STROJNISTVO.com • Poglej temo - Filter - dovodna cev pralnega stroja

Filter - dovodna cev pralnega stroja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Filter - dovodna cev pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a Alen70 » 13.9.2019 13:34

Prosim za nasvet v zvezi s filtrom, ki se nahaja na pralnem stroju, pri priključku na dovodno cev. Namreč, vsakih cca 10 dni se filter popolnoma zamaši s peščenimi delci rumenkaste barve. Torej, že po parih dnevih po čiščenju filtra je motor pod obremenitvijo. Zanima me, če lahko filter odstranim oz. kaj lahko storim v zvezi z navedenim.
Bivam v stanovanjskem bloku, pralni stroj pa znamke Candy.
Slika filtra priložena.
Hvala za pomoč,
Alen.
Priponke
sofile-fo24557.jpg
sofile-fo24557.jpg (40.3 KiB) Videno 3265 krat
Alen70
Novinec
Novinec

Re: Filter - dovodna cev pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.9.2019 13:47

Kaj ma pa filter veze z obremenitvijo motorja?
Daj pred priključek večji filter.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.9.2019 18:51

Cevi v bloku so rjave , pa se ta rjavina ustavlja v grobem filtru. Če vzameš filter ven, boš imel to reč v pralnem stroju-pa v cujnah, kar ni najbolš. Kot je rekel Kouter-v štacuni z vodovodnim materialom kupiš polcolski filter, ki ima kar konkretno kartušo not, vsa svinjarija se bo ustavila tam, pa enkrat na leto boš zamenjal tist vložek, pa bo. Če boš dal not mrežasti vložek, ga pa sam spereš enkrat na leto. Edino mal bo kazilo izgled kopalnice, če ni glih zadaj za pralnim strojem. Sicer pa ta filter nima veze z motorjem, edino dalj časa je treba čakat, da stroj natoči vodo, če je zamašen.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alen70 » 13.9.2019 22:36

Sem pač napačno domneval, da v kolikor težje črpa vodo, obremenjuje motor. A zagotavljam, da to ni bistvo tega poziva.
Polcolski filter, mrežasti vložek? Upam, da bo prodajalec dojel kaj potrebujem, ker teh stvari sam ne poznam. Karkoli, samo da staršem to zadevo končno uredim.
V kolikor pa še kdo kaj uporabnega doda, prav lepa hvala tudi njemu.
Alen70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 14.9.2019 8:19

Odsvetujem odstranitev.

Jaz osebni ne bi hotel da ta rja pride do obleke kjer bi se lepo valjala po tkanini med pranjem.

Gre za problem rjavih cevi. Verjetno imate tudi na pipah probleme ker se filtri aeratorjev (mrežice na izhodu) še najhitreje zabijejo. Kratkoročna rešitev je očistiti s kislino, dolgoročna pa zamenjati problematično napeljavo. Plastične cevi so zakon.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 15.9.2019 15:51

lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 15.9.2019 19:19

Ne bo v redu,ker je hišna inštalacija rjasta.Filter mora biti pred odjemnim mestom,v tem primeru je to pralni stroj.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.9.2019 19:49

koliko je te rje in koliko se je lušči ali topi v vodi??? in kristalizira na filtru, kaj vem, pa teh cevi sploh nebi smelo več biti???, ne ga srat no..., kaj vem, v miligramih, gramih ali v kilah, preden da prat naj pusti teči vodo na polno v prazno na vseh pipah kolikor jih ima 10 minut, da mu spuca "rore", pol pa zalaufa mašino haha, jaz imam tudi jeklene cevi pa mi v petnastih letih+++ ni "zaštopalo" filtra na mašini, do danes sploh nisem vedel, da ga sploh ima..., to bo "po moje" bolj TRDA - BUTASTA voda..., meni se na tistem "purolatorju" na pipah in na tušu nabira kamen - apnenec, to pa..., smo na krasu..., naj pove od kot je in bomo morda vedeli kakšno vodo ima...

bo pa morda "demz" povedal kaj več..., on sigurno ve...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alen70 » 16.9.2019 17:15

Ma ne vem, sem prav že zmeden. To se prej ni dogajalo, tisti filter v 10 letih nisem niti enkrat čistil, zadnje leto pa včasih tudi tedensko. Je pa ta peščena snov take svetlo rumene barve, sam je ne bi povezal z rjo.
Naslednji teden bom poslikal to govance, pa vržem gor.
Alen70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 16.9.2019 17:25

Pri nas je v vodovodnem sistemu voda tako rjava, da sem vsakič znova presenečen, ko menjam filter na vstopu napeljave v hišo.
Na kozarcu ne vidiš, vidiš pa na filtru po 3h mesecih:

Slika

p.s.: ne gre za svežo sliko, izgleda pa tako ob vsaki menjavi. Filter se počasi barva od bele proti oranžno-rjavi.

p.s.2: mogoče je umazanija pri odpiralcu teme posledica rednega letnega čiščenja vodovodnega sistema? Takrat zna veliko umazanije iz zbiralnika iti naprej v sistem...
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 17.9.2019 8:43

Po opisu "peščena snov take svetlo rumene barve" bi rekel, da se lušči vodni kamen, nabran nekje v ceveh.
Še malo za hec: Motor, ki črpa vodo iz kuhinjske pipe ali tuša, je tudi pod veliko obremenitvijo? :)
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.9.2019 10:11

pkoscak napisal/-a:Pri nas je v vodovodnem sistemu voda tako rjava, da sem vsakič znova presenečen, ko menjam filter na vstopu napeljave v hišo.
Na kozarcu ne vidiš, vidiš pa na filtru po 3h mesecih:

Tole je skoraj sigurno posledica več železa v vodi. Odvisno od mikrolokacije. Če narediš analizo, se bo to pokazalo. Če jo potrebuješ seveda, v primeru uporabe kakšnih izmenjevalcev lahko železo dela večje probleme in je to dobro vedeti...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2019 13:18

fantje: ne serite no z rjo v vaserlajtngah, koliko pa je prostega kisika v vodi ,da bo požrl vse to železje na rorih, malo kemije nebi škodilo, bo šlo, čakam "demca", pa ga ni...???, to so raztopljeni minerali.., po "moje", moraš imeti res " hudo aktivno" vodo z nevem koliko prostega hisika in, da ti bo ta prosti kisik "žrl" rore in svinjal filtre, v nekem ne vem koliko kubičnem rzervoarju, pri neki temperaturi vode se lahko topi toliko in toliko prostega kisika in to je to, pa še mašati bi morali...., nžja je temp, več ga je in obratno...., glej pojma nimam, ... samo malo tako brez veze, naj menja filtre, jaz sploh ne vem, da na mašini obstaja..., haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alen70 » 17.9.2019 14:01

Slavcr napisal/-a:Po opisu "peščena snov take svetlo rumene barve" bi rekel, da se lušči vodni kamen, nabran nekje v ceveh.
Še malo za hec: Motor, ki črpa vodo iz kuhinjske pipe ali tuša, je tudi pod veliko obremenitvijo? :)

Bolje da izpadneš glup, nego da izpadneš iz autobusa.
Alen70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2019 14:11

alen70:

po kar nekaj natem..., pa ne bodi hud no..., nekaj si se le navučil...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov