STROJNISTVO.com • Poglej temo - Klasicna struznica

Klasicna struznica

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Klasicna struznica

OdgovorNapisal/-a jernej1989 » 18.11.2019 17:29

Pozdravljeni!

Vec let ze delam na podrocju strojnistva, konkretno na cnc struznicah. Ze dlje casa imam v mislih da bi nabavil kaksno klasicno struznico in bi doma delal se poleg sluzbe kaksne manjse predvsem bolj enostavne komade, vendar bi rabil kaksen nasvet oz mnenje, kako je potem glede kupcev, kako se dogovoriti da bi za nekoga nekaj izdeloval itd.. Ce ma kdo izkusnje bi bil zelo vesel odgovorov.
jernej1989
Novinec
Novinec

Re: Klasicna struznica

OdgovorNapisal/-a vili » 18.11.2019 17:38

glej imeti moraš mašino, prostor, pa tudi na tej mašini nekaj izdelat, ja, ko boš prišel na trg te bodo našli in povprašali ti, koliko bi pa ta kos koštal, dobro dati moraš neko ceno in to je to..., kje vidiš problem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.11.2019 18:23

Problem je, ker moraš najprej imeti delo, šele potem se greš opremljat zanj.
Tako da je treba vraga prijet za vrat, ne pa za rep.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jernej1989 » 18.11.2019 18:40

vili napisal/-a:glej imeti moraš mašino, prostor, pa tudi na tej mašini nekaj izdelat, ja, ko boš prišel na trg te bodo našli in povprašali ti, koliko bi pa ta kos koštal, dobro dati moraš neko ceno in to je to..., kje vidiš problem...

Prostor mam, mašino ni problem dobit. Saj pravim edino to kako priti zraven da bi za nekoga nekaj delal.
jernej1989
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jernej1989 » 18.11.2019 18:41

Demz napisal/-a:Problem je, ker moraš najprej imeti delo, šele potem se greš opremljat zanj.
Tako da je treba vraga prijet za vrat, ne pa za rep.

Se strinjam, ravno ta predel me najbolj zanima, kako pridit do nekasnega dela.
jernej1989
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 18.11.2019 18:52

ali pa imeti jajca, že prej napeljati dela (si kao v neki firmi, malo šlataj stranke..., glej nebo ti kar padlo z neba, hebiha ...) kupiti stroj in greš, lepo počasi, korak po koraku, ko se boš uveljavil, ko bo "širina" zvedela zate ne boš spalll... , drejarije čez glavo..., samo to...

še to; je sama drejarija malo klinčeva, če je poleg še malo šlosarije, samo malo si pa zmagal..., to gre skupaj kot ..., da ne pišem naprej... at.. na mam..., bo šlo...

no: lahko ti dam pa tudi jaz, moj partner delo bo šlo, rabim pa čez en teden, si upaš, boš začel drejat..., kosi morajo biti u nulo..., dobiš risbe, nič posebnega samo nekaj h / H tolerance, bo šlo..., samo povej od kod si..., malo te dražim ampak tako gre, te kose je potrebno res izdelat, dobro nekdo jih bo..., jaaa...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jernej1989 » 18.11.2019 19:59

vili napisal/-a:ali pa imeti jajca, že prej napeljati dela (si kao v neki firmi, malo šlataj stranke..., glej nebo ti kar padlo z neba, hebiha ...) kupiti stroj in greš, lepo počasi, korak po koraku, ko se boš uveljavil, ko bo "širina" zvedela zate ne boš spalll... , drejarije čez glavo..., samo to...

še to; je sama drejarija malo klinčeva, če je poleg še malo šlosarije, samo malo si pa zmagal..., to gre skupaj kot ..., da ne pišem naprej... at.. na mam..., bo šlo...

no: lahko ti dam pa tudi jaz, moj partner delo bo šlo, rabim pa čez en teden, si upaš, boš začel drejat..., kosi morajo biti u nulo..., dobiš risbe, nič posebnega samo nekaj h / H tolerance, bo šlo..., samo povej od kod si..., malo te dražim ampak tako gre, te kose je potrebno res izdelat, dobro nekdo jih bo..., jaaa...

No tolko da sm dobu nek namig kako pa kaj. Tak da bo treba mal povprasevat ni druge. Hvala za info.:))
jernej1989
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 18.11.2019 21:08

kaj boš izdelal, si za..., ja jekruto..., pazi ne eni strani je plačnik..., ti je jasno, na drugi srani si ti....
ki mora nekaj izdelat..., to je to..., ampak to niso heci, ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.11.2019 6:27

Ne preveč strašit mladega potenciala, sej ponavadi gre .... nekako ... Parkrat te nategnejo, pol pa že znaš :D .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 19.11.2019 7:05

jernej1989 napisal/-a:
vili napisal/-a:ali pa imeti jajca, že prej napeljati dela (si kao v neki firmi, malo šlataj stranke..., glej nebo ti kar padlo z neba, hebiha ...) kupiti stroj in greš, lepo počasi, korak po koraku, ko se boš uveljavil, ko bo "širina" zvedela zate ne boš spalll... , drejarije čez glavo..., samo to...

No tolko da sm dobu nek namig kako pa kaj. Tak da bo treba mal povprasevat ni druge. Hvala za info.:))

Ponavadi je tako, da moraš najprej imeti stroj, da veš kolikšne kose lahko obdeluješ, zdej pri izbiri stroja moraš že vnaprej vedeti kolikšne kose bi rad obdeloval, sam sem nagnjen k temu pri stružnici (sem jo kupil 1 teden nazaj) da rajši vidim da je malo daljša (2,2m obdelovalne fi 600).

Kupiti moraš dobro, da lahko tolerance dosežeš brez veliko muk, ker potem je delo na stroju z veseljem in ne muka.

Stranke pa pridobiš ali z malo povpraševanjem v podjetju v katerem delaš, ali pa če malo razpošlješ naokoli ponudbe storitev. Je pa res da sedaj že vsi zahtevajo da imaš odprto obrt, tako da težko boš začeu delati za podjetja brez obrti (mogoče boljše da začneš z delom za lokalne ¨kmete¨, res da veliko ne bo od njih je pa začetek.

Stružnica ki sem jo kupil je Potisje PA631, malo mam še problemov z geometrijo, moram znivelirat, mislim da mi dela probleme konjiček saj mi malo v konus dreja, (na 100mm 0,1mm). Možnost tudi da je amerikanar slab.
Če pozna kdo koga ki je v tem štelanju ¨stručko¨ je kontakt dobrodošel.

Želim ti veliko sreče pri nakupu.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 19.11.2019 15:21

Sajko993 napisal/-a:Stružnica ki sem jo kupil je Potisje PA631, malo mam še problemov z geometrijo, moram znivelirat, mislim da mi dela probleme konjiček saj mi malo v konus dreja, (na 100mm 0,1mm). Možnost tudi da je amerikanar slab.
Če pozna kdo koga ki je v tem štelanju ¨stručko¨ je kontakt dobrodošel..

Živjo. Bi rekel da imaš vodila neenakomerno obrabljena... Pri amerikanerju je centl minusa?
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.11.2019 16:32

dobra stara res toga ADA...
mašino "posteljo" moreš res "znivelirat", dobro, heba je, če je okoli ameikanerja že "malo???" znucana, pol je samo generalna, prebrusiti vodila postelje, če ti vleče samo desetinko na tej dolžini, to je "novo"..., saj jo je že "zmerit težko,,maso"..., a si imel kos med konicama...???

si pa oglej schlesingerjeve tabele, navodila glede postavljanja obdelovalnih strojev...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 20.11.2019 0:54

Prvo je potrebno znivelirati stroj s precizno vodno tehnico ki ima razdelbo 0.1mm/m in to v obe smeri, merjeno na več mestih. Je pa res da je tako precizno mogoče brezveze, če stroj ni bil 20 let v levelu.

Konjiček se ponavadi nastavlja levo-desno, gor le s podlaganjem, amerikaner pri katerem gredo vse čeljusti naenkrat skupaj ni pa skoraj nobeden ravno točen. Če boš hotel delati kaj bolj točnega rabiš glavo s posebej nastavljivimi čeljustmi. Pri navadnem se da malo s kladivom potolči komad ali pa kak papirček založiti.

Malo se igraj, se da precej stvari pomeriti in nastaviti, poglej malo po youtubu. Če so zrabljena vodila je to ponavadi vidno na vodilih pri glavi, ker vsi stružijo manjše kose in se obrablja le del vodil. Čeprav konjiček ima svoje vodilo.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 20.11.2019 7:24

dakomat napisal/-a:
Sajko993 napisal/-a:Stružnica ki sem jo kupil je Potisje PA631, malo mam še problemov z geometrijo, moram znivelirat, mislim da mi dela probleme konjiček saj mi malo v konus dreja, (na 100mm 0,1mm). Možnost tudi da je amerikanar slab.
Če pozna kdo koga ki je v tem štelanju ¨stručko¨ je kontakt dobrodošel..

Živjo. Bi rekel da imaš vodila neenakomerno obrabljena... Pri amerikanerju je centl minusa?

Vodila so še kr solidna, moram se spodstopit en dan pa it od začetka do konca z niveliranjem ter centriranjem
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 20.11.2019 7:25

Nikoli nisem zastopil, zakaj je sploh treba stružnico tako točno znivelirat?
Zaradi mazanja? Da vzdolžna vodila - postelja od stružnice ni deformirana - zvita?
Še kaj??

Ja, tale ima dobro idejo kako se to naredi in zakaj:https://www.youtube.com/watch?v=2qIdsnl5vpg
Zadnjič spremenil nabijač, dne 20.11.2019 8:05, skupaj popravljeno 1 krat.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: Sebek in 0 gostov