epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Ni problem klanca. Tam so razmere računsko popolnoma obvladljive. Je problem tornega koeficienta drsenja jeklo na jeklo - kako gladki sta torni površini, kako je mazano, … Ta koeficient se lahko raztegne od 0,08 do 0,20.Kakšne so pa dejanske razmere na klancu navoja pa nihče ne ve točno

Žerjavar napisal/-a:Ni problem klanca. Tam so razmere računsko popolnoma obvladljive. Je problem tornega koeficienta drsenja jeklo na jeklo - kako gladki sta torni površini, kako je mazano, … Ta koeficient se lahko raztegne od 0,08 do 0,20.Kakšne so pa dejanske razmere na klancu navoja pa nihče ne ve točno

nabijač napisal/-a:Po moje se pri zategovanju vijakov z moment ključem ne smeš ustaviti, ko začneš je treba zategniti naenkrat do konca.
Kako bi vijake dodatno zategnil po nekaj časa, ko se zveza uleže?
fikus_ napisal/-a:Zato se pa za prednapete vijake marsikje poslužujejo metode, da se vijak privije z nekim minimalnim momentom (npr. 5% končnega), potem pa dodatno za določen kot zasuka. Tako je napaka privijanja še najmanjša in najmanj odvisna od trenja.

Različne vrednosti so povsem razumljive, saj gre za možne različne kritične obremenitve.Metalinea napisal/-a:Želel sem se računsko lotiti najbolj enostavne in realne določitve momenta, kar pa mi ne gre saj dobivam različne vrednosti.

Metalinea napisal/-a:Imam momentni ključ dolžine 500mm in bi vijačil vijak M24 12.9.

Vrni se na Proizvodno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov