STROJNISTVO.com • Poglej temo - SIEMENS 840 DE - sinhronizacija obratov in pomika pri navoju

SIEMENS 840 DE - sinhronizacija obratov in pomika pri navoju

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

SIEMENS 840 DE - sinhronizacija obratov in pomika pri navoju

OdgovorNapisal/-a hartan » 25.1.2020 8:55

Mam problem, moral bi obdelat notranji navoj na 5-osnem stroju "Spinner U5-620", s krmiljem "SIEMENS 840 DE-solution line". Sam postopek bi moral bit tak, kot na CNC stružnici, luknja je fi36, moral bi vrezat 1,5mm globine na steno, z vzponom 100. Na razpolago mam nož, ki je vpet v centru in je vrh rez. plate iz centra 16,625, torej lahko bi vrezal kvečjemu navoj 33,25X100, če mam nož v centru. Zdaj sta dve opciji, se mi zdi...

Dobim al predelam držalo SK40, da bo tolko iz centra, da bo rezal mero 39. Potem nardim s klasičnim ciklom za navoje.

Jaz bi raje drugo opcijo, če je možno, da bi vreteno šlo za to razliko iz centra in potem helikalno v komad, pa da bi zraven obračalo vreteno... A je to izvedljivo?

Gre se za dodelavo kosov z nepopolnim navojem, pa morem na rezkalne centru popravit, kjer mam možnost pozicioniranja z IR tipalom, da gre potem po isti navojnici, oz. jo popravi...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: SIEMENS 840 DE - sinhronizacija obratov in pomika pri na

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 25.1.2020 9:52

Za struženje si že sam opisal opcije.
Kaj pa opcija frezanja notranjega navoja po helikoidi ? Precej manj težav zna biti s nekimi predelavami.
Nabrusiš profil rezkala, kreiraj 3D helikoido ( eno ali več ) pa greš nekaj pasov po njej - naprej grobo , zatem fino in gladilno. Niti ne rabiš cikla za navoj. Le helix cikel.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 25.1.2020 20:58

To bi prišlo v poštev, če bi bil zunanji navoj, tako je pa notranji... Ne morem spravit rezkarja v luknjo fi36, potem bi rabo neko strašno malo kotno glavo, al kaj jaz vem... Notranje navoje sem sicer že rezkal, oz. delam večkrat na tak način... Vzamem včasih kar stružni nož in obrate in delam po helikoidali, kot si najbrž tudi ti predlagal, če prav zastopim... Sam tu je pa specifika, navojnica je prestrma, kot 45°, ne bi šlo na tak način, ne morem niti naredit zahtevane oblike profila, ni šans... Nujno bi moral s stružnim nožem stružit, ne rezkat... Mogoče prilepim sliko, ko bom na šihtu, da bo lažje razumljivo, kak bi naj zgledal navoj...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.1.2020 21:26

a prav razumem :o :o , korak 100 mm/vrt...???, pa to je že bolj "štosanje"... :roll: :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 25.1.2020 22:54

Kaj pa z izstružilno glavo-tam lahk nož pomikaš vsak pot mal ven kot pri struženju. Ne vem pa kako nardit program za to-vreteno bi se moglo obrnit za 360 stopinj pri 100mm po Z-ju, pol se pa odmaknit prot centru pa vrnit gor. Jaz sicer ne poznam Simensa, na mojem delam v G kodi, pa se mi zdi, da ima nek ukaz-cikel za to. V bistvu je to bolj kot spirala za mazanje v drsni puši, ne pa navoj.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 26.1.2020 7:59

vili napisal/-a:a prav razumem :o :o , korak 100 mm/vrt...???, pa to je že bolj "štosanje"... :roll: :roll:

Ja, Vili, prav zastopiš... Saj ne gre se v bistvu za navoj, je v resnici mazalni utor, sam z vidika geometrije je enaka zadeva...

Delajo se pa komadi serijsko na vertikalni stružnici, s pomikom G0 in obratom vretena za ustrezni kot... Bi jih tudi popravljali na stružnici, ampak tam ni možnosti določanja pozicije z IR tipalom... Če bi šlo nekak pozicionirat kose, da bi potem zadel mesto prejšnje navojnice, bi blo, tak pa zaenkrat še nismo nagruntali, kak bi blo to izvedljivo...

Sem pa med pisanjem začel gruntat, kak bi kaj blo, Če bi popravljal na klasični CNC vertikalki... Kose bi vpenjal ročno, potem bi pa rabo en čep, ki bi ga vtaknil v vpet kos. čep bi mel porezkano fleho, ki bi jo lahko pozicioniral na nek naslon (ainštos). Tam, ko gre v komad, v luknjo obdelovanca, bi mel pa še todatni stranski čep, ki bi pasal v ta stružen utor. Ko bi mel kos pozicioniran, bi odmaknil naslon in odstranil pozicionirni čep, nato pa pognal program, da bi vrezal v ta navoj...

Upam, da je kolk tolk razumljivo, ne vem, a ma še kdo kako idejo?!
Zadnjič spremenil hartan, dne 26.1.2020 8:19, skupaj popravljeno 1 krat.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 26.1.2020 8:16

SAJKO napisal/-a:Kaj pa z izstružilno glavo-tam lahk nož pomikaš vsak pot mal ven kot pri struženju. Ne vem pa kako nardit program za to-vreteno bi se moglo obrnit za 360 stopinj pri 100mm po Z-ju, pol se pa odmaknit prot centru pa vrnit gor. Jaz sicer ne poznam Simensa, na mojem delam v G kodi, pa se mi zdi, da ima nek ukaz-cikel za to.

Ja, tak bi moral naredit program na stroju, sam jaz tut ne vem, če se da... Sem mislil, če je kdo že probal na tak način, da nam tople vode odkrival...

SAJKO napisal/-a:V bistvu je to bolj kot spirala za mazanje v drsni puši, ne pa navoj.

Ja, gre za mazalni utor, sam iz geometrijskega vidika je pa to isti hec, kot navojnica, se mi vsaj zdi... A ni tak? Naj me kdo razsvetli, če se motim, ne bo kaj narobe, haha...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 26.1.2020 8:24

Zivjo

Pomojem hartan mislis tole:

https://m.youtube.com/watch?v=k6ZMOsJnLbY

Mi smo to enkrat hoteli na nasem 4 osnem centru uporabit pa je bila ta aplikacija ‘zaklenjena’ in za nase stevilo kosov nesmiselna.... nimam pojma kako je z 5 osno??
Pravis da se kosi delajo na struznico drugace..?
Koliko kosov pa imas za popravit?

Lp
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hartan » 26.1.2020 8:36

cnc-123 napisal/-a:Zivjo

Pomojem hartan mislis tole:

https://m.youtube.com/watch?v=k6ZMOsJnLbY

Mi smo to enkrat hoteli na nasem 4 osnem centru uporabit pa je bila ta aplikacija ‘zaklenjena’ in za nase stevilo kosov nesmiselna.... nimam pojma kako je z 5 osno??
Pravis da se kosi delajo na struznico drugace..?
Koliko kosov pa imas za popravit?

Lp

Ja, točno to mam v mislih... Sam jaz tut ne vem, če je to izvedljivo na tem siemensovem krmilju...

Za popravit je trenutno ene 40 kosov, operater je nekaj zmutil in ni videl, da je plata brez špica... Sicer se to večkrat zgodi, sam v manjšem obsegu... Če bi nagruntal postopek dodelave, bi lahko sproti popravljali...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 26.1.2020 8:48

To je tisto kar sem pisal o rezkanju po helikoidi. fi 36 izvrtina ne bi smela biti težava za vstop ustrezno nabrušenega orodja. Tako sem delal notranje navoje zamaškov za PET embalažo.
Vspon 100 mm / vrtljaj pač ne bi smel biti večji problem... En dober CAM pa malce brušenja orodja pa si zmagal.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.1.2020 12:06

cnc:
tle si ga malo pihnil se mi zdi, da boš frezal en žleb s korakom 100 v luknji 36, pa saj bo ta pobral okoli sebe vse živo, ja boš, če ga boš nagnil na kot vzpona vijačnice, drugače bo kar nekaj..., bi moral imeti kotno glavo, samo za fi 36???, ne ga srat..., to je "štosanje", "borštanga" gor pa nož pod kotom vzpona vijačnice, miza se mora pa zavrteti in to je to..., stružnica..., enostavno...

smo frezali na "bolcne" (na tisoče...) mazalne žlebove samo so bili frezarji nagnjeni za kot vzpona, v bronastih "piksnah" smo jih pa "drejali", tudi s podobnimi vzponi - koraki..., ampak to je bilo že skoraj "štosanje"..., kolikor se spomnim smo imeli dodelano stružnico s posebnimi "škarjami"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 26.1.2020 13:07

Ja vili nekaj takega sem imel tudi sam v mislih ko sem hartana spraseval po kolicini.....
Ce je kolicina majhna in se da na klasiki nastimat tak korak je mogoce vredno razmislit tudi v to smer..
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 26.1.2020 18:25

vili napisal/-a:cnc:
tle si ga malo pihnil se mi zdi, da boš frezal en žleb s korakom 100 v luknji 36, pa saj bo ta pobral okoli sebe vse živo, ja boš, če ga boš nagnil na kot vzpona vijačnice, drugače bo kar nekaj..., bi moral imeti kotno glavo, samo za fi 36???, ne ga srat..., to je "štosanje", "borštanga" gor pa nož pod kotom vzpona vijačnice, miza se mora pa zavrteti in to je to..., stružnica..., enostavno...

smo frezali na "bolcne" (na tisoče...) mazalne žlebove samo so bili frezarji nagnjeni za kot vzpona, v bronastih "piksnah" smo jih pa "drejali", tudi s podobnimi vzponi - koraki..., ampak to je bilo že skoraj "štosanje"..., kolikor se spomnim smo imeli dodelano stružnico s posebnimi "škarjami"...

Vili dober CAM zna opraviti že celo "štancarijo" pod kotom 90 stopinj. Tvoje "štosanje" je nekje vmes med normalnim rezkanjem in štancanjem. Dovolj je, da je samo konica noža nabrušena v smeri kanala, saj je vektor rezanja skozi kanal rezultat vrtenja in vertikalnega podajanja. Mislim da bi moralo iti. Bo pa seveda nizka rezalna hitrost vseeno. Glede na globoko luknjo se zna pojaviti edino problem upogiba orodja, če ne bo spredaj in zadaj za rezalno konico ustrezno vodeno/podprto. No saj se tudi stružni nož upogne mar ne..
Tudi rezalne sile v osi izvrtine me ne bi preveč skrbele, če usporedim glede na vertikalno šropanje.
Ja probat je treba ...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 26.1.2020 21:47

Ja pa naj kdo, k zna program nardit, to tud objavi, da bomo vidli, kako to zgleda-saj nas je kar nekaj takih tle, k nas zanima, pa čeprav ta trenutek tega ne rabimo." CNC tehnologija" mogoče, k praviš, da to ni problem?? Zdaj vsi vemo, kako mora to mehansko zgledat, sam programa ne zna nben nardit?
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 30.1.2020 14:55

Kakšen pa je presek kanala za mazanje ? Običajno zelo plitek in razmeroma ozek. Jaz bi rekel za izvrtino fi 36, širina max 5mm, pa neka majhna globina, morda 2mm. In 100 mm globoka (dolga) izvrtina. Torej boš rabil premer rezila "na oko" fi 12, fi 14, če hočeš da gre 2mm v steno, mora biti nosilec rezila vsaj 4mm manjši od rezila, torej fi 8 ali fi 10. Če na 100 mm ne bo vibriral, si zmagal.
Ne rabiš pa nobenega dobrega CAM- a. Moj preko 20 let star 3-osni HURCO zmore to z lastno "pametjo"
Dvomim pa, da bo držalo vzdržalo na taki globini-dolžini, morda v bron, v jeklo pa ne.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost