epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
stux napisal/-a:Pozdravljeni,
letos zakljucujem studij strojnistva program PAP. Zanima me od tistih, ki ste se nedavno zaposlili z izkusnjami le preko studentskega servisa: kaksno placo bruto lahko prcakujem v vecji slo firmi kjer imam stipendijo?
Lp

Duroplast napisal/-a:Najbolje jo boš odnesel, če se zrineš v večjo firmo, ki razvoj bolje ceni kot razni privatniki.
.

Duroplast napisal/-a:stux napisal/-a:Pozdravljeni,
letos zakljucujem studij strojnistva program PAP. Zanima me od tistih, ki ste se nedavno zaposlili z izkusnjami le preko studentskega servisa: kaksno placo bruto lahko prcakujem v vecji slo firmi kjer imam stipendijo?
Lp
Najbolje jo boš odnesel, če se zrineš v večjo firmo, ki razvoj bolje ceni kot razni privatniki. Predvsem boš v tujini lahko dosegel 2kratnik plače.
Sicer pa za referenco. V Nemčiji je povprečna bruto plača za ljudi brez fakultetne izobrazbe okoli 3 jurje. Za ljudi ki inajo končan faks pa nekaj čez 5.
Slovenija? Tu ti ljudje prigovarjajo, da je normalno živet od zraka in si lahko srečen, če sploh denar dobiš nakazan. V štartu ti povedo da si nula. In ljudje se o inženirskih plačah pogovarjajo, kot da je povsem normalno, da bi mi mogl bit na minimalcih, ker baje ničesar ne ustvarjamo. Take izjave mi pošteno dvigujejo pokrov.
Jaz se sploh več ne čudim, da kader beži.

grega09 napisal/-a:Imaš letni bruto ponavadi in si moraš sam izračunat, če se ti splača vozit gor in vse ostalo. Zdaj za tiste ob meji je to nekaj drugega, kot pa za nekoga iz centra Slovenije.

grega09 napisal/-a:Gospodarstva in trgi so tam veliko večji in se da ter želijo tehnični kader izkoristiti kolikor je možno..

grega09 napisal/-a:Se stinjam z napisanim. To bo potem cca. 2000 neto ali pa malo več. Takšne podatke tudi jaz dobim od ljudi, ki delajo v Avstriji...
Glede angleško govorečih držav se pa strinjam. Kanada je npr. takšen primer, sicer ni samo angleško govoreča, pa vseeno. Gospodarstva in trgi so tam veliko večji in se da ter želijo tehnični kader izkoristiti kolikor je možno. To se velikokrat in v večini kaže tudi na prihodkih...

Ni ustrezna primerjava. Inženir začetnik pričakuje delo za računalnikom, pozneje kreativno delo (projektiranje) ali šefofstvo. Pek pa je rokodelec. Že pred 50 leti je v Nemčiji, strojna industrija, imel kvalificirani delavec, (strugar, ključavničar, …) večjo neto plačo kot dipl.ing (sedaj mag) z rutinskim delom v pisarni. Ja, projektant je imel več.lastnik svojemu peku-slaščarju plačuje 1300 € neto + prevozi in ostalo.

Karl Benz napisal/-a:Malce mimo teme, ali pa tudi vendar ne:
Cca 300 m od tu kjer pišem je manjša slaščičarna v kateri lastnik svojemu peku-slaščarju plačuje 1300 € neto + prevozi in ostalo.
Tolk. V vednost in ravnanje.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov