epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

matejk1234 napisal/-a:Pozdravljeni!
Prosim vas za pomoč pri analizi deformacij HEA300 profila.
Dolžina profila je 6000mm, podprto samo na vsakem koncu.
Obremenitev je ploskovna, v najbolj kritičnem primeru, na sredini obremenitev 30 ton po površini 450x300mm(300mm je širina profila).
Sam sem naredil analizo, vendar sem malo v dilemi da je pravilna(mislil sem da bodo deformacije večje): dobil sem da je maksimalni pomik 12mm. Ali je moja analiza pravilna?
Hvala vsem za pomoč.
Lep pozdrav

grega09 napisal/-a:Nehajte se že hecat s simulacijami za takšne osnove.![]()
HE300A:
I = 18260 x10^4 mm^4
W = 1260 x10^3 mm^3
Takšna obremenitev (450 mm x 300 mm) je še vedno točkovna, torej:
1) Napetosti - globalni upogib:
M = F*L/4
M = 300 kN * 6 m / 4 = 450 kNm
Sigma(upogib) = M/W = 450 x10^6 / 1260 x10^3 mm^3 = 360 N/mm^2 - napetosti zaradi globalnega upogiba so previsoke !
2) Deformacija:
f = F * L^3 / (48 * E * I) = 300 x10^3 * 6000^3 / (48 * 210000 * 18260 x10^4) = 35 mm
Gradbeniki imajo nek pogoj, da deformacija ne sme presegati L/300 = 6000 / 300 = 20 mm, kar pomeni, da imaš tudi deformacijo preveliko. Deformacijski pogoj je sicer odvisen od funkcije konstrukcije.
Lokalni upogib pasnic je drug problem. Odvisno od uporabe profila in realne razporeditve tvoje obremenitve. Ko ga boš dimenzioniral, da bo v redu, se takšne stvari rešujejo z rebri, ki se uvarijo med pasnici ali pa kakšno zaprto strukturo (škatla, ki poveže obe pasnici med sabo).
Zvrnitev pri HEA bo malo težka, ko bo profil dimenzioniran na pravilne vrednosti. Še vedno se pa lahko preveri tlačno silo v zgornji pasnici in se hitro vidi, če je blizu kakšen uklon...
Naprej pa verjamem, da bo šlo. Jaz sem malo osnov napisal, lahko še Žerjavar (ali kdo drug) kaj doda...

vili napisal/-a:meni vrže tole:
ni pa vseeno kako je nosilec vpet..., kaj vem...???![]()
, na konceh je vpeto na čelni ploskvi, če dam pa na spodnje robove - členkasto je pa groza..., napetosti v nebesa, poves pa okoli 25 mm...

vili napisal/-a:ja vpeto je na čelne ploskve, če gre pa za konsrtukcijo, bo pa najbolj realno, da preveriš ves sestav..., če bo 300 premalo boš dal pa večjega...??? ali pa zamenjaš tip profila...
ja obtežba je "skoraj" točkovna glede na dolžino...

fikus_ napisal/-a:Grega, na osnovi česa si ti poenostavil, da je to točkovna obremenitev?

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov