STROJNISTVO.com • Poglej temo - Proizvajalci Hartmetalla

Proizvajalci Hartmetalla

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Proizvajalci Hartmetalla

OdgovorNapisal/-a studentging » 9.9.2019 9:53

Pozdravljeni,
Zanima me kje kupujete Hartmetall (Trdokovinske palice- Widia) palice za izdelavo rezkarjev?
Poznam firme: Ceratizit in Alping. Kdo še dobavlja Hartmetall?
lep pozdrav
studentging
Sodelavec
Sodelavec

Re: Proizvajalci Hartmetalla

OdgovorNapisal/-a vili » 9.9.2019 10:04

sicer ne poznam dobaviteljev, te bom pa oklincal, kakšen neki hartmetal, pa widia (to je krupova blagovna znamka, če veste kdo je krupp, on je prvi začel s temi jajci... , če iščeš widio, pokliči keupp-a), (zoprt nak prevod iz nemščine), če so pa to "karbidi" - trdine, metala je zelo malo pa še ta ni trd kot vezivo, mislim, da je cobalt, ta je žilav, da vse drži skupaj , ti je jasno, to so praškaste tegnologije..., so pa zahebane...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 10.9.2019 21:27

Berlin Carbide
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tungaloy » 15.11.2019 10:05

vili napisal/-a:sicer ne poznam dobaviteljev, te bom pa oklincal, kakšen neki hartmetal, pa widia (to je krupova blagovna znamka, če veste kdo je krupp, on je prvi začel s temi jajci... , če iščeš widio, pokliči keupp-a), (zoprt nak prevod iz nemščine), če so pa to "karbidi" - trdine, metala je zelo malo pa še ta ni trd kot vezivo, mislim, da je cobalt, ta je žilav, da vse drži skupaj , ti je jasno, to so praškaste tegnologije..., so pa zahebane...

Ja žal prvi je vedno poznan.
Drugi žal ne.
Da dodam še vode na svoj mlin.

Tungaloy

Bringing solutions since 1929
The two predecessor companies, Shibaura Engineering Works Co., Ltd. and Tokyo Electric Company, succeeded in developing cemented carbide for the first time in Japan. The product was sold on the market as “Tungaloy”.

Building up on a successful past for the bright future
Since its inception in 1929 when it was Japan’s first company to develop cemented carbide, Tungaloy has had a long history of excellence in the development of materials for metal cutting tools and innovative industrial products.

The diverse range of products, including metal cutting tools, such as indexable inserts and steel products, wear resistant tools, civil engineering tools, and friction materials, are all based upon Tungaloy’s expertise in powder metallurgy.

https://www.tungaloy.com/about-us/

Lep pozdrav
Tungaloy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 15.11.2019 10:58

Iz EMO 2019 kataloga:

Rohlinge für Hartmetallwerkzeuge
Blanks for tools- Carbide

-Allomet corporation
-Arno Friedrichs hartmetall
-Berlin Carbide
-Better Tungsten
-Ceratizit
-CHN-Top
-Cy carbide
-Extramet
-Forbes
-Guhring
-Hartmetall Estech hetian Tech
-Iscar
-Jiujiang golden egret
-KF
-Sinter Sud
-Swiss tool systems
-Tribo
-Vbn components
-Voestalpine high performance metals
-Xianglu tungsten

Lep pozdrav
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2019 11:04

krajnc:

v nemščini hatrmetal, v naslednji vrstici
amerikanščina pa karbid

haha, kaj zdaj.... kdo ima bolj prav..., ali nemci ali ameriji... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 15.11.2019 11:24

Oboji,

Nemški izraz za karbidne trdine je Hartmetall, angleški pa carbide. Oboje je po njihovem slovarju, preverjeno. Če pa je neprimerno rečt karbidni trdini "trda kovina " ali kakorkoli bi Hartmetall prevedel je pa vseeno, ker je pač takšna uradna klasifikacija za karbidne trdine v Nemškem jeziku.

Pa tudi brezveze je dlakocepit žargonski jezik, ker smo itak vsi strojniki krivi tega greha. Od "šublerov" (kljunasto merilo), "štiftov" (zatiči) in posledično trdokovincov/vidie (karbidne trdine).
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2019 13:21

krajnc:

glej nemci nimajo pojma glede terminologije, hebe se njim..., pa ne samo tu pri hatrtmetalih, še kje...
tudi nam: na držalo pritrdim sandvik, seco, iscar... WIDIA ploščico..., haha, ali pa šraufam s ključem stahlwille "gedorami", ali pa nitam - z gesipa - mi z nekimi kitajskimi slepimi kovicami...
gesipa (sem videl tovarno pri Frankfurtu) je bil pa en prvih izdelovalcev teh kovic..., ja vem kako gre to, ko se nekaj prime v jeziku..., ampak malo heca ne škodi ali pač...
tisti "šublere - šubler" je čisto v redu v sloveščino prevedeno: pomično merilo..., pa naj bo tudi "kljunasto", glede "kompozitov" pa se mi trga..., hebiga...

no še zgodba:
sem imel "srečo" videti produkcijo v SINTAL zagreb, (smo bili kar velik kupec njihovih rezil), sintranih karbidov in so me tam malo spoznali kaj to je, so pa imeli tudi eno "divizijo" iz teh kompozitov izdelovati plašče "prebojnih" granat skupaj z VTI - jem..., ameriji so uporabljali "kao" nek "šrot" uran..., ki jim je ostajal tam v reaktorjih...
Zadnjič spremenil vili, dne 15.11.2019 16:21, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.11.2019 14:00

Vili a je to plačana promocija firm za trdokovinske izdelke ?
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2019 16:18

cnc:

"plačana" grrr... a si ti gladek, (dati na en halter, sanvikovo, sekotovo, iscarjevo - "widio", če je to reklama, adijo - zbogom) pišem samo, kar sem v tem mojem Klinčevem strojišvu "malo" probal pa nič drugega, če hoče kdo to upoštevat prav, če ne pa tudi..., se mi malo he...

no če gremo pa malo nazaj, ja sovjetski vodja - zssr "stalin - jekleni" je dobil ime po "stalu - jeklu", ta termin so pa v rusijo prinesli nemci, oni so jim postavili železarne - jeklarne, no del moskve se imenuje "elektrostal", sem bil tudi tam, hebiga...

podobno je poimenovanje pri Madžarih: pri njih je klobasa kolbas, kovač je kovač,..., zakaj bi si izmišljali kaj vem, so pragmatiki, ampak nas slo, nebo hebal nihče...
haha, ja...

tudi srbi ne poznajo "Vijaka" ampak imajo lepo "šaraf", zakaj bi se zahebavali z nevem čim...

je bil pa Karadžić na Dunaju nevem kdaj učlenec našega kopitarja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.11.2019 17:45

Vili, mirno kri. Ko sem pred kratkim pisal tule na forumu, keri produkt in kaj bom predstavil na moji CAD CAM prezentaciji 24. septembra 2019 - mi je zato admin zaklenil dotično temo ! Po temu sklepam da imen firm in produktov ni dovoljeno objavljati.
Edino, če je nekaterim to dovoljeno, drugim pa spet ni.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.11.2019 17:47

Vili, s spoštovanjem, zelo lepo je prikazati tudi naš uporabniški žargon.
Šlosarija je šlosarija, mulec ki se je namerava udeležiti, se naj kar pripravi na "štrompajser" in podobne telege, ki jih bo tovoril skozi fabriko.

Pretiravat pa le ni treba.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.11.2019 17:50

CNC tehnologija napisal/-a:Vili, mirno kri. Ko sem pred kratkim pisal tule na forumu, keri produkt in kaj bom predstavil na moji CAD CAM prezentaciji 24. septembra 2019 - mi je zato admin zaklenil dotično temo ! Po temu sklepam da imen firm in produktov ni dovoljeno objavljati.
Edino, če je nekaterim to dovoljeno, drugim pa spet ni.

Meni je to v tem smislu, da je fino če objaviš ter daš link. Nabijanje naprej, če sploh sogovornikov ni, je pa "samopromocija". Zame.
Zato. Tako da ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2019 19:57

cad, lepo te prosim, no, če sem koga protežiral, pa ja ali nemc, šved, izraelc..., oba veva za kokga - kaj gre...., malo nabijanja..., dobro "samopromocija", kaj sem pa napisal, sama "živa življenska edukacija", ja bo šlo..., nič drugega, naj me kdo sesuje..., s proti argumenti, bo šlo... :evil: :evil: :evil: , ma ni panike... :D :D :D

dobro, "predrejal" sem kar nekaj sto ton špen in me nebo noben "novokomponovani" kao tehnolog učil kako se tem rečem streže, to je to..., dobro morda malo...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov