STROJNISTVO.com • Poglej temo - Katero žago potrebujem za rezanje teh stvari?

Katero žago potrebujem za rezanje teh stvari?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Katero žago potrebujem za rezanje teh stvari?

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 29.8.2014 12:09

Pozdravljeni.

Doma si v kleti gradim delavnico, pa je prišel čas, da si kupim kakšno žago ali dve. Žal imam nekaj pomislekov glede orogja, pa me zanima katero vrsto žag mi priporočate za rezanje naslednjih vrst materialov. Kupiti nameravam maksimalno dve različni žagi.

• Dolge lesene palice (okrogle) in koli (oglati). Rezal bi jih na določene dolžine in to pravokotno ali pa tudi pod poljubnim kotom npr. 45°. Razmišljal sem o namizni krožni žagi.
  • Kovinski (jeklo, aluminij, inox) in plastični profili (cevi, L-profil, C-profil in podobno). Podobno, kot pri prejšnjem primeru, jih želim rezati na dano dolžino in po možnosti pod kotom. Razmišljal sem tudi o namizni krožni žagi, vendar nisem prepričan, če obsajajo takšni kosi orodja, ki so namenjeni hkrati za les in za kovine oz. plastiko. Tule se šteje, da je samoumevno, da je potrebno zamenjati list. Nisem pa prepričan glede nastavitve obratov in moči motorja.
  • Lesene, plastične, in morda *morda* MORDA tanke aluminijaste plošče. Razmišljal sem o vbodni žagi. Mogoče celo navadni krožni žagi. Sicer pa cirkular?

Težava je, da nimam veloko prostora v delavnici za kakšno večjo stvar, kot je kakšen močnejši cirkular.

Prosim za nasvete.
lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Katero žago potrebujem za rezanje teh stvari?

OdgovorNapisal/-a M38885 » 29.8.2014 12:36

Mafell Erika 70.
Kupili boste za vse nastete materiale in potrebe le eno, enkrat in delovala bo naslednjih veliko let.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 30.8.2014 11:05

Kako pa boš rezal jeklene profile na tak cirkularček? 27 m/s je bistveno prevelika hitrost za jeklo (rezanje).

Če si omejen s prostorom si kupi cirkular (če primerjam s tračno žago). Ne poznam pa nobenega, ki bi imel hkrati velike hitrosti in dovolj velik moment za rezanje jekel.
Kot pomožno žago za jekla imamo Pedrazollijevo (http://www.accurate-cutting.co.uk/predr ... brown-300/). U100 profil bi še odrezala. Ima pa dve brzini, tako da če ni problem se da tudi plastiko in les odrezat, vendar samo prečno.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 31.8.2014 22:49

Se pravi neka univerzalna žaga za vse naštete materiale ne obstaja. Škoda se mi zdi, da se res ne da dobiti namizna krožna žaga za les in kovino hkrati - dve muhi na en mah.

Tako, da ne vem, za kakšne lesene ali pa plastične plošče npr. akril bom definitivno potreboval neko žago. Za cirkular se mi zdi, da skoraj nimam prostora, zato bi raje vzel vbodno žago in uporabil kakšna vodila zraven za rezanje plošč. Kovinskih plošč pač ne bom rezal.

Videl sem tudi, da obstajajo namizne krožne žage, ki imajo na zgornjem delu še ploščo, tako, da so hkrati še mini cirkular. Nujno bi pa potreboval nekaj za rezanje kovinskih profilov pod kotom npr. inox cev pod 45°, da jo potem lahko zvarim pod pravim kotom s pomočjo TIG.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 1.9.2014 5:29

išči pod makita cold cut, to je baje neki najboljšega od narezanga kruha dalje :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 1.9.2014 7:14

Upostevajoc zelje in moznosti zastavljenega vprasanja, je ta „Cikularcek“ (kot ga Vi imenujete) definitivno najboljsi kompromis.
Priuriteta omenjene Erike je sigurno v obdelavi nekovinskih materialov, po univerzalnosti pa ni boljse zadeve.
Ce je Vasa priuriteta v rezanju kovine, si pa najdite kaksno Eisele iz serije VM S / bez podnozja.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 1.9.2014 14:34

Saj nisem rekel, da je Erika slaba zadeva, pomanjševalnice pa pogosto uporabljam in sem se spozabil.
Če pa gledaš samo univerzalnost pa se ne strinjam - kombinirana namizna krožna in zajeralna žaga bi bila v tem primeru boljša.
Prosim pa tudi Ležaja če pove predvidoma kolikšen naj bi bil največji profil katerega bi rezal.

Aluminij se komot reže z vbodno žago. Jeklo pa skoraj da ne.

Za tale cold-cut pa je verjetno treba imeti poseben list?
Gledam http://www.makita.com.au/products/power ... utting-saw ; nekam švoh se mi zdi tisti primež.

Morda, kot ideja - kupi si kombinirano žago za les in plastiko, za jeklo pa fleksarico na stojalo.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 3.9.2014 22:22

Hvala za nasvete.

Profili bodo kakšne inox cevi za ograjo, aluminijasti L/C/T profili, razni železni profili in cevi, itd. Dolžina profilov bo do 2 metra. Rabim možnost razreza pod kotom npr. 45°. Razmišljal sem, da bi vzel kar namizno krožno žago za kovine (karbidna šipa), ki jo lepo montiram na stojalo in peljem naokoli po potrebi.

Druga žaga, ki bi jo vzel, je pa navadna vbodna za rezanje plošč.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 13.9.2019 9:26

https://www.youtube.com/watch?v=phKFvv8LF9o

Prosim za vaše izkušnje. A je žaga Premium Super Dry Cutter 9435 primerna za razrez nerjavnih cevi (od fi 19x1,5 do fi 104x2)?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.9.2019 10:17

Po moje boš bankrotiral. :o Za inox cev 40x1 piše,da šajba zdrži 100 rezov, pa še to moraš vzeti z rezervo.Kolikor vem so šajbe drage k žafran.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 13.9.2019 11:47

Kaj pa če imaš za les ter plastiko krožno žago(cirkular), za kovino pa tračno žago ?.

Zdej je vprašanje tudi kolikšen premer kovinskih cevi, oziroma širine profilov imaš v mislih.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 13.9.2019 13:04

Za kovine so tračne žage s hladilno emulzijo.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a binko123 » 13.9.2019 14:28

Za v delavnico je bolš tračna žaga ali pa krožna na hss šajbo, ki se počas vrti cca 40obr/min.
100 rezov zdrži tud tračna brez emulzije če je to problem.
Prednost tiste žage je edino to da je majhna. Tut v polno slabo dela.
Če maš možnost se da cevi tut na stružnic naštehat manjše fije da še gre čez mašino.
binko123
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov