STROJNISTVO.com • Poglej temo - Lesni - generatorski plin

Lesni - generatorski plin

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Lesni - generatorski plin

OdgovorNapisal/-a B.P » 5.1.2006 23:02

Lepo pozdravljeni!

Doma si izdelujem majhno kogeneracijo električne moči do 5kw. Uporabil bom motor zastavinega kombija poganjal pa bi ga z lesnim plinom. Zanima me ali ima gdo izkušnje z izdelavo generatorja plina, ter kakšno idejo za zagotavljanje konstantnih vrtljajev motorja glede na nihanje obremenitve ter kvalitete plina.
Hvala!
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luzer » 6.1.2006 6:02

Jaz bi vprašal možakarje, ki obnavljajo stare traktorje. V določenem obdobju so jih poskušali poganjati na lesni plin. Eden takih ljubiteljev starodobnikov je Ernest Obermajer iz Polzele.
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a B.P » 6.1.2006 22:23

To sem že poskusil, tudi sam sem član društva, kjer imamo eden traktor prenaret na lesni plin, ampak te zadeve so narejene tako bolj na pamet, da bi pa bilo kaj preračunano pa ne. Vseeno hvala za nasvet.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 9.1.2006 11:21

B.P , ti imaš verjetno v mislih motor od Zastave 750 in ga predelati na plin - montirati nanj plinsko napravo, seveda ta motor ni mišljen delovati kot "delovni" motor in nima regulatorja vrtljajev. Jaz ti bi svetoval da mogoče vzameš motor od BCS kosilnice , ki ima že vgrajen zelo občutljiv regulator vrtjajev ali pa še bolje predelaš na plin bencinski generator odgovarjajoče moči.

Pozdrav!
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a B.P » 9.1.2006 20:02

Regulator imam namen vzeti od dizla. Seveda bi tudi meni faj pasal motor od BCS-ke, Mute ali kaj podobnega. Problem je samo v tem da jaz rabim vodno hlajen motor, da lahko potem res izkoristim vso razpoložljivo toplotno energijo. Za Zastavo sem se pač odločil zato, ker sem dobil zastonj skoraj v celoti obnovljen motor. Glede regulacije imam kaj nekaj težav, saj kvaliteta plina neprestano niha, kar pomeni, da moraš neprestano premikati tri lopute:zrak, gorivo ter glavno loputo. Glavno mi torej krmili meh. regulator, medtem ko za kvaliteto zmesi še nimam prave ideje. Razmišljam o krmiljenju po zaprti zanki, kot je to rešeno pri vbrizgavanju, samo problem je da ta rešitev stane min. 200kSIT, sam pa imam premalo znanja iz računalništva, da bi sestavil tak program.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 11.1.2006 10:04

B.P , če te prav razumem imaš namen bio plin neposredno za destilatorjem izkoriščati v svojem motorju, v takem primeru bo verjetno stabilno delovanje zelo oteženo. Tudi jaz imam namen izdelati "proizvodno"linijo za bio plin, vendar ne za neposredno koriščenje kot plin, ampak na zalogo kot tekočina (utekočinjen bio plin), ki mi bi služil kot pogonsko sredstvo. Na ta način je plin konstantne kvalitete in recimo razmerje gorivo zrak se na motorju enkratno nastavi, moč reguliraš le z eno loputo....
Pozdrav!
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 11.1.2006 18:38

Kako boš pa kar sam utekočinjal plin? To bi bilo zanimivo znati. Pred leti sem kar nekaj let vozil Z101 na tekoči naftni plin, tankal celo iz hišnih 10 kilogramskih jeklenk z ročno batno črpalko. To se je še cenovno izplačalo, sicer si pa prišel na ceno bencina. Z vžigom so tudi takrat pozimi bile težave, ko je bilo vse pošlihtano in plin konstanten, kako bo pa z domačim bio plinom, si niti ne predstavljam. Pred leti (še v času Juge) sem v Zagrebški reviji SAM bral o Švicarju, ki je iz gnoja 20 krav v dveh zbirnih bazenih (izmenično) pridobival bio plin (verjetno metan), zbiralnik je bila ogromna napihljiva gumijast vreča (več 10 m3). S plinom je gnal star avtomobilski motor, ki je poganjal elektrogenerator, s hladilno vodo motorja pa ogreval tako kmetijo kot tudi zbiralnike gnoja (da je sprožil razkroj in s tem nastajanje plina). Ne sprašujte me o varnosti tega sistema, vendar je očitno delovalo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a povodny » 11.1.2006 19:09

Kruster, lahko malo bol opišeš svoj načrtovani sistem.
Morda kakšni linki?

lp
povodny
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kruster » 12.1.2006 8:16

Linka vam žal ne morem prilepiti , ker je to nekako moja ideja, ni to nikakršna skrivnost. Če vzamemo da je lesni plin v resnici metan, in vemo pod kakšnimi pogoji (temperatura, tlak)je plin in pod kakšnimi je tekočina (podobno kot butan), se stvar dokaj penostavi. Ko pri suhi destilaciji lesa (voda izločena) nastaja bio plin, se le-temu ustrezno spremeni tlak (stiskanje), oziroma temperatura (ohlajanje), v praksi oboje in plin kondenzira- se utekočinja, nakar se ga vodi v rezervar ali polni v jeklenke.

Smo da "čaramo"!!!
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a B.P » 12.1.2006 17:48

Kruster, jaz sem z utekočinjanjem že nekaj poškušal, vendar ne vem, ali sem ga jaz mimo vžgal, ali pa to ni možno, ker men se je pol delal katran, ista stvar, ko ti zapaca peč na drva če maš prenizke temperatur. Tak da mi je pol vse cevi zašopalo. Če pa je možno, bi tako kot praviš veliko enostavneje rešil regulacijo.
L.P
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko-x » 12.1.2006 20:00

Men se zdi ideja perspektivna. Z gen.l.p. imam že nekaj malega izkušenj (15-20kw kotel z hladilnikom, filtrom... lastne izdelave in konstrukcije). Lani sem bolj ali manj uspešno spravil v tek kompozicijo predelane lade 1.3 in omenjenega generatorja. Nekje moram imeti ene pejđe z enostavnejšim preračun kritičnih dimenzij, veliko teorije, primere postavitev, nekaj tehniške dokumentacije i.t.d.. Če te to zanima?

Vprašanje za stiskalce plina:
Na kakšne tlake ste uspeli spravit plin in s kakšnim kompresorjem in opremo ste to izvajali?

lep pozdrav
x-x-x
marko-x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 12.1.2006 22:07

marko-x napisal/-a:Men se zdi ideja perspektivna. Z gen.l.p. imam že nekaj malega izkušenj (15-20kw kotel z hladilnikom, filtrom... lastne izdelave in konstrukcije). Lani sem bolj ali manj uspešno spravil v tek kompozicijo predelane lade 1.3 in omenjenega generatorja. Nekje moram imeti ene pejđe z enostavnejšim preračun kritičnih dimenzij, veliko teorije, primere postavitev, nekaj tehniške dokumentacije i.t.d.. Če te to zanima?

Vprašanje za stiskalce plina:
Na kakšne tlake ste uspeli spravit plin in s kakšnim kompresorjem in opremo ste to izvajali?

lep pozdrav

Stiskanje metana bo kar problematično.

Treba ga je stisnit preko 200 bar da se utekočini. Točne številke nisem pogledal, samo vem da ni dosti manjša. Problem bo kje dobiti tak kompresor, ki bo poštu veliko energije in rezervoarji tudi ne bodo poceni.

Slika

LP

Matjaž PLINFARER
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Lesni - generatorski plin

OdgovorNapisal/-a valerij » 3.11.2008 22:39

B.P napisal/-a:Lepo pozdravljeni!

Doma si izdelujem majhno kogeneracijo električne moči do 5kw. Uporabil bom motor zastavinega kombija poganjal pa bi ga z lesnim plinom. Zanima me ali ima gdo izkušnje z izdelavo generatorja plina, ter kakšno idejo za zagotavljanje konstantnih vrtljajev motorja glede na nihanje obremenitve ter kvalitete plina.
Hvala!
poizkusi najti knjigo prof.ing.Albert struna AVTOMOBIL izdala založba ljudske tehnike slovenije vLjubljani leta 1951 ,dobro opisan generator za lesni plin plinska naprava-mešalec solex,večinoma se je ta vrsta goriva uporablja pri povojnih kamionih leto 1945-1955cca
valerij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zauran » 15.11.2008 0:23

BRC pumpe za metan italjanske firme ELETRICOGAS al neki tazga z tem imenom se ne spomnem dobr. Drugač metana neboš utekočinu pozabi. Lesni plin je karbon monoksid proizvedenega ohladi da dobi večjo gostoto pol pa na mešalec pa v uplinjač
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 15.11.2008 6:45

Malo ste zabredli. Ne mešajte lesnega plina in bio plina.
Prvi nastaja pri pirolizi na temperaturah med 200 in 700°C in vsebuje CO2, CO, CH4 C2H4 in vodik.

Bio plin pa priozvajajo bakterije, na relativno nizkih temperaturah od 15 do 30°C, in je sestavljen iz metana, amoniaka in poobno.

Utekočinjanje plina je zame izguba energije. Dvakratna. Prvič energijo porabljamo ko plin stiskamo, drugič pa ko ga ekspandiramo.

(Zato so protesti proti plinskim terminalom. Utekočinjen plin, ki bi ga pripeljali z ladjami, bi spravili v plinsko stanje z toploto morja, kar bi za posledico imelo olajanje Tržaškega zaliva)
[url]
http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... lesni+plin[/url]
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost