To kar borisk govori naj ne bi bil QRM. Ker, o tem sem pisal zgoraj. Mogoče sem se malo narobe izrazil. Tudi pol leta odprta ponudba se šteje za mirovanje izdelave v tem primeru in požre vse prihranke, ki naj bi jih pridobili z zbijanjem cene. Kakor, da tega že ne vemo.
Za lean sem pa slišal komentar, da poizkuša stisniti zadnje kaplje stroškov iz vsakega procesa, v resnici pa je dosti več potenciala v skrajševanju časov, kot je zgoraj napisano. Lean naj bi posledično zbijal tudi kvaliteto izdelka.
Malo raziskujem okrog tega in mi je princip všeč. Čim hitreje spraviti izdelek na trg, brez nekih neumnih štopanj, kot so pink ponk s ponudbami, izredno efektivne mehanske obdelave, potem pa izdelki čakajo na naslednjo fazo, dolgotrajni in veliko nepotrebnih sestankov, itd. Tega "stanja" naj bi bilo v celotni časovnici izdelka tudi do 95%, kar pomeni velik potencial za resno zbijanje stroškov.
Je pa res, da moraš imeti pravo gospodarstvo za to. Mi, ki smo bolj podizvajalci, se težko gremo takšne stvari. Če delaš pa veliko končnih produktov (še posebej, če so veliko customizirani), naj bi bila pa to prava pot.