STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.5.2020 13:47

Glede na to da je za vsak manometer nagrada ena flaša vina bom še jaz sodeloval:
Za tako nagrado se splača.
1 - 1, 2 - 2, 3 - 0 in 4 - 1 bar absolutnega pritiska.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 17.5.2020 15:49

Ha , ha , ha Deutz , pa se bo v sodičku pomaknil "absolutni pritisk" na pipici. Od
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 17.5.2020 23:58

nabijač napisal/-a:Glede na to da je za vsak manometer nagrada ena flaša vina bom še jaz sodeloval:

A si se vpisal v srednjo šolo in imaš na daljavo za rešit eno nalogo?? :D

Bravo nabijač si tudi zaslužol nagrado po manometru !!!!
...imam pa za srednjo šolo še dodatno vprašanje, enega Kviskota... :P :P :P

Žerjavar napisal/-a: Za tako nagrado se splača.
1 - 1, 2 - 2, 3 - 0 in 4 - 1 bar absolutnega pritiska.

absolutnega pritiska, absolutna nagrada po manometru :D :D :D :D
Mater kako hitro se odgovori porajajo :oops:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 0:32

Sedaj pa še zaključno vprašanje:
Kaj se zgodi če na cevi A, (ki pravilno po žerjavarju ima zgoraj 1bar spodaj pa 2 bara absolutnega pritiska ki naj bi takšen ostal tudi ko zapremo luknjo skozi katero smo nalivali vodo)na SPODNJI strani izvrtamo eno luknjo (ali pa odpremo ventil, vseeno) in po tem to luknjo (ventil) zapremo, ob predpostavki da zanemarimo elastičnost cevi ????? :oops:
1) kaj se bo zgodilo z vodo (tudi količinski) ??
2) Kaj bodo zdaj pokazali manometeri 1 in 2 ???
3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???

( in prosim sodelujoče posredujte točene naslove na ZS da lahko pošljem nagrade !!)

Slika
Zadnjič spremenil Deutz, dne 18.5.2020 7:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.5.2020 3:43

Deutz napisal/-a: 3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???]
Iz mojih nasvetov o pritisku vode v sistemu in plina v raztezni.
-Za polnjenje plina je izpustiti toliko vode, da bo pritisk vode manj, kot je višina sistema. Pritisk plina mora biti min toliko, kot je višina sistema (0,35 bar).
- Za polnjenje vode, da se dobi nekaj rezerve (v raztezni) je potreben pritisk vode nekaj več, kot je pritisk plina.
To velja, če sta raztezna in manometer na dnu sistema. Če je vsaj eden znatno višje, je treba prilagajati.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 7:47

Žerjavar napisal/-a:
Deutz napisal/-a: 3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???]
Iz mojih nasvetov o pritisku vode v sistemu in plina v raztezni.
-Za polnjenje plina je izpustiti toliko vode, da bo pritisk vode manj, kot je višina sistema. Pritisk plina mora biti min toliko, kot je višina sistema (0,35 bar).
- Za polnjenje vode, da se dobi nekaj rezerve (v raztezni) je potreben pritisk vode nekaj več, kot je pritisk plina.
To velja, če sta raztezna in manometer na dnu sistema. Če je vsaj eden znatno višje, je treba prilagajati.

Ja ja... to vsekakor in je v praksi popolnoma razumljivo in sprejemljivo in uporabno ampak če malo zgolj teoretiziramo in poskušamo razumeti hidrostatiko, zakaj 0,35 če je na dnu sistema relativni pritisk=0 (če je?) v primeru da: > sedaj pa se vračamo na točko 1) in 2) mojega zaključnea vprašanja ?? :oops:

(Nagrado ste sodelujoči itak že osvojili :D )
Zadnjič spremenil Deutz, dne 18.5.2020 8:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 8:04

kruster napisal/-a:Ha , ha , ha Deutz , pa se bo v sodičku pomaknil "absolutni pritisk" na pipici. Od

Ja ni glih veselje kaj se je mojem sosedu zgodilo ko je natakla na pipico zgoraj pa pozabil odpreti čep :o . Na pipici je absolutni pritisk precej padel in naenkrat je naredilo "plomp" in potegniko 2000 lit. cisterno skupaj. Zgledala je kot zmečkana pločevinka od CocaCole :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.5.2020 8:11

zakaj 0,35 če je na dnu sistema relativni pritisk=0 (če je?)
Številčno sem omenil le potreben pritisk plina, ne vode.
Od kod tebi na dnu pritisk 0? Zaprt sistem centralne kurjave zahteva vedno in povsod pritisk vode več kot je atmosferski pritisk, da skozi ev.mikrorazpoke ne vdira zrak v sistem. Lahko bi rekel, da je na vrhu sistema relativni pritisk 0. Je pa navodilo za polnjenje o pritisku vode več kot plin v raztezni, tudi na vrhu sistema je pritisk (vsaj malo) več kot 0.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 10:15

Žerjavar napisal/-a:
zakaj 0,35 če je na dnu sistema relativni pritisk=0 (če je?)
Številčno sem omenil le potreben pritisk plina, ne vode.
Od kod tebi na dnu pritisk 0? Zaprt sistem centralne kurjave zahteva vedno in povsod pritisk vode več kot je atmosferski pritisk, da skozi ev.mikrorazpoke ne vdira zrak v sistem. Lahko bi rekel, da je na vrhu sistema relativni pritisk 0. Je pa navodilo za polnjenje o pritisku vode več kot plin v raztezni, tudi na vrhu sistema je pritisk (vsaj malo) več kot 0.

Ja ja... vse je to točno pri centralnem sistemu (i v podobnih situacijah)

Mene je na razmišljanje spodbudila ta razprava o pritiskih v centralnem sistemu in sem se vprašal ali je pri zaprti posodi (cev A iz moje skice) res na dnu pritisk 2 bar (absolutno) ? ker če jo spodaj odpremo dobimo situacijo cevi B in teoretično pri tem ne bi smela izteči niti kaplja vode (ali se motim)
pritisk bi se pa spremenil iz 2 v 1 bar (absolitno). Kaj se je zgodilo z pritiskom in kako velika odprtina je potrebna da se to zgodi (premera ene molekule vode, ali več??)

No dobro, mogoče sem zašel s poti strojniškega delokroga... pa vas ne bom več nadlegoval z temi vprašanji.

Za nagrado pa vseeno sodelojoči pošljite naslov na ZS. Z veseljem pošljem ! :D :D :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.5.2020 10:39

Mene je na razmišljanje spodbudila ta razprava o pritiskih v centralnem sistemu in sem se vprašal ali je pri zaprti posodi (cev A iz moje skice) res na dnu pritisk 2 bar (absolutno) ? ker če jo spodaj odpremo dobimo situacijo cevi B in teoretično pri tem ne bi smela izteči niti kaplja vode (ali se motim)
Če pri centralni spodaj odpreš ventil, bo najprej ven izteklo toliko vode, kot se je nahaja v raztezni posodi - iztisne jo pritisk plina v raztezni. Potem bo pa začelo bolj kapljati, ker bo ob iztekajoči vodi po isti cevi vstopal zrak iz okolice.
Tudi, če nebi bilo v raztezni nič vode, bi ob odprtju ventila najprej izteklo nekaj vode zaradi elastičnosti cevja, radiatorjev, kotla, …, kar je bilo zaradi večjega pritiska vode napetega.
kako velika odprtina je potrebna da se to zgodi (premera ene molekule vode, ali več??)
Kot vinar imaš nekaj prakse z jemanjem vzorca vsebine soda skozi gornjo odprtino. Pri nas napravi rečemo šef (četudi je stekleno). Z usti povlečeš vzorec v šef in zamašiš gornjo odprtino. Pri dovolj tanki in dolgi cevi na spodnjem delu naprave, je ni treba zamašiti, pa bo izgubljenega le nekaj žlahtnih kapljic.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 18.5.2020 15:32

Deutz napisal/-a:Sedaj pa še zaključno vprašanje:
Kaj se zgodi če na cevi A, (ki pravilno po žerjavarju ima zgoraj 1bar spodaj pa 2 bara absolutnega pritiska ki naj bi takšen ostal tudi ko zapremo luknjo skozi katero smo nalivali vodo)na SPODNJI strani izvrtamo eno luknjo (ali pa odpremo ventil, vseeno) in po tem to luknjo (ventil) zapremo, ob predpostavki da zanemarimo elastičnost cevi ????? :oops:
1) kaj se bo zgodilo z vodo (tudi količinski) ??
2) Kaj bodo zdaj pokazali manometeri 1 in 2 ???

Če na spodnji strani cevi izvrtaš eno luknjo bo voda iztekla ven, oba manometra pa bosta pokazala 0 Bar. Če ne verjameš kar poizkusi, sej do jeseni itak ne rabiš več gretja :D .
Manometri z Bordunovo cevko, ki so na centralni kurjavi vedno kažejo relativni tlak.

Deutz napisal/-a:3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???

0.35 Bara.

Deutz napisal/-a:Ja ni glih veselje kaj se je mojem sosedu zgodilo ko je natakla na pipico zgoraj pa pozabil odpreti čep :o . Na pipici je absolutni pritisk precej padel in naenkrat je naredilo "plomp" in potegniko 2000 lit. cisterno skupaj. Zgledala je kot zmečkana pločevinka od CocaCole :P :P

Temu je za verjet, ker je bil pri pipici sigurno Štajerc ali Dolenjc. Sej, v teh pokrajinah itak ne merite količine vina v kleti v litrih, ampak v kubičnih metrih. :P :P

@Deutz, si pa res od sile desc, hvala za nagrado, ampak, da mi ne boš pošiljal in se matral pa še kaj se lahko pošti polije, daj prosim to prinesi raje na švasarski piknik, ko bo, če bo, :D :D da bomo lahko vsi skupaj probali ta tvoj izdelek :) .
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.5.2020 15:49

Polnilna pipeta, ... tako se temu reče.
Šef je pa oni, ki kriči ob pol sedmih zjutraj, kwa vse je treba danes naredit.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.5.2020 15:58

V glavnem - kar težka lekcija. Nam je potegnilo skup cisterno fi 2500 in visoko 6000, NR, ker Francelj ni uspel zgornjega ventila odpret.

Ja, Deutz, si pokazal na pićkico na pićkici. :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AntonL » 18.5.2020 16:34

Upam, da se smem pridružiti z mojim problemom.

Naredil sem tako kot je bilo svetovano. Praznjenje vode je potekalo kot je bilo predvideno. EP napolnjena z zrakom na 0,55 bar, manometer vode se ni premaknil torej do sem je bilo vse kot je napisal Žerjavar.

Po dolivanju vode na tlak 0.5 bar, je bil tlak zraka 0,6 bar. Šele, ko sem tlak vode spravil na 0,75 bar, je bil tlak zraka 0,85 bar (Slika 3a v pdf, ki sem ga omenil v mojem prvem prispevku). Je to prav ali sem ga v kamen?

Ko se je zakurilo, se je tlak vode zvišal za 0,2 bar. Zraka v sistemu zaenkrat ni.

Prosim za vaša mnenja, je to v redu ali še kaj ne štima?

Hvala in LP, Anton
AntonL
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.5.2020 18:12

nabijač napisal/-a: Če na spodnji strani cevi izvrtaš eno luknjo bo voda iztekla ven, oba manometra pa bosta pokazala 0 Bar.
Katera dva manometra? Pritisk plina bi v EP ostal nezmanjšan.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost