STROJNISTVO.com • Poglej temo - hitrost vrtenja hidromotorja

hitrost vrtenja hidromotorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

hitrost vrtenja hidromotorja

OdgovorNapisal/-a stusk1 » 19.5.2020 14:20

Zdravo,

Izdelujem vitel za cepilec, ki bo del hidravličnega cepilca. Po specifikacijah se mi zdi, da bo hidromotor MP160 dovolj močan.

Težava nastane, ker se bo glede na uporabljeno črpalko 30cc, omenjeni hidromotor vrtel prehitro.
Predviden ventil za vklop vrtenja hidromotorja je P80.

Hitrost vrtenja hidromotorja se da regulirati z naslednjim ventilom. Po mojem mnenju je slabost, da z nižjim pritiskom ima hidromotor tudi manjšo moč poleg zmanjšanih vrtljajev.
HIDRAVLIČNI REGULATOR PRITISKA DVOJNI VAU 1/2 10-180 BAR
https://www.rositeh.si/idravlicni-regulator-pritiska-dvojni-vau-1/2-10-180-bar

Mislim da je bolj primeren ta, ker reguliraš pretok, pritisk in posledično moč ostane enaka pri manjših vrtljajih.
REGULIRNI VENTIL ZA HIDROMOTOR http://prit.si/trgovina/industrijska-hidravlika/2614-regulator-pretoka-za-hidromotor.html

Vsak nasvet dobrodošel :D
Lp
stusk1
Novinec
Novinec

Re: hitrost vrtenja hidromotorja

OdgovorNapisal/-a vili » 19.5.2020 19:14

ne mešajte moči in momenta, če število vrtljajev pada se zmanjšuje tudi moč in obratno, če greva gledat enačbo moči, ti rabiš pa dovolj velik moment, ja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stusk1 » 19.5.2020 19:21

Nisem strojnik, zato se mogoče narobe izrazim :roll: sem pa prepričan, da mi tukaj lahko pomagate :D
Kateri od predlaganih ventilov je bolj primeren za zmanjševanje vrtljajev na hidromotorju, da ima čim večji moment?

Lp 8)
stusk1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 19.5.2020 22:24

Tist regulator pritiska (vsaj kolikor lahko vidim po sliki) se uporablja npr pri snežnih plugih. Pri večjem sunku tlaka spusti olje iz ene strani cilindra na drugo-to je čist varnostna funkcija in zate neuporabno.
Drugi je regulator pretoka-s tem naj bi reguliral željen pretok čez eno linijo, ostalo gre pa naprej oz nazaj v rezervar-ta bo pravi.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.5.2020 18:48

sajko:
ja tisti prvi ventili, ki si jih omenil so bili varnostni za "špic" pluge, fligle, ko je ruknil, te smo vgrajevali na pluge, drugi so pa za redukcijo toka...

no sem moral dodati dodatno vezavo glede na valj, ker se večja količina olja na strani bata ni imela kam pretakati, površini nista enaki..., del je šel na stran batnice, del v rezevoar..., da ni odtrgalo odprtega "fligla", mislim, da je jasno..., ja najprj je bil na plugih samo ta ventil, ampak ni imel nobene funkcije...

ja hidravlik ni tako "ajnfoh"...

malo šale..., je , zna bit zahebana...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.5.2020 19:32

pa še zgodba:...
je crknilo vpenjanje orodij na "karuslu" 2300 mm?, pametujemo, manometri ni tlaka, kaj zdaj v valju vpenjanaj so šle mančete, pa ja, sem šel eno nedeljo popoldne na češko v hulin v fabriko, ma mi da pavle serviser dva oringa, res noro, ta bi lahhko dobil kjerkoli in pravi ne v valjih ni še nikoli nič crknilo notri je vse nemško "merkel", ..., pa se hebi..., ta stroj se še vedno vrti...

ta dva o ringa so pa pri montaži dali notri na suho in zmečkali, pa niso naredili pevič, tako mi je rekel pavle...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stusk1 » 21.5.2020 11:57

Ok, sedaj sta v igri dva ventila za regulacijo pretoka, katera sta primerna za vgradnjo za moj primer.

Nisem pa prepričan, zakaj je razlika v ceni 2x, oba imata enako funkcijo. Itaq bi vzel cenejšega, če bi zadeva funkcionirala, kar v teoriji bi moralo :D

vetnil 1: cenejši
https://www.hikom.eu/krmilno-regulacijski-ventili/ventili-za-reguliranje-pretoka/i_5132_regulator-pretoka-rfp3-g1-2-omp-omr-nastavljiv

ventil 2: dražji
http://prit.si/trgovina/industrijska-hidravlika/2614-regulator-pretoka-za-hidromotor.html
stusk1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.5.2020 13:08

ventila sploh nista enaka, malo poglej shemi pa ti bo jasno, nimam volje prepričevati prepričanih, bo šlo... in učiti osnov hidravlike...., smo pa vgrajevali ene in druge..., ja..., oprosti dal si gor zdaj dva regulatorja toka, ja to je pa druga zgodba..., malo poglej vezave...
Zadnjič spremenil vili, dne 21.5.2020 13:14, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.5.2020 13:13

stusk, funkcija je enaka, izvedba drugačna.
Pri hikom vodiš P in T cev do ventila in potem naprej, pri prit P do ventila in naprej, T pa od ventila na tank + rabiš še T od hidromotorja v tank.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 21.5.2020 23:30

Od Hikoma je narejen, da paše direkt na hidromotor (MP in MR tip od M+S-a), pa gor sam dve cevi priklopiš(P in T), tistga od Prita daš pa nekje zraven, pa povežeš s cevmi. Funkcija je pa enaka.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stusk1 » 22.5.2020 11:51

@vili
Tvoj odgovor je čisto nekoristen... namen foruma je, da se razloži strojniške osnove tistemu, kateri to sprašuje. In tudi pričakuje se, da tisti, ki odgovarja na tem forumu, da ima izkušnje na tem področju. S tvojimi odgovori si v tej temi ne morem pomagat nič.

Ostalim pa hvala za konstruktivne odgovore.
Če mi lahko kdo pomaga, kako bi ventil1 povezal v sistem s črpalko in dvosmernim P80 ventilom, bi bilo super.

Lp, 8)
stusk1
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov