STROJNISTVO.com • Poglej temo - prašno barvanje kovin

prašno barvanje kovin

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

prašno barvanje kovin

OdgovorNapisal/-a brrap » 2.11.2019 8:22

Zdravo!
Začel sem se ukvarjati z obnovo motorja (celotnega kros motorja) in se mi je obnova ustavila pri okvirju motorja, ker nevem kam ga dat prašno barvat in niti približno nevem koliko to stane ker kolikor sem gledal to računajo po metrih. Zdaj pa me zanima če kdo pozna kakšnega ličarja ki bi mi to naredil za zmerno ceno oziroma koliko stane tak poseg da približno vem ko bom spraševal po delavnicah.
Zaželeno je da je ličar oz. delavnica kamor bi ga nesel v okolici Ljubljane.

Za vse informacije se v naprej zahvaljujem.
Lp.
brrap
Novinec
Novinec

Re: prašno barvanje kovin

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 2.11.2019 9:17

kovinska industrija ig, pa Belič na viču na Koprski.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.11.2019 10:47

Geštel daj speskati in pelji v KIG. Ali pa v Elstab.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sova » 8.11.2019 8:13

sova
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 8.11.2019 11:00

Malo bi samo pokomentiral terminologijo.

Termin "prašno" se nanaša na prah, kar je seveda nezaželeno. Na primer: Pod posteljo leži prah.

Termin "praškasto" se nanaša na prašek, ki predstavlja želen in uporaben material v določenem postopku. Na primer: v pralni stroj vsujemo (pralni) prašek, ne prah. Sintranje se izvaja ob uporabi praškov in ne prahu.

In prosim, da ni nihče užaljen, moje pisanje je dobronamerno, da tudi v strojništvu oz. tehniki na sploh obdržimo pravo terminologijo.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 8.11.2019 11:09

Ne vem,če bo držalo.

práh -ú in -a m (ȃ)

1. zelo drobni suhi delci snovi v zraku, na predmetih, stvareh: prah se nabira na pohištvu; prah se poleže, useda; brisati prah z omare; vozila dvigajo prah; iztepsti prah iz odeje; debela plast prahu / ekspr. požirati prah vdihavati zrak, poln prahu
// cestni prah ki nastaja na netlakovanih cestah; krpa za prah
// kar je temu podobno: zdrobiti kamenje v prah; ekspr. oblak snežnega prahu / cvetni prah več pelodnih zrn, pelodna zrna
2. navadno s prilastkom izdelek iz določene snovi v obliki zelo drobnih suhih delcev: arzenikov, grafitni prah; predelovati premogov prah; jajca v prahu posušena in drobno zmleta; mleko v prahu
● ekspr. to delo je že prekril prah je že pozabljeno; ekspr. to je dvignilo mnogo prahu povzročilo je razburjanje, govorice; ekspr. njegovi načrti so se sesuli v prah niso uspeli; ekspr. spremeniti v prah in pepel popolnoma uničiti, razrušiti; vznes. naši sovražniki bodo ležali v prahu bodo premagani, ponižani; ekspr. zdrobiti koga v sončni prah uničiti ga, onemogočiti ga; star. strelni prah smodnik; ekspr. jezen sem nanj, da bi ga zmlel v sončni prah zelo; bibl. prah si in v prah se povrneš človeško življenje je minljivo; bibl. otresti prah s čevljev in zapustiti kak kraj pretrgati vse zveze z njim
♦ agr. gnojilo v prahu; geol. kozmični prah delci, ki padajo iz medplanetarnega prostora na zemljo

síntrati -am nedov. (ȋ) metal. s segrevanjem delati, povzročati, da se delci česa natalijo in sprimejo: sintrati rudo; sintrati pri dva tisoč stopinjah Celzija / sintrati kovinski prah

síntran -a -o: sintrana kovina
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 8.11.2019 11:29

Krasno, da se je nekdo oglasil s svojim mnenjem. Ne da bi preveril menim, da ste citat pernesli iz SSKJ. A na tehničnem področju so močnejši oz. prednostni strokovni slovarji. Tako lahko mojo razlago podkrepim s Splošnim tehniškim slovarjem, Metalurškim slovarjem in še bi se kaj našlo. Sicer pa, ste že slišali za varjenje pod prahom?
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 8.11.2019 11:32

Ali ste že slišali za gašenje z gasilnim aparatom na prašek? :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak