epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

vili napisal/-a:v osnovi:
mala jermenica na gredi žage in velika/večja jermenica na motroju, ti bo dalo na žagi za toliko več vrtljajev kot je razmerje, med jermenico na motorju in na gredi žage, to malo podeliš in dobiš prestavo (d1/d2), ja imaš kar tistih 1600 na "šajbi"
torej, velika jermenica na motorju, manjša na gredi žage, se bo ta vrtela hitreje kot motor, če bo obratno, manjša jermenica na motorju večja na gredi žage, se bo žaga vrtela počasneje... bo šlo, če ne vprašaj...
kotna hitrost, kaj te pa ta zanima...???, to so radiani na sekundo... ali misliš na obodno... v m/s...

vili napisal/-a:kaj rabiš obodno hitrost m/min ali m/s...

magnum44 napisal/-a:Pred par leti sem si izdelal žago za drva z nihajnim člebom, žagin list fi 700 z rezili iz karbidne trdine. Žagin list sem naročil iz Nemčije, med transportom sta dva zoba odletela in so mi naknadno brez vračila poškodovane poslali novo. Polomljeno mi je nekdo popravil - nalotal nove ploščice.
Prodal sem jo nekemu sosedu, ki jo je montiral na stroj z veliko previsokimi vrtljaji. ( na sami žagi je napis 1400 vrt/min). Moja dela brezhibno, že nekaj deset kubikov drv, ta s prevelikimi vrtljaji pa je bila neuporabna, list se je pregreval in začel nevarno opletati. Morda tudi vpetje ni bilo povsem natančno ?? Kupec mi je žago vrnil, prodal sem drugemu in ni bilo več reklamacije, ker jo je verjetno pravilno uporabljal.
Torej ti svetujem, da se držiš navodil proizvajalca. Nisi napisal ali je klasičen žagin list ali karbidna trdina. Pri tvojih podatkih boš imel nekje 59m/sek hitrost, kar verjetno ne bo še prehitro, ali pa morda že.
Moja dela z cca 51 m/sek. Režem tudi do 30 cm debele hlode brez problema (z obračanjem, z enim rezom nekje do 26 cm)

CNC tehnologija napisal/-a:magnum44 napisal/-a:Pred par leti sem si izdelal žago za drva z nihajnim člebom, žagin list fi 700 z rezili iz karbidne trdine.
Moja dela z cca 51 m/sek. Režem tudi do 30 cm debele hlode brez problema (z obračanjem, z enim rezom nekje do 26 cm)
OK - dva zoba sta odletela že med prevozom. Si upal tako žago sploh zagnati - oziroma si jo raje prepustil raje sosedu, da jo zažene ??? Svašta ...

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost