STROJNISTVO.com • Poglej temo - Toplotne črpalke in podtalnica

Toplotne črpalke in podtalnica

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Toplotne črpalke in podtalnica

OdgovorNapisal/-a bviktor » 13.9.2005 11:34

Zanima me, če kdo ve kje in kako priti do podatka o globini podtalnice. Ali obstajajo kakšne karte?
bviktor
Novinec
Novinec

Re: Toplotne črpalke in podtalnica

OdgovorNapisal/-a mrombi » 22.11.2005 13:57

bviktor napisal/-a:Zanima me, če kdo ve kje in kako priti do podatka o globini podtalnice. Ali obstajajo kakšne karte?

najbolj enostavno je zabiti cev za štirno, in potem ugotavljati kdaj bo pritekla voda.

Jaz imam podtalnico na 2 metrih, ko pa je dez pa ze na 1 m.

lp
Greg

PS. ko sadim krompir ga moram pri vrhu, da ni v vodi.
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cugimed » 24.11.2005 10:05

Včeraj sem zabil cev! Brez problema 9m globoko in ugotovil, da voda JE .... :D
Takle mamo!!
cugimed
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a opica80 » 9.1.2006 14:06

Kako ti je pa ratalo zabiti cev 9 m globoko? Jaz bi jo rabil samo 3 m pa nimam ideje kako naj to naredim. Kako si se pa ti tega lotil?
opica80
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC » 9.1.2006 15:02

opica80 napisal/-a:Kako ti je pa ratalo zabiti cev 9 m globoko? Jaz bi jo rabil samo 3 m pa nimam ideje kako naj to naredim. Kako si se pa ti tega lotil?

Probaj z "macolo"

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a opica80 » 9.1.2006 15:29

Kakošno si pa cev uporavil, a kar navadno ali kakšno drugačno? Pa a niso cevi po 6 m ne pa 9 m? Se mi je pa zabijanje cevi v tla zdela večja umetnost:))). Bom pa res probal, če gre z brutalno metodo:)))
opica80
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a luzer » 9.1.2006 15:40

Na cev daš zunaj objemko malo nad tlemi. Cev Uporabljaš kot vodilo za "macolo". Se pravi da mora imeti tvoja macola luknjo kot je premer cevi. Jaz bi uporabil cev 5/4" pa na začetek moraš dat kovinsko konico. Cev moraš pa s strani navrtat, da bo lahko noter pritekala voda. Če pa imaš v zemlji droben prod lahko poskusiš še s cevjo večjega premera. Ko cev zabiješ do objemko, jo prestaviš više in jovo na novo. Na tak način boš zabil celo cev, pa navoj ti bo ostal nepoškodovan, da lahko zraven spojiš novo 6m cev.

Pa LP
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cugimed » 9.1.2006 20:25

Narediš veliko objemko, katera ima malo manjši obseg kakor cev zato, da ne drsi po cevi. Jo pritrdiš na cev in nabijaš z " NORCEM " po objemki.. "NOREC" je utež z luknjo na sredini, da jo lahko natakneš na cev. V mojem primeru tehta cca 60kg (del topovske cevi). Pa en ali dva prijatelja, nujno gajba piva in to je to. Če spodaj nimaš skal si zmagal. Špica na cevi mora biti večjega premera kakor cev cca 10mm. Če imaš trdo podlago boš rabil še kakšno objemko. Prtrdiš jih eno za drugo.
Takle mamo!!
cugimed
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a cugimed » 9.1.2006 20:47

Cevi sem nažagal na 3m in sicer zato, ker sem zabijal v garaži. Spoje sem zavaril, da SLUČAJNO ne bi vleklo zraka. Pritdil ročni ventil, nepovratni ventil, filter in črpalko. Cev je 5/4".
Takle mamo!!
cugimed
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jezerjan » 10.1.2006 0:39

1:
Pripraviš 2 gajbe pira, narezek, in neke papirje oz. soglasje ali pa priglasitev del, ne vem točno...
2:
Zabijanje cevi: cev 5/4" v katero je privarjena jeklena
konica za ~5-6mm debelejša od cevi(da odriva zemljo in zmanjša upor pri zabijanju), ki je navrtana z vseh
strani z luknjami 5 do 6mm v dolžini do 800 mm od konice in napolnjena s soljo,da prepreči vstop zemlje oz. nesnage.Pri zabijanju se uporabljajo dve objemki (od cevni gradbenioder), na objemke lahko položiš prirobnico..,ko cev nabiješ za cca 1m v zemljo, objemke prestaviš višje in to ponavljaš do željene globine; za nabijanje lahko uporabiš staro felgo od fičota, ki jo zaliješ z betonom in odpadnim železjem še prej pa privariš nanjo dva ročaja, da lahko to "utež" natakneš na cev,dvigaš in nato spustiš, da pade po cevi na objemke. OBVEZNO je pri tem poslu potrebno za vsak
padec "uteži" z "ROHR CHANGAMI" malo zavrteti cev, da le-ta potuje navpično navzdol. Cev se lahko po potrebi podaljšuje do ~ 7m ! (pri večji globini se črpanje vode
lahko "pretrga") PRI TEM BIZNISU JE POTREBNO KRIČATI IN PITI VELIKE KOLIČINE PIVA!!!(zaradi sosedov, he, he).
Ko je cev dovolj globoko zabita, se kontrolira če ni mogoče voda (podtalnica) že stopila soli, oz. jo ti zaliješ in stopiš sol (preizkušanje), nato priviješ ŠTIRNO ter, če je vse "OK", par dni črpaš tudi pesek,
da se okrog spodnjega dela cevi napravi "luknja - zajetje". NE POZABIT NA PIVO !!!Če je vse "OK", daš vodo pregledati in analizirati in TO JE TO. Upam,da sem kermu
naredu veselje, se tipkamo pa lepe pozdrave,
jezerjan.
:lol:
jezerjan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a opica80 » 10.1.2006 13:12

OK hvala za odgovor, sedaj mi je pa vse jasno.
Samo še eno vprašanje na to temo imam in to je kako pogruntaš mikro lokacijo, kjer najdeš podtalno vodo? A se to kar na "blef" na parih koncih proba in se vidi kje voda ven pride.
opica80
Novinec
Novinec

?????Globina?????

OdgovorNapisal/-a matejcek » 10.1.2006 13:55

Ja vse lepo in prav. Sam koko pa pridt do vode pri 7m ce pa nekateri vrtajo 30 m in vec pa ni ne duha ne sluha.
Mogoce se motim. Cca leto nazaj sem se zanimal da bi delal vrtino cca. 15000sit pride 1 meter. Je bil tudi en gospod pri men je reku da bi prisli do vode verjetno pri 30m ali vec lahko pa tudi ne. Prosim za nasvete koko pridt do podtalnice.
obupan strojnik. :oops: :oops: prosim za nasvete :P :P

hvala, lp
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: ?????Globina?????

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 10.1.2006 14:00

matejcek napisal/-a:Ja vse lepo in prav. Sam koko pa pridt do vode pri 7m ce pa nekateri vrtajo 30 m in vec pa ni ne duha ne sluha.
Mogoce se motim. Cca leto nazaj sem se zanimal da bi delal vrtino cca. 15000sit pride 1 meter. Je bil tudi en gospod pri men je reku da bi prisli do vode verjetno pri 30m ali vec lahko pa tudi ne. Prosim za nasvete koko pridt do podtalnice.

hvala, lp

Predvsem, ko vodo najdeš na globini 30 metrov (skratka globje kot lahko potegne samosesalna črpalka) uporabiš potopno črpalko, ki jo spustiš v cev.

Lp

Matjaž PLINFARER
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: ?????Globina?????

OdgovorNapisal/-a matejcek » 10.1.2006 14:05

BLABLABLA napisal/-a:
matejcek napisal/-a:Ja vse lepo in prav. Sam koko pa pridt do vode pri 7m ce pa nekateri vrtajo 30 m in vec pa ni ne duha ne sluha.

hvala, lp

Predvsem, ko vodo najdeš na globini 30 metrov (skratka globje kot lahko potegne samosesalna črpalka) uporabiš potopno črpalko, ki jo spustiš v cev.

Lp

Matjaž PLINFARER

Ja ok ampak kako pogruntat lokacijo da bi vodo dobil na tam do 6-7m da nerabiš vrtat in drago plačvat pa še papirje pa , .....en kup birokracije
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luzer » 10.1.2006 18:23

Na svoji parceli ne moreš "pogruntat vode" na 6-7m ampak voda če sploh je,je na neki globini. Kje je podtalnica se baje vidi na geoloških kartah. Torej eni jo imajo zelo visoko(2m), drugi jo imajo malo globlje (70m), tretji je pa sploh nimamo. Globlja ko je podtalnica bolj topla je in ima bolj konstantno temperaturo.
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov