STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava peči za vročo kad

Izdelava peči za vročo kad

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Izdelava peči za vročo kad

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 11.9.2020 15:08

Imam pa še eno možnost v dimni "komori" nad krušno pečjo. To je narejeno namesto dimnika, mišljeno tudi kot prostor za dimljenje mesa, vendar tega ne uporabljam. Dim gre iz krušne peči gor, v ta prostor in potem, na levi strni ven v dimnik.
Slika

Večji prostor je dimenzija 65 cm x 75 x 50 cm višine, sprednji manjši, kjer se nahaja loputa pa 65, x 25 x 16cm višine.
Slika

Slika

izhod dima na strani v dimnik.

Nekateri so bili mnenja, da ni najbolj uporaben??? Ampak ni to nekaj v smeri kar govori Žerjavar? Ogrevanje izključno z dimnimi plini in nekaj malega z ogreto opeko?
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.9.2020 15:51

Sem rekel, da izmenjevalec ogrevaš z dimnimi plini in zraven poudaril, da je izmenjevalec nad kuriščem. S tem sem mislil da čim bližje ognju, da bodo plini čim bolj vroči. Na daljši poti plini ogrevajo še vse stene, ki ga obdajajo in se s tem hladijo. Potrebna površina izmenjevalca pa je odvisna od temperature dimnih plinov v območju izmenjevalca.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.9.2020 17:01

prkmurec: malo si poglej eno peč na drva, pa malo razmisli kaj se v peči dogaja, najprej imaš rešetko, kurišče, tu mora nekaj optimalno zgoreti, to "optimalno" pomeni, da plamena ne smeš hladiti, potem pa izmenjevalec toplote, pa naj bo kakršenkoli, tako na grobo..., žerjavar ti želi to dopovedati..., lahko tudi lokomotivski kotel, kurišče na eni strani potem pa kup dimnih cevi skozi kotel, ki grejejo vodo in jo uparjajo..., dobro je pa tisti optimum gorenja pri enem kaminu težko doseči..., tudi mi smo ga na kotlih na trdna goriva težko..., ko smo dali na kotel oljni gotilec, brez izgorevalne komore smo prišli komaj tja na 60%, ja me je kar streslo :oops: :evil: ko dmo dali pa okoli plamena NR komoro pa smo prišli tja na cca 70% :x :x ..., dobro s tem sem se malo igral na "pruftišu"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.9.2020 20:23

Njemu ni namen postaviti namensko peč za ogrevanje vode. Njemu je namen izkoristiti obstoječo peč, kar pomeni ujeti energijo dimnih plinov, ki bežijo skozi dimnik.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 11.9.2020 20:42

Hvala za odgovore boljše da preverim prej vse možnosti, pa potem v realizacijo. Sicer mi ta "komora" niti ne ustreza, temperature noter pa niso tako nedolžne. Skozi tisti manjši del redno seka plamen. Bom enkrat izmeril ,.
Drugače pa mi predlog Žerjvarja všeč, ker tako izgubim najmanj prostora v samem kurišču. Prav tako predlogi Demza. Kot sem do sedaj izvedel, bom uporabil NJ AISI 316, in da bo debelina sten okoli milimetra. Potem obstaja več vprašanj, oz. neznank:
- oblika izmenjevalca, kjer so možnosti uporabe okroglih cevi ali ploščatega izmenjevalca ali več,
- velikost izmenjevalca,
- odmaknjenost od kurišča,
- načini regulacije dimnih plinov,
- primerna črpalka in kam jo namestiti...
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.9.2020 6:28

Delaš kpl. peč. Ne bo čisto poceni. Od vsega skupaj imaš zdajle samo kurišče ... , ki prav tako ni najbolj ustrezno.

Ampak saj bo. Koliko kW toplotne moči? Za okoli 2 m3 vode in deltaT npr. 30°C bo treba kakih ... 25 - 30 kW ?
Kurišče je dovolj veliko. Za 30 kW rabiš 2 - 3 m2 površine za odjem toplote, duplikator v kotlu (sodu) pa tudi. Pomeni da bo sod (kad, banja ... ) kompleten izveden z duplikatorjem.
V kotlu ne smeš imeti vročih sten, ker gre menda za kopalno kad ali kako ( ? ) , torej bo treba imeti zares veliko površino za ogrevanje. Vmes daj dovolj močno obtočno črpalko, da bo sistem lahko deloval v nizkotemperaturnem režimu.

Lušten projekt :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2020 18:43

Demz napisal/-a:Njemu ni namen postaviti namensko peč za ogrevanje vode. Njemu je namen izkoristiti obstoječo peč, kar pomeni ujeti energijo dimnih plinov, ki bežijo skozi dimnik.

Po moje je to popolnoma brezsmisleno... kaj.. bo kuril na navadnem "ognjišču" z 20-30 kW in ujel to energojo ter jo spravil v vročo kopelj?? ...daj no.. in kaj bi ob tem še na teh 20-30 kW-ih hkrati spekel kakšen kos mesa ali pa vola na ražnju!?!?... ob teh pogojih bo to le krematorij !! Energije pa bo največ vsepovsod okoli, najmanj pa v vroči kopelji...
Smo včasih (-60 let) imeli v kuhinji zidani "šporhet" ki je imel v kurišču vgrajen cevni izmenjevalec ki je ogreval vodo v bojlerju... celi dan se kurilo in kuhalo in bi zvečer bilo lepih 120 litrov tople vode da ce cela družina po delu lahko "gospodski" skopala !! :D ....ne pa 1800 litrov v 2-3 urah....
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 12.9.2020 19:04

Še vedno v del ognjišča lahko postavim podobno peč ali sistem kot jih prodajajo za ta namen, nekateri imajo samo spiralo. Bi pa upal staviti, da bo zadeva na koncu delala. Čas gretja pa je res vprašanje in odvisno od ostalih pogojev. Če nekaterim dela sistem s spiral na prostem, zakaj ne bi meni v kurišču z izmenjevalcem? Zadevo želim le optimizirati.

Nekateri prodajajo za 3.000 litrske kadi peči, v katerih je le spirala obdana s pločevino. Kurijo spodaj. V konkretnem primeru je spirala iz aluminija AlMg3.
Recimo kot na sliki
Slika
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2020 21:22

Špirala ne bi smela biti skupaj stišnjena da vroči plini lahko vmes nemoteno cirkulirajo ....tudi ko se naberejo saje in katran !! Kaj pa je z preostalo energijo ki uide skozi sredino špirale in okoli ob vogalih?? Je to za luft segrevat, ali za okolje onesnažit ?? In koliko stane takšna zadeva po 1kW uporabne energije?? Primerjaj z ceno navadne peči za centralno kurjavo ki ni nič drugega kot pa tvoja svetleča špirala, samo da je tehnično malo bolj dogotovljena in ima verjetno 5x večki izkoristek od te šminkerske škatle...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.9.2020 7:30

Kaj pa je z preostalo energijo ki uide skozi sredino špirale in okoli ob vogalih??
Pri dolžini izmenjevalca (kanala) vsaj 2 x manjša širina, se dimni plini dovolj mešajo, da izhajajo pri približno isti temperaturi.
In koliko stane takšna zadeva po 1kW uporabne energije?? Primerjaj z ceno navadne peči za centralno kurjavo
Ocenjujem, da se bo porabilo 2 x več drv, kot v stari (60%) centralni peči. Upoštevaj, da mora za drva odšteti le svoje delo. 5 x manj drv bo porabila sodobna peč za centralno, za katero pa bo investiral vsaj 4 k€.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.9.2020 7:32

samo za ilustracijo kako mora približno iztgledati en malo bolj resen toplovodni kotel:

- v komori gorivo pomešano z zrakom najprej popolnoma izgori
- dimni plini se ob šamotni steni obrnejo in gredo ob rebrih do kuriščnih vrat
- plini dimni se obrnejo in gredo med rebri v dimno komoro in v dimnik

naj se pohvalim, da je imel kotel več kot 90% iskoristka, najprej me je kar streslo :o :o , sem ga gonil en teden, da sem potrdil rezultate... :D :D

še slikica:

07700_1.jpg
07700_1.jpg (163 KiB) Videno 2187 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.9.2020 8:07

Žerjavar napisal/-a: Ocenjujem, da se bo porabilo 2 x več drv, kot v stari (60%) centralni peči. Upoštevaj, da mora za drva odšteti le svoje delo. 5 x manj drv bo porabila sodobna peč za centralno, za katero pa bo investiral vsaj 4 k€.

....se strinjam z tvojo oceno .....ne strinjam pa se z dejstvom da za sodobno peč žal moramo odšteti toliko denarja... proizvajalci in trgovci nas resnično imajo za bedake.... kaj pa ma kostati 4k€ ko je edini premikajoći del ventilator in še kakšna loputa... računaknik?... ja hm.. ha..ha.. maretijal??.. ali??... če to primerjamo z ceno avtomobilskega motorja !!!... pa ne mislit da je posameznih avtomobilov potrebno veliko več koto pa peči za centralno...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 13.9.2020 8:21

Vpisano spodaj, ker so vmes bili vpisi.
Zadnjič spremenil Prekmurec, dne 13.9.2020 11:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.9.2020 9:04

ma je čisto vseeno kaj bo prekmurec naredil, za te "afne guncat" je res vseen drek..., parkrat na leto..., pa tudi če je izkoristek par procentov...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 13.9.2020 11:23

vili napisal/-a:ma je čisto vseeno kaj bo prekmurec naredil, za te "afne guncat" je res vseen drek..., parkrat na leto..., pa tudi če je izkoristek par procentov...

Točno, gre za uporabo nekajkrat na mesec, včasih več, včasih manj. Odpada okoli hiše, tudi v bližnjem gozdu je toliko, da ga ne uspem niti pospraviti. Po drugi strani niti ne paše zraven nek kotel od centralne peči. Če že bi razmišljal o 30 kw toplovonem kaminu, z minimalnim sevanjem skozi steklo, kar bi namestil v na hrbni strani pečenjare + boljer, zalogovnik iz ustreznega materiala, če bi seveda to delovalo. To imelo še dodatno funkcijo

Drugače pa se odprto kurišče po mojem lahko na nek način tudi zapira z enostavnimi montažnimi elementi??? (obod ali neke vrste komora, napa), kar se po potrebi lahko odstrani ali dodatno izolira s šamotno opeko ob strani (funkcija tega je dovod zraka in da toplota ne gre vse okoli). Fiksen ostane samo izmenjevalec) in loputa za preusmeritev dimnih plinov.

Na začetku, ko sem gradil, sem se malo igral, in sem v pečenajro vgradil tako imenovani rocket stove, (tudi boljše izgorevanje plinov). Zadevo sem zelo malo uporabljal, prav tako pa ni bila preveč praktična, ker je bilo treba kuriti in nalagati na zadnji strani, drva pa je bilo potrebno nalagati precej pogosto, pa tudi morala so biti pravih dimenzij (bolj drobna). Gorelo pa je res enkratno, vlek je bilo mogoče kar slišati!
Slika
Slika
Slika.
Na to sem lahko postavil ali odstrani tudi kuhalno ploščo (dna ni bilo).
Slika

Stvar sem odstranil in vgradil kovinsko korito s sistemom vpihovanja zraka (podobna zadeva kot imajo kovači). Dovod zraka lahko reguliram po želji. Ta mehanizem bi sedaj lahko uporabil brez prisilnega vpihovanja ali z njim, pod izmenjevalcem???
Slika
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov