STROJNISTVO.com • Poglej temo - Testi v delavnici

Testi v delavnici

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Testi v delavnici

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.8.2019 2:37

test ti je super uspel, enako kot luknje !! ...tisto z "vašo" oziroma "našo" in frizirano tehtnico pa me je kar nasmejalo :D :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 26.8.2019 10:19

Projekt čez vikend:

V petek sem dobil preko neta kupljeno skoraj novo plansko ploščo-stružno glavo tipa Wescott. Do sedaj sem imel z vpenjanjem nesimetričnih kosov v stružnico vedno probleme a sem se znašel na vsemogoče načine, vendar je vpenjanje trajalo.
Nova glava je kar majhna - 110mm a bo pokrila ene 70% nesimetričnih primerov, ki jih obdelujem. Seveda jo je bilo treba obnoviti - čiščenje, poliranje, pranje, mazanje.
Potem pa je takoj sledila izdelava flančne za pritrditev na vreteno stružnice:

PrirobnicaKlopfer.jpg
PrirobnicaKlopfer.jpg (727.75 KiB) Videno 4944 krat

Seveda nato takoj test in izdelava kosa, ki je že del enega hobi projekta:

DinIsoAdaptPart3.jpg
DinIsoAdaptPart3.jpg (360.23 KiB) Videno 4944 krat
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.8.2019 14:58

Bravo. Lepi povzetki glavnih stopenj izdelave.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 30.8.2019 20:43

Zanimiv video za danes po večerji - izdelava lokomotiv pred 100 leti:
https://www.ardmediathek.de/swr/player/Y3JpZDovL3N3ci5kZS8xNzk3MzQ5MA/

Saj ne vem ali je strojništvo od takrat malo ali veliko napredovalo?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.8.2019 21:20

kot zanimivost, kraus maffeiki sta vlekli titejev mordi vlak...

se v samem "fundamentu" ni spremenilo čisto "NIČ", še vedno moraš uporabiti "surovo" energijo, da nekaj preoblikuješ (največkrat kovine", da prestrižeš kristale, da jim spremeniš agregatno stanje, kaj je tu kaj novega, nič...), odrežeš, pretališ, zopet spojiš, zašvajsaš, kovičiš, vse je staro več kot 100 let, ne ni nič novega, tudi neki "3D kao printi", zakaj ne, so pa znali "formarji" in "gisarji" izdelati čudeže..., vse je že znano več kot 100 let, stari grki so rekli, nič novega pod "soncem", samo to..., pol se pa daj..., no sem pa imel izkušnjo zelo hudo tudi s KrausMafei-
om...

lušten video..., samo glede varnosti, na "hobelmašini" se kar vozi z mizo, na "kao" borverku obdelave "dampf cilidorov" se vreten splog ne ustavi, ja so bili res kajzerji..., da nebi "jaz" ustavil stroja (pa sem delal kar na nekaj različnih odrezovalnih "mašinah"), nebi danes tu pisal...

no so bile v mojem času hitrosti že neprimerno večje, pač so se začeli uporabljati karbidi (kao vidie)...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 31.8.2019 11:58

Meni so padli v oči uigrani timi, ki zelo učinkovito delajo, nič ni eden čez drugega, vse delajo lepo zbrano in premišljeno.
Osnovni principi obdelave in proizvodnje pa se res v teh 100 letih niso nič spremenili, so jih le do konca doterali in mašinam so dodali elektroniko in jih avtomatizirali, kar je še navečji korak naprej.
Fascinantno je tudi ročno manevriranje pri kovanju ogromnih pogonskih ročic, kako preprosto so jo naredili! Nič niso komplicirali. Kakšni utopi, vse "golim rukama". No res pa imajo neke ročne delne utope s katerimi obdelovanec oblikujejo.
Pa potem je takale lokomotiva delovala ene 50 let skoraj po 24 ur na dan, pa je bila mahansko in toplotno zelo obremenjena.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.8.2019 12:29

ena "kriegslok" mislim da je 33-dsestka SŽ, je še vedno aktivna kot muzejska, res čudovit stroj..., sem bil na njej na mostu na soči, ko je pripeljala muzejski vlak..., padeš dol..., pa tudi na 17 - najstki madžarki, ta je pa vozila naš potniški vlak do lublane..., nemci so te stroje med 2.SW zelo zelo poenostavili - pocenili, nevem katero serijo, naj se samo pripelje do fronte in seveda tanke..., ampak se je izkazalo, da so "brezčasne", kljub poenostavitvam, še vedno vozijo..., pri naših JŽ so bile strateške lokomotive na dolgih progah..., delali so jih pa mislim pri KM - u in pri Henschlu...

glej to glede kovanj, moraš iti v eno "šver šmitno" pa boš videl kaj in kako, ja kovačije so lahko proste - prosto kovanje, ja je bolj sofisticirano ali pa v utopih..., reciva en unor..., pa vitanje...

najpomembnejši del je bila pa potem "zarisovalnica", ki je pred mehansko obdelavo vse na "pruftišu" premazala z belo raztopljeno kredo, premerila, zarisala in "zakernala"..., za na "borverk" ali "drepank"..., če je bil "ausšus" je šlo nazaj v peč in potem ponovno na "šmitno"... ali v peč in ponovno odliti..., tako nekako...

dobro tisto kovanje???, no ni ravno vse čisto vse res, so znali že tudi takrat filmarji dobro manipulirati, na videu kos na preši tono+++ na koncu pa 200 kilska "blajarca???", je treba iti boj počasi..., za eno "blajarco" so sigurno vzeli že grobo narezano obliko in so jo malo prekovali, pa niso bili "nemci" bedasti..., dobro samo malo nakladam..., so tem na enem vagončku peljali en "pleh" primernih debelin... v rezalnico i potem na kovanje, tega pa si niso upali pokazati..., je bilo že preveč...

no sem malo gledal to "ročičje" na 33 in na 17...., obdelano strojno je samo tisto kar mora biti in nič drugega, torej so tehnologi že takrat vedeli koliko mora vagat surovec, pa če odšteješ "škajo" kar je zgori pri kovanju, je pa ni malo, je rekel Kuzman cca 15%+++ jekla gre skozi prag z metlo ???, ja to je davek vroče kovačije, to je jeba...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.9.2019 8:56

če se malo vrnem na to "kriegslok" SŽ33, so jih med vojno v enem dnevu, seveda v več "fabrikah" izdelali 51, po 2SV pa jih je v yu ostalo okoli 340..., tako pravijo viri...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 1.9.2019 10:50

Edino ne rezumem zakaj so se v tistih cajtih toliko izogibali uporabi "CNC-tehnologije" ... :lol: :lol: :lol:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.9.2019 11:39

na začetku videa je en ICE, sem ga imel priložnost videti - občutiti, ko je letel skozi eno lokalno postajo južno o Frankfurta, stal sem skoraj na robu perona, to je bilo samo vuffff..., dobro morda je šel okoli 100???, kretnice pa ti štosi..., ampak je res uau..., no na autobani so pa samo leteli mimo...

glede "cnc tehnologij", takrat so poznali meter, "šublere", mestiš, cirkle, vinkel, rajsnadl, kirner, vaservago..., no so pa ta "kao stara znanja" vsa aplicirana v ta klinčev "cnc"..., ta je zamenjala samo "heblne"..., dobro pa še kaj...

ja so pa nemci kao en cimens res naredili iz ene amerikanske cad - cam platforme, ko so jo ti kupili, res vrhunski produkt, ja to so pa najmci..., hebiga...

na prvih CNC-jih smo G kodo pisali na roke, potem simensov luknjač traku, kot prenos podatkov, na koncu sem se pa malo zahebaval z mastrc...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 1.9.2019 13:18

Deutz napisal/-a:Edino ne rezumem zakaj so se v tistih cajtih toliko izogibali uporabi "CNC-tehnologije"

Jaz pa tudi ne razumem, zakaj danes vsi tako izogibamo ročnega dela. No, saj je tudi delo z miško ročno delo.
Zadnjič je prišel k meni sosedov mulc, če mu z drenšajbo trikratkrat odžagam eno železno palico premera 12mm, pa sem mu jo vpel v primež in mu v roke dal ročno žago za železo potem pa je rekel, da to pa se ne bo dalo. Sem mu moral jaz začeti in pokazati kako to gre, potem pa je z očitno velikimi mukami počasi le dokončal. Pa hodi v neko strojno srednjo šolo.

Vili ti si prava enciklopedija. ICE sem tudi jaz videl kako jo šiba ob avtobanu. V Španiji sem se peljal z AVE, ki gre do 300 na uro, saj je fajn, ampak ven gledat, je pa skoraj brezveze, gre prehitro in ne moreš neznane pokrajine in okolice tako hitro dojemat.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.9.2019 13:56

nabijaČ:...
Zadnjič je prišel k meni sosedov mulc...

nekateri, ki gredo na tehniške šole si pa prav želijo prakse..., mene so kar malo hebali, kaj jim nakladam to teorijo rezanja, (rezalne hitrosti, pa rezalni materiali, pa materiali, ki jih režemo, pa zahteve obdelave..., ki ja je res grozljivka..., ampak sem moral, sam vem, da brez te ne gre, dobro gre tudi po drugi poti..., ampak prideš po daljši, dražji poti nazaj, na optimalno..., kaj čmo...

se pa nisem peljal z njim, ampak sem na eni končni postaji imel priložnost sesti v en francoski TGV, ja lepo..., sicer ni bil zadnja generacija, pa kljub temu..., ja to so tehnologije, peče glava...

no še to: nemci so ice - je speljali nalašč ob avtobanih, da avte hevejo v glavo kako to leti, to ni kar tako..., to je huda psihologija..., povzeto malo po DB..., nemški vlaki so polni..., sistem laufa pa u "nulo"

mislim, pa da v "delavnici" smemo malo poklepetati o marsičem, da nebo "skočil" moderator... ali pač...

hebiga tisto zaznavanje okolice na enem ICE - ju..., navajeni smo na bicikl..., ko je stivenson zalaufal prvo lok, se je govorilo, da se bodo vsi potniki zadušili..., (malo fiziologije in psihologije) še vedno smo malo pri železnicah...

enciklopedija...???, pa ja, ne, imama pa eno tehniško in malo od časa do časa tudi pogledam v njo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.9.2019 18:50

nabijač napisal/-a:
Deutz napisal/-a:Zadnjič je prišel k meni sosedov mulc, če mu z drenšajbo trikratkrat odžagam eno železno palico premera 12mm, pa sem mu jo vpel v primež in mu v roke dal ročno žago za železo potem pa je rekel, da to pa se .........

Pa ti ni vrgel uboge žage nazaj v bučo? :o
Danes mladina namreč zadevo nariše in načara v računalniku na monitor, stvar rešena. Ti pa - star zahojen dinozaver, pa misliš, da mu jo boš kar z golimi rokami na 3D stisnil? :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 1.9.2019 20:02

Ha, ha, Demz:

Ja, eni mulci res mislijo, da se da kar sneti aplikacijo za telefon na primer CNC obdelava, v njej narišeš komad, potem zraven surovca daš telefon potem pa se bo kar obdelalo Saj ima telefon vibrator ali mikrovalove ali pa ultrazvok, nekaj se že uporabi za obdelavo :o .

Vem pa za kar nekaj najstnikov, ki se res trudijo, so modelarji , popravljajo mopede, in znajo kaj naredit. Ampak včasih je to počel skoraj vsak mulc, danes pa le nekateri.

Najstnikom možgani delujejo drugače kot odraslim in za svojo nerodnost v tehniki niso sami krivi, so v bistvu zelo fajn ljudje. Država, vlada bi morala poskrbeti da bi mladina dobila več motivacije in dobre pogoje za razvoj v tehniki, ne pa da se jih intenzivno navdušuje za na primer vrhunski šport.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pujs » 1.9.2019 20:20

vili napisal/-a:kot zanimivost, kraus maffeiki sta vlekli titejev mordi vlak...

.

Kot zanimivost, modri vlak je dizel hidravličen stroj.

Je pa zelo zanimivo doživetje s parno vleko na bohinjski progi. Vozili smo se s 33tko. 1620 konj. Samo da smo se ustavili za par minut, sta bila že strojevodja in kurjač pod vlakom vsak s svojo mazalico v roki. Menda nima enega kugellagerja.. Tender s premogom predelan iz vojaške cisterne. Tudi 90 let stari vagoni z lesenimi klopmi niso nič manj udobni kot kak avtomontažina trola MAN sg iz konca 70 ih let.

Še bolj zanimiva mi je Borsig 06 serija. Tam čutiš pravo strahospoštovanje do stroja.
pujs
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost