STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nagrajevanje INOVATIVNIH IDEJ

Nagrajevanje INOVATIVNIH IDEJ

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Nagrajevanje INOVATIVNIH IDEJ

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 25.1.2006 15:32

Pozdravljeni,

V podjetju šele sedaj zares vpeljujemo nagrajevanje Izboljšav, Inovacij. Nekako se ne moremo odločiti kakšna oblika nagrajevanja bi bila tista prava, ozr. pravična.
1. letni prihranek
2. že vnaprej določene nagrade (denarne)
3. praktične nagrade
4. ?!?

Prosim za sugestije.
Hvala
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stbe » 25.1.2006 16:26

Mislim, da se velikokrat začne in konča pri denarju. Praktične nagrade so problem, ker ponavadi dobiš ravno tisto kar ne rabiš, za povrh pa moraš plačati še dohodnino. Mislim, da je minimum nagrade 10% letnega prihranka tista meja pod katero ne bi smeli iti, je pa odvisno koliko prihranka izboljšava prinese. Moja je prinesla 50000 eurov v enem letu, pa nisem dobil 10%, kot sem si želel.
LP
Stbe
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 26.1.2006 7:13

Denarne nagrade bi bile najboljše. V naši firmi so poskusili s podobnim projektom, brez nagrad. Odziv je bil zelo slab.
LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tine1 » 26.1.2006 8:21

Zmeraj je držalo, da se pri denarju vse začne in vse konča. Ko predlagaš kakšno spremembo s katero bi nekaj prihranil so v firmi vsi veseli, ko pa do tega tudi pride in so rezultati tudi realni pa se tebi ne pozna čisto nič. Na koncu leta pa se firma hvali kako je znižala stroške proizvodnje koliko je bilo dobička itd.
Meni se zdi, da bi bili zaposleni veliko bolj motivirani za iskanje novih rešitev in pocenitev že obstoječih tehnologij, če bi se jim ob uspešno izpeljanem projektu poznalo tudi petnajstega v mesecu pa ne mislim tukaj na nevem koliko velike vsote. Po moje bi bil vsak vesel pa četudi bi dobil samo dvajset tisočakov za to.

Lp Tine
tine1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 26.1.2006 8:36

Pri nas je tako, da inovacije in predloge o izboljšavah ureja služba napredka tovarne. Podaš predlog, načrt in po možnosti grobi izračun o prihranku... in potem meljejo in meljejo, dokler se tuji lastniki ne odločijo ali so za ali ne. Vse se upošteva pri nagradah. Če je ideja dobra lahko dobiš naslednje leto še eno plačo, 50% ali pa 30% bruto plače. Mislim pa, da če imaš res neko inovacijo in vizijo z njo (ter da imaš podjetniško žilico), da zadevo patentiraš in poskusiš tržiti. Uspeh bo bogato poplačan.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 26.1.2006 15:25

Tackleberry napisal/-a:Pri nas je tako, da inovacije in predloge o izboljšavah ureja služba napredka tovarne.

Pozdravljen,
mi lahko prosim bolj na široko razložiš kaj vse taka služba dela. Koliko ljudi je v njej, ozr. količnik (npr.: 2 na 150 zaposlenih ... gledano na celotno število). Samo širino poskušaj zbiti... Saj veš, CV je boljši kot dolg in dolgočasen Življenjepis.

Hvala v naprej.
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

Nagrada za izboljšavo

OdgovorNapisal/-a talis » 27.1.2006 7:10

Moj primer. Izračunani prihranki 33.500 EUR, dejanski prihranki 35.000 EUR na letni ravni. Nagrada 375 EUR ali 1.07% (polovica v delnicah, polovico v gotovini). V izboljšavo je bilo vloženega 100 ur mojega dela od tega približno polovica med delovnim časom, ostalo pa doma. Zraven nisem štel ur, ki sem jih porabil za prepričevanje tehnologa in vodja tehnologije, da je izboljšava upravičena (vse podkrepljeno z izračuni in ponudbami. Celoten vložek v izboljšavo je bil 2000 EUR.

Moja izboljšava je bila prva v tovarni, ki se je nagradila po novem sistemu nagrajevanja. Prej bi za isti izboljšavo dobil 7% vrednosti letnega prihranka in še 15% od nagrade nadaljnih 7 let, v kolikor bi se prihranki gibali na tej ravni. Tako bi nagrada znašala 2450 EUR + 367,5 EUR nadaljnih 7 let.

Sliko, kaj je podjetje s takim nagrajevanjem doseglo pa si ustvarite sami.

LP Talis
talis
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Mariborca-n » 27.1.2006 13:45

Po domače bi jaz rekel da so te nateg...i.

Pa ne mislim nič slabega s tem sam to bi jaz njim v obraz rekel če bi to men naredili.

Eni dan danes mislijo da je vse zastojn.

Torej si delal za razvoj firme za 900 sit na uro če so tvoji podatki resnični in to pokaže preprost izračun.

Verjetno imaš urno postavko tako ali še večjo? To ni nagrada zame to je plačilo za opravljeno delo in za ure tak da vidiš da v tem podjetju nimajo NAGRAD ampak si bil samo izplačan isto kot delavec 900 sit na uro za svoje delo.

Ta izboljšava pa ne samo da jim je prinesla tlko prihranka tud naslednje leto bo in še naslednje.

Kak bi naj človek pri taki politiki podjetja inovativno razmišljal? Če je bolše opravljat rutino in ne kurit živcev ker končni rezultat je tak isti.

Katera podjetja imajo tak način "NAGRAJEVANJA" sram naj jih bo.

Lep pozdrav
Mariborca-n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 27.1.2006 14:00

Mene so v dveh bivših firmah še bolj nategnili, kajti za svoje inovacije nisem dobil niti beliča. So pa se jim tresle hlače, ko sem dal odpoved in to je vse kar sem dosegel. V sedanji firmi pa opravlajm drugačna dela, tako da nimam več veze z inovacijami.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 27.1.2006 15:12

Fantje, dekleta,
bodite prosim konstruktivni in pomagajte s PAMETNIMI predlogi, da bodo vsaj delavci v našem podjetju zadovoljni z nagradami. Prosim, čim manj nerganja. Sami verjetno še predobro veste, da veliko ljudi sestankuje, ponavadi pa ni nekih "blestečih" rezultatov. Le kup spuščenih glav...

Moja želja ostaja ista, kot na začetku:
"Najti ustrezen način nagrajevanja, ki bo sprejemljiv tako za delodajalce kot za delavce."

Hvala, ker me razumete...
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

Nagrade

OdgovorNapisal/-a Klemenn » 28.1.2006 0:29

Menim, da če je delavec upravičen do nagrade, se pravi, da je podjetje z njegovo izboljšavo res prihranilo določen denar, naj dobi del tega prihranka. Kolikšen del je pa drugo vprašanje. Verjetno je desetina prihranjenega denarja na letni ravni kar primerna nagrada. Vsaj prvo leto, če se izdelek izdeluje več let.

LP,
Klemen
Klemenn
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a talis » 29.1.2006 20:56

Aleksandar napisal/-a:Fantje, dekleta,
bodite prosim konstruktivni in pomagajte s PAMETNIMI predlogi, da bodo vsaj delavci v našem podjetju zadovoljni z nagradami. Prosim, čim manj nerganja. Sami verjetno še predobro veste, da veliko ljudi sestankuje, ponavadi pa ni nekih "blestečih" rezultatov. Le kup spuščenih glav...

Moja želja ostaja ista, kot na začetku:
"Najti ustrezen način nagrajevanja, ki bo sprejemljiv tako za delodajalce kot za delavce."

Hvala, ker me razumete...

Popolnimo te razumem. Vendar pa je branje takih "prigod" tudi dobro, ds vidiš kaj v vašem podjetju ne smete nerediti.
Dobro, dovolj heca.

Moj predlog je sledeči:
- 7% od celotnega prihranka na letni ravni (potrebno je upoštevati tudi vrednost investicije, če je velik je potrebno tudi to upoštevati). Letni prihranek se izračuna po enem letu od uvedbe izboljšave v proizvodnjo.
- 1%-2% od celotnega prihranka na letni ravni nadaljnih 5 let (letni prihranek se izračuna vsako leto posebaj).

Podoben sistem nagrajevanja je imelo moje bivše podjetje pred spremembo in se je vsaj meni osebno zdel dober.

Upam, da si boš s predlogom lahko kaj pomagal. Pošlji odgovor kakšen sistem nagrajevanja boste po velikem številu sestankov in bolečih vratovih na koncu sprejeli.
talis
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a tom1 » 30.1.2006 9:02

Vsem,

Za velike inovacije si naredite avtorsko pogodbo. Nagrada prebije platfon in ne padeš v 'proces inovacij'.

Ne vem koliko %, toda (odštejte) ne pozabite vložena sredstva kot stroški in investicje, ki so potrebne med (pred) izvajanjem inovacij.

Imam še nekaj komentarjev:
- ali izboljšava v prihodnje stagnira ali se razvija naprej (če 'nazaduje' - ni živa - ni nagrade)
- ni primerno, da gledaš drugim pod prste in izboljšuješ njihovo delo
- kaj v primeru dveh podobnih izboljšav

Tom1,
tom1
Strokovnjak
Strokovnjak

delež od prihranka

OdgovorNapisal/-a innovator » 30.1.2006 9:41

Delež od prihranka, torej zvišanje dobička podjetja je zakonsko določen.
Ja res je in to 3% od bruto vrednosti.
Če torej z lastno idejo podjetju privarčujete 100.000 evrov letno, vam pripada 3% od torej 3.000 evrov bruto letno.
Seveda se lahko pogajate za več denarja, 3% je minimum.
LP
ZAKONSKO DOLOČENO !!!
PHILOSOPHIE NATURALIS PRINCIPA MATHEMATICA
innovator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 30.1.2006 10:46

Hvala za vse namige.

Se vam zdi pravično naslednje:
5% letnega prihranka po enem letu.
2,5% naslednja tri leta

(Prihranek - stroški) * 0,05 = nagrada

To je pripravljen direktor ponuditi takoj.
Mislite, da ga lahko še malo pritisnem,
ali raje pustim pri miru, da ne bomo šli na minimalec,
torej 3%...

Pa ne mi uno:"ti ga najbolje poznaš"
al pa uno drugo:"bolje vrabec v roki, kot..."

Torej novo vprašanje je:
Je to sprejemljivo, če gledamo s perspektive povečanja zadovoljstva proizvodnje ?!? Osebno menim, da je O.K., sem pa vseeno rekel, da bomo premislili.
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov