STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kdo pri nas dela vroče bruniranje?

Kdo pri nas dela vroče bruniranje?

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Kdo pri nas dela vroče bruniranje?

OdgovorNapisal/-a iKst » 12.4.2017 17:20

Iščem podjetje v Sloveniji, ki bi izvajalo vroče bruniranje. Se pravi, da segrejejo izdelek in ga potopijo v olje (laneno ali kakšno drugo "food grade" olje).

Če mogoče kdo pozna koga, ki to dela, se priporočam.
iKst
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kdo pri nas dela vroče bruniranje?

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.4.2017 18:44

Jaz to sam naredim. V Podnartu kupiš "Brunisal", strogo slediš in upoštevaš navodila ter "kuhaš do mehkega :D .

AMPAK previdno! Zadeva je skrajno lužnata in zato tudi nevarna. Naredi pa tudi temu primerno odlično.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iKst » 12.4.2017 21:40

To, kar opisuješ je t.i. hladno bruniranje. Pri meni žal pride v poštev le vroče bruniranje z oljem.

Imam malo večje količine tega, do cca. 1000 kosov mesečno in sam tega žal ne morem delati. Nimam ustreznih kapacitet, zaenkrat.
iKst
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.4.2017 6:42

Si malo trmast in ne prebereš, kar ti je DEMZ napisal. Če "kuha", potem to ni takoimenovano hladno bruniranje, ali ti mogoče kuhaš jajce v hladni vodi :evil:
Sicer pa brez šale: eden od izvajalcev je v Naklem, Termeh d.o.o. , čisto lepo naredijo razne strojne dele, ali pa orožje, imajo več zaporednih inox posod, na različnih temperaturah potrebne kopeli in to je to.
In vroče bruniranje ne pomeni, da moraš jeklo segreti v žareče stanje, temveč so temperature take, kot jih postopek zahteva, tudi zato, da, naprimer ne razkališ izdelkov, ali naprimer pri orožju - lovska "šibrenica" ima lotane cevi med seboj-da se lot ne raztali in dvocevka razpade na dve enocevki :wink:
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iKst » 13.4.2017 6:55

Ja, tudi, če kuhaš v raznih kemičnih kopelih se smatra za hladno bruniranje.

Vroče bruniranje se dela z oljem. Kos jekla segreješ do relativno visoke temperature (400, 500 stopinj) in potopiš v rastlinsko olje (največkrat laneno).

Mogoče imam napačne informacije no, oz. so me narobe naučili glede poimenovanja, ampak rabim to drugo varjanto z oljem. Termeh tega ne dela.
iKst
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 13.4.2017 8:03

Glede na aplikacijo, za katero potrebujete tole, sam tega nebi delal v kooperaciji, sploh pa ne pri firmah, ki delajo toplotno obdelavo. V takšnem primeru kot ga imate vi, bi bilo najboljše prodajat kose v surovem stanju, tako kot vok, ampak imate problem ker je na reklamnih slikah izdelek črn. drugače pa nabavite peč, po možnosti pretočno, na koncu pa naj padajo v kad z oljem po vaši izbiri. Da bi kose bruniral v isti kadi kot so prej leteli notri kakšni strojni deli, po možnosti mastni v peč, potem pa si speku pico v tem? ne hvala.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.4.2017 13:47

No vidiš, Ikst, to kar ti potrebuješ je bruniranju samo podobno - končni videz, ni pa bruniranje. Naprimer po vročem kovanju ali kaljenju vržeš žareč kos v olje in rata črno. Pa to ni bruniranje. Preberi si kaj več, kaj sploh je bruniranje. Če ne veš, obstajajo tudi dodatki za kalilno olje, ki po kaljenju dejansko naredijo bruniranje na površini kaljenih delov. In če sam delaš nek artikel v vročem stanju je to zate prava rešitev.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 9.2.2020 13:35

Postružil sem nekaj komadov - prirobnice za brusne kolute. Želim jih sam brunirat. Imam že precej let star Brunisal1 in tudi navodila. To sem pred precej(10+) leti že delal in mi je prima uspelo. Ne spomnim se pa kako sem dele razmastil. Nisem dokumentiral, ker da si bom itak zapomnil.:(
V navodilih piše da je treba pred bruniranjem komade zelo dobro razmastiti z UniClean157. A kdo ve kje bi se ta razmaščevalec dalo kupit v majhni količini ali kako bi s čim drugim dele uspešno razmastil, po možnosti s kakšno tekočino, ki jo lahko kupim v lokalnih prodajalnah? Ali pa na nek drug preprost improviziran način.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 9.2.2020 13:51

Danes, ko je nedelja, lahko uporabiš malo detergenta za pomivanje posode, pa kakšno krtačko. Če so kosi struženi bo brunisal lepo opravil svojo delo.

Imaš obe enoti brunisala? A in B del? mešalno razmerje je v tistih časih (10+ let) bilo 1+1+8
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a nabijač » 9.2.2020 14:06

M: Imam samo eno stvar Brunisal1, nič A in B. Kupil pred leti v Podnartu. Saj ne vem a sem spet kaj zgrešil?? Nekakšni lužnati koščki v plastični škatli.
Ja z enim domačim detergentom vim ali kaj podobnega in s krtačko vse ročno očistit, lahko da sem tudi pred leti nekako tako naredil.
Bom pa delal verjetno šele naslednji konec tedna do takrat pa bom počasi vse nabral in pripravil.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 9.2.2020 14:15

Tako za domačo uporabo je priročno precej uporaben:
https://www.spar.si/online/univerzalno- ... l/p/126945
Poškropiš, pustiš 10 min in potem z vročo vodo spereš !! Za vsak primer ponoviš par krat...

Če ne pa navaden pralni prašek za perilo in kuhaš 10 min !!!

Če je dobro razmaščeno se voda mora takoj razlezti po vsej površini ko smočiš, če pa ni se voda nabira v "solze" in se ne prime kovine !!!
Seveda obstajajo pa še agresivnejše možnosti kot NaOH...
Mislim da je to nekaj takega:
https://www.spar.si/online/cistilo-za-o ... l/p/499095
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 9.2.2020 14:30

nabijač napisal/-a:M: Imam samo eno stvar Brunisal1, nič A in B. Kupil pred leti v Podnartu. Saj ne vem a sem spet kaj zgrešil?? Nekakšni lužnati koščki v plastični škatli.

Ja, tam se je pred leti kupovalo. Potem pa sta bila 2 dela za hladno bruniranje, takšna modrikasta tekočina.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.2.2020 15:07

Če imaš "brunisal", ... ni panike.
Seveda je treba imeti komade očiščene in razmaščene, že zato da ne onesnažiš kopeli. V principu je pa že sam brunisal tako alkalen, da ti bo hipoma vsako maščobo spremenil v milo.

Treba se ga je bati, tako je agresiven. Zato se zelo zaščiti pred morebitnimi kapljicami, špricanjem itd.

V glavnem, "čistoča je pol zdravja", itak. Če pa kaj malega kje ostane, pa nič hudega.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.2.2020 18:29

Je še nekaj , Atotech v Podnartu je prenehal distribucijo kar precej nam aktualnim izdelkom. Sem med poslušanjem vmes izgubil koncentracijo, toda zdi se mi, da je zraven tudi Brunisal.

Ekologija je neizprosna, trg pa tudi za njo in sedaj bomo imeli tehnološke težave. Štos je v tem, ker je to stara, preverjena tehnologija. Do sedaj so se izkazali vsi moderni nadomestki - prekomplicirani, manj učinkoviti, ... bla bla bla. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 9.2.2020 20:26

Hvala vsem za informacije.
M: Ti misliš hladno bruniranje z dvokomponentnim sredstvom. Brunisal1 pa je za vroče brunirat na 140 stopinj.
Me pa malo skrbi, če bo moj shranjeni Brunisal1 sploh še v redu deloval, ker je že zelo star. Pa še to, kar je Demz napisal, da ga mogoče ne bo več za kupit tudi ni vesela novica. Včasih si ga lahko dobil poljubno količino potem pa le še neke ogromne količine ali pa nič.
No, bom poizkusil narediti, pa če bo možno bom malo poslikal in objavil postopek.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost