Napisal/-a RUros » 1.11.2019 13:34
Ker me poleg mnogih stvari zanima tudi strojništvo, sem se lotil nekega računskega problema, ki bi ga rad preveril oz. izvedel v praksi.
In sicer: Izračunal sem iztočno hitrost iz rezervoarja v katerem je voda po enačbi: sqrt(2gh), kjer sem dobil rezultat 6,26 m/s. Ker želim na iztok rezervoarja priključiti 50m colsko (2,54cm) cev, bi rad izračunal izgube, ki jih bom pridelal na tej dolžini. Odločil sem se za uporabo enačbe: deltaTlak=(koefi.izgub*gostota*hitrost^2)/2. Tu ugotovim, da za izračun potrebujem koeficient trenja in Reynoldsovo število. Nakar se mi zatakne, saj je rezultat za Reynoldosvo število = 155 871 in ugotovim da tok v cevi ni laminaren, temveč turbolenten. Ali je to pravilno ? Za izračun koeficienta trenja sem vzel aproksimativno Colebrookovo enačbo, rezultat katere je 0,0031.
Ko vse skupaj preračunam, pridem do rezultata, da je izguba tlaka na takšni dolžini 119 kPa oz. 1,19 bar. Kar se mi tako na oko zdi zelo veliko. Ali so moji izračuni pravilni ? Verjetno sem nekje storil veliko napako, pa tega ne opazim. Sem pozabil upoštevati še kakšne druge omejitve oz. zahteve ?