STROJNISTVO.com • Poglej temo - Inzenir zacetnik placa

Inzenir zacetnik placa

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Inzenir zacetnik placa

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 13.8.2019 22:28

stux napisal/-a:Pozdravljeni,

letos zakljucujem studij strojnistva program PAP. Zanima me od tistih, ki ste se nedavno zaposlili z izkusnjami le preko studentskega servisa: kaksno placo bruto lahko prcakujem v vecji slo firmi kjer imam stipendijo?

Lp

Najbolje jo boš odnesel, če se zrineš v večjo firmo, ki razvoj bolje ceni kot razni privatniki. Predvsem boš v tujini lahko dosegel 2kratnik plače.

Sicer pa za referenco. V Nemčiji je povprečna bruto plača za ljudi brez fakultetne izobrazbe okoli 3 jurje. Za ljudi ki inajo končan faks pa nekaj čez 5.

Slovenija? Tu ti ljudje prigovarjajo, da je normalno živet od zraka in si lahko srečen, če sploh denar dobiš nakazan. V štartu ti povedo da si nula. In ljudje se o inženirskih plačah pogovarjajo, kot da je povsem normalno, da bi mi mogl bit na minimalcih, ker baje ničesar ne ustvarjamo. Take izjave mi pošteno dvigujejo pokrov.

Jaz se sploh več ne čudim, da kader beži.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 14.8.2019 5:44

Duroplast napisal/-a:Najbolje jo boš odnesel, če se zrineš v večjo firmo, ki razvoj bolje ceni kot razni privatniki.
.

Še bolje jo boš odnesel, če se včlaniš v katerokoli politično stranko in tam postaneš zelo aktiven. Tako se lahko zaposliš v nekem državnem ali mestnem podjetju na primer eles, razne komunale,... Napredovanje do oblakov in visoka plača ti bo zagotovljeno. Boš sicer moral včasih še kaj kar ti bodo strici naročili naredit, a boš za to itak nagrajen.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a RedBull » 14.8.2019 6:19

V našem podjetju okolica Ptuja, do 20 zaposlenih, ima inženir strojništva, začetnik prva služba po končani šoli, mogoče kako leto izkušenj preko študentskega dela, 1.050,00€ neto(cca 1500 bruto) + malica + prevoz. + dodatek za uporabo privat telefona v službene namene.
Kadrovska štipendija za bodočega inženirja strojništva in strojnega tehnika med 250€-300€ + možnost študentskega dela med samim študijem.

lp
RedBull
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a stux » 14.8.2019 7:04

Duroplast napisal/-a:
stux napisal/-a:Pozdravljeni,

letos zakljucujem studij strojnistva program PAP. Zanima me od tistih, ki ste se nedavno zaposlili z izkusnjami le preko studentskega servisa: kaksno placo bruto lahko prcakujem v vecji slo firmi kjer imam stipendijo?

Lp

Najbolje jo boš odnesel, če se zrineš v večjo firmo, ki razvoj bolje ceni kot razni privatniki. Predvsem boš v tujini lahko dosegel 2kratnik plače.

Sicer pa za referenco. V Nemčiji je povprečna bruto plača za ljudi brez fakultetne izobrazbe okoli 3 jurje. Za ljudi ki inajo končan faks pa nekaj čez 5.

Slovenija? Tu ti ljudje prigovarjajo, da je normalno živet od zraka in si lahko srečen, če sploh denar dobiš nakazan. V štartu ti povedo da si nula. In ljudje se o inženirskih plačah pogovarjajo, kot da je povsem normalno, da bi mi mogl bit na minimalcih, ker baje ničesar ne ustvarjamo. Take izjave mi pošteno dvigujejo pokrov.

Jaz se sploh več ne čudim, da kader beži.

Ah jst mislem da so to bucke. Ce pogledas oglase za Avstrijo kjer moras po zakonu napisat placo, mas konstrukterje za 1800-2000 bruto. Ce dobis v Sloveniji 1500 bruto, mores pomoje bit kr zadovoljen za en cas :P
stux
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a nabijač » 14.8.2019 7:28

V Avstriji je res fajn in transparentno, ker v oglasih večinoma piše tudi koliko je plača (pri nas pa se to noro skriva, tudi v podjetju bognedaj, da poveš koliko zaslužiš). A to je čisti minimum, od koder se začneš pogajat. V temle oglasu temle oglasu ponujajo 2200 bruto za začetnika, pa ne s fakulteto ampak z neko podaljšano srednjo šolo (5 let). Pa še pri nas ti od bruto poberejo 40%, tam pa ene 25, odvisno od davčnega razreda. Je pa res, da če tam služiš te potem še čaka naša dohodnina. So pa tudi slabosti: med delovnim dnem si prisilno eno neplačano uro prost za kosilo, Nič se ne plača prevoz na delo ni regresa, a za to dobiš redno in nujno 14 plač na leto.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.8.2019 7:52

Ja, tam ni nešteto dodatkov, ki niso obdavčeni, da si potem vsi dvigujejo mesečni prihodek, kot pri nas. Imaš letni bruto ponavadi in si moraš sam izračunat, če se ti splača vozit gor in vse ostalo. Zdaj za tiste ob meji je to nekaj drugega, kot pa za nekoga iz centra Slovenije. Seveda pa niso samo plusi, tudi Avstrijci že vedo, koliko se da plače in kakor uspem videti ni to več tako kot 10 ali 5 let nazaj...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 14.8.2019 8:10

grega09 napisal/-a:Imaš letni bruto ponavadi in si moraš sam izračunat, če se ti splača vozit gor in vse ostalo. Zdaj za tiste ob meji je to nekaj drugega, kot pa za nekoga iz centra Slovenije.

Ko to vse preračunaš ugotoviš, da je lažje ostat kar v Sloveniji. Če pa je nekdo res talentiran in ima ogromno veselja do dela in bi se rad razvijal pa mora v neko angleškogovorečo državo. Tam pa se lažje dobi ustrezno opremljeno in vzpodbudno delovno okolje in res služi in tudi manj da državi. Sociale pa je tudi manj ali je sploh ni in zanjo se moraš sam pobrigat, če jo seveda želiš, zato pa so lahko zelo konkurenčni.
V avstriji sposoben inženir, od katerega firma res kaj ima dobi bruto letno plačo od 40 do 50 jurev.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.8.2019 8:27

Se stinjam z napisanim. To bo potem cca. 2000 neto ali pa malo več. Takšne podatke tudi jaz dobim od ljudi, ki delajo v Avstriji...

Glede angleško govorečih držav se pa strinjam. Kanada je npr. takšen primer, sicer ni samo angleško govoreča, pa vseeno. Gospodarstva in trgi so tam veliko večji in se da ter želijo tehnični kader izkoristiti kolikor je možno. To se velikokrat in v večini kaže tudi na prihodkih...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 14.8.2019 8:44

grega09 napisal/-a:Gospodarstva in trgi so tam veliko večji in se da ter želijo tehnični kader izkoristiti kolikor je možno..

Tudi tole je bistveno. Pri nas v podjetjih(navadno večjih) velikokrat navdušenih mladih inženirjev sploh ne znajo ponucat in izkoristit njihovega talenta, jim raje dajo "papirje prekladat", včasih tudi zato, da nebi nadrejenih prehitro presegli.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stux » 14.8.2019 9:16

grega09 napisal/-a:Se stinjam z napisanim. To bo potem cca. 2000 neto ali pa malo več. Takšne podatke tudi jaz dobim od ljudi, ki delajo v Avstriji...

Glede angleško govorečih držav se pa strinjam. Kanada je npr. takšen primer, sicer ni samo angleško govoreča, pa vseeno. Gospodarstva in trgi so tam veliko večji in se da ter želijo tehnični kader izkoristiti kolikor je možno. To se velikokrat in v večini kaže tudi na prihodkih...

A pa se splaca selit v Avstrijo, ce si tle uspesen in mas 1500 neto recimo? Js se nebi nemsko ucil pa preselil za tako razliko :D
stux
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.8.2019 7:57

Splača? Več faktorjev je tu. Ali si sam? Ali imaš družino, itd.? Če dva prineseta v družinski proračun vsak 1500 neto je to na koncu meseca 3000 €, kar mora biti za normalno življenje neke štiričlanske družine v Sloveniji dovolj, še nekih hudo dolgoročnih kreditov po moje ne rabiš, da kaj ustvariš.

Kaj je normalno je sicer vse odvisno od želj in ambicij posameznika, navzgor ni meje, navzdol pa je. Če bi rad kupil stanovanje v centru Ljubljane v nekem zgledem času, potem pa verjetno ni dovolj. Včasih razmišljam, da je bilo pred dobrimi 10 leti 3000 €, bivših 750.000 SIT. :o Samo to ni važno, živimo zdaj, ne pa takrat...

Pa ne pozabiti, kar sem že prej napisal. Čez 10 let bo teh tvojih 1500 € vrednih vsaj 10% manj in za to je treba skrbeti...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 15.8.2019 14:42

Malce mimo teme, ali pa tudi vendar ne:
Cca 300 m od tu kjer pišem je manjša slaščičarna v kateri lastnik svojemu peku-slaščarju plačuje 1300 € neto + prevozi in ostalo.
Tolk. V vednost in ravnanje.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.8.2019 16:41

lastnik svojemu peku-slaščarju plačuje 1300 € neto + prevozi in ostalo.
Ni ustrezna primerjava. Inženir začetnik pričakuje delo za računalnikom, pozneje kreativno delo (projektiranje) ali šefofstvo. Pek pa je rokodelec. Že pred 50 leti je v Nemčiji, strojna industrija, imel kvalificirani delavec, (strugar, ključavničar, …) večjo neto plačo kot dipl.ing (sedaj mag) z rutinskim delom v pisarni. Ja, projektant je imel več.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 15.8.2019 16:44

Nwm koliko lahko pričakuješ :)

Sem slišal tudi za podjetja katera štipendistom dajo začetno plačo okoli 800 eur neto.
Realno kakor se grdo sliši diplomiran inžinir oz. "magister" brez kakršnih koli izkušen nabranih poleg fakultete nwm če si za začetek 1000 eur neto sploh že zasluži. Drug pogled je pa da v velikih podjetjih velja pravilo "za kolikor se zmeniš v štartu toliko potem imaš". Odvisno koliko programov si se naučil poleg študija. Kaj si delal od 14-do sedaj med vsemi počitnicami (študentsko delo). Nekateri že v štartu lahko veliko doprinesejo, stem ko drugi kot magistri ne ločijo olja od emulzije ;)

Težko se je primerjat z državam kot so Švica, Kanada itd tam so tudi stroški bistveno višji.
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 15.8.2019 17:01

Karl Benz napisal/-a:Malce mimo teme, ali pa tudi vendar ne:
Cca 300 m od tu kjer pišem je manjša slaščičarna v kateri lastnik svojemu peku-slaščarju plačuje 1300 € neto + prevozi in ostalo.
Tolk. V vednost in ravnanje.

Pomoje ni noben tukaj pek, da bi vedel ali je to velika ali mala plača. Pa privatne službe niso glih merilo za neko povprečje in so tudi posledično to zavajajoče izjave. Sklepam da večino ostalih pekov dela v slaščičarnah malo nad minimalcem. Pa tudi neprimerno se je primerjat z drugimi poklici. Šolstvo ima npr. v povprečju večjo plačo kot strojnik, za manj odgovorno delo pa dejansko 4 urnim dnevnim delovnikom, če potegneš pod črto. Pa smo to vsi vedeli ko smo šli faks, brez veze zdaj nekaj očitat ostalim.

@Grega kar se tiče inflacije, večja podjetja imajo to urejeno oz. se dogovarjajo za to sindikati. Ampak kljub temu, 50 bruto na 2/3 leta je kar realna izjava, vsaj v prešnjem podjetju kjer sem delal. Tehnologi so imeli plačilni razred začetni plačilni razred 20-25, stopničke so ble mislim da nekje 35-40 bruto. Jaz sem realno napredoval za 1 razred v 5ih letih, sodelavec pa za 2 v 10ih. In to zelo sposoben tehnolog, ki je praktično prevzel delo 3 ljudi, ki so odšli z oddelka. Si imel tudi izjeme ja, kjer so ful hitro napredovali, vendar glede na to da je se je ponavadi vodstvo zamenjalo na 3 leta, jih je večina skozi padla pri napredovanju.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov