STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek-Dimenzije nosilnih elementov

Nadstrešek-Dimenzije nosilnih elementov

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Nadstrešek-Dimenzije nosilnih elementov

OdgovorNapisal/-a teop » 5.5.2020 8:59

Slika

Se pravi: 20 + 370 + 320 + 40 in 20 + 480 + 40
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2020 9:27

Neposlušnež. Sem rekel (že tretjič) velikost kritine in razmak sredine stebrov. Na skici imaš kote do roba stebrov. Se ne vidi, da je kota do roba kritine ampak do roba konstrukcije (špirovec, lega).
Ali naj bom tudi jaz tako površen pri izračunu trdnosti?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 5.5.2020 9:42

Se opravičujem, očitno ne razumem točno, kaj bi naj označil.

Zdaj sem označil, da bi tistih 40 cm lege stalo čes steber, na konca lege bi bil špirovec in praktično za njim tudi konec strehe.
Ali bi lahko nekaj centimetrov (morda vseh 40cm) tega previsa celotno kritino in njeno obtežbo nosili morali (Tega nisem vedel, zato sem jih v bistvu mislil zaključevati na špirovcu)?

Streha bi bila mere 750 cm * 540 cm - s tem, na sever in na zahod bi gledala 40 centimetrov čez stebre (kot rečeno bi zahod zaprl).

Glede na spremljanje obeh forumov mislim, da si velik strokovnjak in sem vse tvoje predloge do sedaj z veseljem sprejel. Če si morda uspel razbrati, kakšen objekt bi želel, prosim še predlagaj, kako zadevo rešiti - žal res točno ne vem, kaj ti na skici naj označim. :-?

Če misliš velikost kritine posameznih plošč, bi jemal celotno dolžino - 7,5 m.
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2020 10:09

Do sedaj nisem vedel, da bo rob kritine enak z robom konstrukcije. Rabim pa velikost kritine, da lahko določim obremenitev od snega.
Ali morda ne razumeš izraza "sredina stebra"? OK, si bom že poračunal.
Ali bi lahko nekaj centimetrov (morda vseh 40cm) tega previsa celotno kritino in njeno obtežbo nosili morali
Morali lahko gledajo preko zadnjega špirovca, vendar mora biti od roba kritine do špirovca max 0,3 x razmak špirovcev, pri tebi bi to bilo približno 30 cm.
in sem vse tvoje predloge do sedaj z veseljem sprejel.
Nisi. Moj enostavnejši in cenejši predlog z le dvema stebroma in pritrjevanjem v zid je šel takoj v okrogli arhiv.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 5.5.2020 10:21

Hvala za razlago z morali, mi bo v pomoč v prihodnosti.

Sicer sva že mimo tega (znova imaš prav :D ):
in sem vse tvoje predloge do sedaj z veseljem sprejel.
Nisi. Moj enostavnejši in cenejši predlog z le dvema stebroma in pritrjevanjem v zid je šel takoj v okrogli arhiv.[/quote]

Pa vendarle vprašanje glede te prve ideje (če boš imel voljo in čas, da še to ogdovoriš). Spodnja in srednja lega na en steber in en nosilec v steno (kakšne so potem mere tega nosilca?). Zgornje lege pa ne bi rabil, bi šli špirovci s konzolami v oni zid? V tem primeru pritrjevanje na dva ločena objekta ne bi bilo problematično?
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2020 10:43

Spodnja in srednja lega na en steber in en nosilec v steno (kakšne so potem mere tega nosilca?).
Praktično iste kot sedaj. Se razpon (razdalja med podporama) poveča le od 480 na 500 cm. Enako je s špirovci.
V tem primeru pritrjevanje na dva ločena objekta ne bi bilo problematično?
Brez problema. Posedanje temeljev se kompenzira z vertikalno elastičnostjo špirovcev in leg. Horizontalni položaj ostrešja pa je fiksiran s položajem obeh zidov. Stebra ne rabita rok za prenos horizontalnih obremenitev ostrešja na temelj. Prišparaš 4 stebre, lego in pridobiš prostor ob stebrih (ni rok) in ob zidovih (ni stebrov). Dodatno pa rabiš pločevinaste konzole s sidranjem v zid. Pa še pomanjkljivost: uradno se nadstrešek ne more smatrati kot samostojen objekt.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 5.5.2020 12:00

Sem šel preverit in lege bi z nosilcem v bistvu lahko pritrdil na betonski venec na vrhu ene garaže.

Bolj me skrbi stena, kamor bi pritrjeval špirovce.
Slika

Pritrjeval bi na te zidake nad "previsom", ki čez spodnjo steno gleda 94 cm. Po gradbenem načrtu je strop zgrajen iz polmontažnega norma stropa 14cm + 5cm. Bi ta stena zdržala težo?
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2020 12:38

Bolj me skrbi stena, kamor bi pritrjeval špirovce.
Kot vidim, je to zunanja stena mansarde (podstrešja). Ali je na njo naslonjena vmesna lega ostrešja? koliko je razdalja do naslednje podpore lege (zid ali trapezna obesa)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 5.5.2020 14:03

Zid verjetno ne bo nosil.
Zadnjič spremenil teop, dne 5.5.2020 19:37, skupaj popravljeno 2 krat.
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2020 14:16

OK. Pozabiva na to varianto in nadaljujma s prvotno na 6 stebrih brez povezav na obstoječa objekta.
Ko boš tako daleč, pa najami pravega kleparja, da ti bo naredil vsaj obrobe ob obstoječem zidu, da ne bo zamakalo in bo dovoljen manjši premik nadstreška.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 5.5.2020 14:33

Se strinjam.
Hvala za vse nasvete do sedaj. Tiste podatke, ki ti jih nisem vedel označiti, si najdeš v skici, ne?
Zadnjič spremenil teop, dne 5.5.2020 19:39, skupaj popravljeno 1 krat.
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2020 17:22

Predlagam za dogovorjeno izvedbo nadstreška: Za ves les velja vrstni red h x b.
- Lata na razmaku 50 cm, 4 x 5 cm.
- Špirovec, razmak 94 cm, 16 x 10 cm, lahko dolžinsko v dveh kosih. Dva morata biti točno nad stebri, ta dva pritrjujemo na vsako lego s po 2 vijaka 7 mm. za ostale zadošča po 1 vijak.
- Lega: Srednja 26 x 20 cm, obe krajni 22 x 16 cm.
- Stebri: 16 x 16 cm.
- Roke: Med stebrom in špirovcem, dolžina 70 cm, 5 x 12 cm, zareza v steber in špirovec globine 1 cm, vijačeno po dva vijaka 7 mm. Med stebrom in krajno lego, dolžina 70 cm, 5 x 16 cm, zareza po 1,5 cm po 3 vijaki 7mm. Diagonale med srednjo in obema krajnima legama, kot hipotenuza trikotnika 220 x 380 ( 300) cm, 12 x 5 cm, zareza 1 cm, 2 vijaka 7 mm, na po dva špirovca tudi privijačena.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 6.5.2020 6:43

Hvala za tako natančno podana navodila.Se jih bom držal.
Se splača jemati lepljenec?

Kakšen pa bi naj bil temelj pri stebrih?

Tudi noge/nosilci me malo mučijo. Je dovolj podstavek s palico ali je boljše podstavek s cevjo?

Slika
Slika

Je boljše podstavek betonirat v temelj ali se lahko le privijači v beton?
teop
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.5.2020 7:50

- Lepljenec je lepši in dražji. Običajno ga je treba vzeti, ko so težave z dolžino žaganca.
- Temelj je lahko točkovni (v globino vsaj 60 cm), lahko pa se uporabi talno ploščo na dobrem tamponu - seveda ne zanemariti armature v bližini stebrov.
- Podstavek s cevjo omogoča, da steber brez obremenitve v fazi montaže stoji sam. Pri točkovnem temelju je praktično, da podstavek s palico vstaviš v sveži beton. Pri talni plošči pa je enostavneje po betoniranju vrtati za sidra podstavka na cevi.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teop » 17.5.2020 7:49

Hvala za vse, ko si v Prekmurju pijača čaka, če bo stala že kuhinja, čaka tudi jedača.

Če bi se odločal za lepljenec bi bilo možno vzeti manjšo dimenzijo ali vzamem isto dimenzijo? - srednja in zgornja lega bosta sigurno ostali vidni.

Hvala še enkrat.
teop
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov