STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izbira elektromotorja- cnc stružnica

Izbira elektromotorja- cnc stružnica

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Izbira elektromotorja- cnc stružnica

OdgovorNapisal/-a 533 » 27.8.2020 13:50

Pozdravljeni,
Poteboval bi nekaj pomoči - svetovanje- izbiri elektromotorja za cnc stružnico. Sedaj imam nameščen 1-fazni elektromotor, želja je po nadgradnji na 3 fazni elektromotor katerega bi reguliral s frekvenčnikom. Gre za mini cnc stružnico Prvomajska TabTurn100. Krmilnik imam Mach4, elektronika pa Pokeys. Nekaj sem gledal - MotorVario 0,25kW - 3 fazni 6 polni, n=900. Predvsem se mi gre za to,da bom lahko reguliral hitrost kar z Mach-om - sedaj nemorem, ker potrebujem za obdelavo različnih materialov in dimenzij, ter za struženje navojev.
Prilagam sliko Elektromotorja.
Hvala in Lp
Marjan
533
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izbira elektromotorja- cnc stružnica

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.8.2020 5:19

Izbira motorja: Pri frekvenčni regulaciji bo moč padala z nižanjem vrtljajev - Dovoljen moment motorja ostane enak.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 28.8.2020 8:19

Mam MAC3, pokeys, TALE Frekvenčni pretvornik. Hitrost iz MAC3 nastavljam ModBus in preko USB vmesnika.
Motor je dober vsak trifazni, ki ga lahko montiraš.
6 polni motor je dobra izbira, ker ima večji navor. Obrate se pa da s frekvenčnim dvigniti za 3-4 krat. in v visokih vrtljajih ne potrebuješ velikega navora.
Predlagam še, če imaš možnost naredi še malo jermenskega prenosa. Da še dodatno povečaš navor pri nizkih vrljajih.
Se pa bojim da za rezanje navojev tudi to ne bo dovolj. Rabil bi servo, ali vsaj enkoder za pozicijo vretena.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 28.8.2020 9:00

Hvala za nasvet, jermenski prenos imam že sedaj, takobo tudi ostalo- ...JerJur- misli mi bereš..haha, želja je ko bo 3F motor, da se izdela še enkoder in doda na gred... Če se ne motim imam v Mach4- Configure- PoKeys plugin - spindle - index ali encoder.. Tako da bom prvo probal index - in že lahko režem navoje... encoder je pa sploh top...

Hvala in Lp
marjan
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.8.2020 12:23

jerjur napisal/-a: Predlagam še, če imaš možnost naredi še malo jermenskega prenosa. Da še dodatno povečaš navor pri nizkih vrljajih.
Jermenski prenos ti ne more povečati navora motorja. Lahko pa ga uporabiš, če ti navor struženja ne zadošča za rezanje navojev in imaš to kot opcijo za višje vrtljaje motorja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 28.8.2020 13:11

Kako ne,? Če zniža z določeno prestavo število vrtljajev z jermenskim prenosom, se za enako prestavo poveča na or. Tako so me naučili strojniki. A je to narobe?
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.8.2020 13:30

ma rezanje navojev na eni taki namizni "singerici" :D :D , pa res ni potrebnega nekega hudega navora, to je filigran, dobro je pa vseeno malo preračunat že malo za mizo, ko še skoraj nič ne stane, malo rezalne sile pri različnih materialih in režimih obdelave - grobo fino, globina reza, podajanje, velike - male hitrosti..., a še znamo...(profa pepo puhar, Čeplak tabele), (tu so neke specifične rezalne sile, pa nek presek odrezka, saj gre tako nekako...), se mi zdi bolj "malo morgen" ali pač...

v globalu, na stroju poznati - določiti vse režime dela in zagotoviti pri vseh režimih dovolj moči in momenta pri "najtežji" obdelavi,..., kaj boš pa na njem počel veš pa ti, bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.8.2020 15:36

jerjur napisal/-a: Če zniža z določeno prestavo število vrtljajev z jermenskim prenosom, se za enako prestavo poveča na or.
Imaš prav. To sem tudi napisal.
Jermenski prenos ti ne more povečati navora motorja. Lahko pa ga uporabiš, če ti navor struženja ne zadošča za rezanje navojev in imaš to kot opcijo za višje vrtljaje motorja.
To je vezano na dejstvo, da ima motor pri nižjih vrtljajih manjšo moč- Če mu za iste vrtljaje rezanja navojev z jermenskim prenosom povečaš vrtljaje (moč) boš za rezanje navojev dobil večji navor.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 28.8.2020 15:51

vili napisal/-a:ma rezanje navojev na eni taki namizni "singerici" :D :D , pa res ni potrebnega nekega hudega navora, to je filigran, dobro je pa vseeno malo preračunat že malo za mizo, ko še skoraj nič ne stane, malo rezalne sile pri različnih materialih in režimih obdelave - grobo fino, globina reza, podajanje, velike - male hitrosti..., a še znamo...

Ma nimamo pojma, Mi "Štromarji" kar malo na približno. Včasih kaj odlet, včasih kakšen sveder odžge ali odlomi. Če je sreča, pa kdaj tudi kaj rata. ;)
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.8.2020 18:29

Pri malih obratih EM bo hlajenje slabo (Vetrnica ne da dovolj pretoka zraka+slabši izkoristek EM). Zato za začetek meri temperaturo EM, če bodo visoke temperature, prigradiš dodatni ventilator.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.8.2020 12:32

malo nostalgije, krasno je bilo, ko sem na cnc-jih spremljal "šropanje" in je kazalnik - ampermeter bil na 75+++%, ko je samo letelo od noža - iskre in konkretne "špene", mašine sem pa gnal na optimum pa še malo čez..., osnova mi je bila pa moč motorja..., bila je to včasih dokaj resna firma in ni bilo zafkancije..., mislim, da gre tako nekako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2020 13:05

vili napisal/-a: , osnova mi je bila pa moč motorja..., bila je to včasih dokaj resna firma in ni bilo zafkancije..., mislim, da gre tako nekako...
Imaš prav. Elementi obdelovalnega stroja morajo biti dimenzionirani na max sile, ki nastanejo pri delovanju stroja glede na max moč motorja. Pri tem je upoštevati vse možne prestave (hitrost motorja, ,,,) in ustrezno rezalno površino (špan).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 10.9.2020 14:10

Pozdravljeni,

Poteboval bi še nekaj pomoči...
Sedaj sem z indexom lahko pomeril obrate in imam cca 4500 obr/min.
Uporabil bi 3f elektromotor, 2P - 2800 obr. in imam potem še redukcijo obratov, zanima me do koliko Hz s frekvenčnikom lahko reguliram elektromotor +- Hz... in ali sem kaj omejen s časom koliko časa ga lahko držim na (npr 80 hz, ali pa 30 hz)..

Hvala že vnaprej za pomoč
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.9.2020 15:21

533 napisal/-a: . in ali sem kaj omejen s časom koliko časa ga lahko držim na (npr 80 hz, ali pa 30 hz).
Bistvena za moč motorja pri uporabi frekvenčnega pretvornika je toplotna obremenitev motorja (izgube). Za območje 80 d0 30 HZ ne boš dosti zgrešil, če boš upošteval, da je dovoljen moment motorja enak kot pri deklaracji (50 HZ).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 10.9.2020 16:19

5000 obratov (80Hz) je za ležaje že kar huda obremenitev.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost