STROJNISTVO.com • Poglej temo - Daljši premor v strojništvu

Daljši premor v strojništvu

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Daljši premor v strojništvu

OdgovorNapisal/-a vili » 28.9.2020 1:28

sem dal delat dokumentacijo iz 3d modelov in seatavov (dobro nisem ravno nek fosil), samo neko pleharijo, "kao" bodočemu magistru, sem ga pa čez teden ali dva odpeljal tudi v to fabriko, kjer so to pleharijo iztolkli, pa pravi a to je to, za malo, da ga nisem "zbrcal", pa je prijateljev sin, dobro sem bil malo uvideven, sem porabil več časa s popravki, kot, če bi delal sam, ja delam sam od a do žlmn..., kaj mi pa preostane..., delaj :-? ali pa crk.... :oops: , no saj ni tako hudo no... :D

ja gregor,
to je pa simptomatično glede te kurčeve dokumentacije, če si uanmenbend, boš videl, videl in občutil pri mojih letih, tejketizi..., imaš še časa v mašinstvu.., malo heca...,

ja ono o svinčniki h, b, hb, pa rotringi, to ja pa res zakon..., noro, kdor hoče videt kaj je to rotring z veseljem pokažem, pa faber castla (s tem je ajfel preračunal stolp, če kdo ve katerega) tudi..., seveda če koga zanima...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 28.9.2020 6:48

korenje napisal/-a:
Tako je bilo pri meni pred 10 leti ko ni bilo ljudi. Pa še nabava materiala, suport v proizvodnji, servisi, poprodajne dejavnosti ...
danes žanjem nagrado za preteklo trdo delo - 750€ plača + ostalo na roke, vsak 2. mesec -100€, da ne bo manj kot 500k€ dobička.

Zanimivo, zadnjič je bilo podobno vprašanje za plače programerjev na fb. Za 800 eu še mašine ne prižgejo :lol:

Realno je 750 eu premalo za 10+ let izkušenj, neglede v katerem fohu si. Me pa osebno moti da se zmeraj govori o neto plači. To nisi nikoli 100% kaj vse ljudje vidijo kot neto plačo, ker še pripišejo 101 dodatek k plači. Relevantna ti je samo bruto osnovna plača, ker tisto se ti šteje v penzijo, ne to kar si ti nočne sredi Nemčije nabijal in prišel na 3x svoje osnovne plače.

Kar se pa tiče draftsmenov, še pa ziher obstajajo, v avtoindustriji. Ko vidiš kak ulitek, ki je na treh A0 risbah, s 30 pogledi, dvomim da je to konstrukter še 14 dni risal, ker je enostavno predrag.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.9.2020 7:40

KrajncM napisal/-a: v avtoindustriji. Ko vidiš kak ulitek, ki je na treh A0 risbah, s 30 pogledi, dvomim da je to konstrukter še 14 dni risal, ker je enostavno predrag.
Se ne strinjam Tudi če je konstrukter risal ves mesec in s tem porabil 5 k€, je to le 0,05 € na enega od prvih 100000 proizvedenih vozil.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 28.9.2020 7:59

Žerjavar napisal/-a:
KrajncM napisal/-a: v avtoindustriji. Ko vidiš kak ulitek, ki je na treh A0 risbah, s 30 pogledi, dvomim da je to konstrukter še 14 dni risal, ker je enostavno predrag.
Se ne strinjam Tudi če je konstrukter risal ves mesec in s tem porabil 5 k€, je to le 0,05 € na enega od prvih 100000 proizvedenih vozil.

No, pol pa ti iz prešnjega podjetja povem da smo imeli zaposlene draftsmene (Razvoj cca 700 ljudi), nisem pa imel nič stika z njimi da bi ti znal povedal kakšne zadolžitve so imeli. Je pa še vedno tak, če je konstrukter porabil 5k (skrajna vrednost), bo pa te draftman stal 3k, kar je 2 centa prihranka na 100k. Kaj pa potegne odzadi, da imaš še en člen v razvoju izdelka pa ti ne znam povedat.

Je pa seveda praksa različna od podjetja do podjetja, moreš vedeti ko imaš takšno maso kadra, jih je tudi veliko balasta.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.9.2020 8:47

Če misliš še kdaj bit strojnik, nikar prekint. V roku pol leta boš pozabil 3/4 znanja.
Sicer pa potrebujemo še kake druge kadre, ne samo strojnikov ... :lol:

Jaz npr. sem se otepal šlosarije na vse kriplje, ker smo že otroci videli, da so ravno kovinarji najbolj zgarani in umazani od dela. :roll: . Pa me je kasneje pot navlekla nazaj v tirnico, kaj češ, kdo je pa rekel, da je življenje igra? Jaz, ko sem bil še najstnik :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.9.2020 13:13

korenje napisal/-a:...danes žanjem nagrado za preteklo trdo delo - 750€ plača + ostalo na roke, vsak 2. mesec -100€, da ne bo manj kot 500k€ dobička.

Dober si, da se tole greš. Jaz za manj kot 40 k€ bruto (+ klavzula za korekcijo letne inflacije + še kakšen %) na leto inženirskega dela ne pogledam. Lahko delam kaj drugega, sramote branži kot inženir s takšnimi prihodki pa ne bom delal.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 29.9.2020 16:27

korenje napisal/-a:...danes žanjem nagrado za preteklo trdo delo - 750€ plača + ostalo na roke, vsak 2. mesec -100€, da ne bo manj kot 500k€ dobička.

Mogoče pa tvoj šef ocenjuje, da je za tvoje sposobnosti to ravno primerna plača. :D :D :D
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 29.9.2020 18:51

korenje

pa kje v nekem zabačenem hribovju delaš, da ne greš drugam? Sicer nisi povedal koliko je "ostalo na roke" ampak predvidevam da imate precej fuša, ker na mesec se ogromno nabere v neki malce večji firmi, če vsak še nese 500€ domov.

no, glede na to da nonstop študiraš o tvojem ventilatorju, maš efektivno urno postavko precej dobro :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 29.9.2020 20:03

borisk napisal/-a:korenje

pa kje v nekem zabačenem hribovju delaš, da ne greš drugam? Sicer nisi povedal koliko je "ostalo na roke" ampak predvidevam da imate precej fuša, ker na mesec se ogromno nabere v neki malce večji firmi, če vsak še nese 500€ domov.

no, glede na to da nonstop študiraš o tvojem ventilatorju, maš efektivno urno postavko precej dobro :lol:

Pod smreko

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 29.9.2020 21:03

borisk napisal/-a:korenje

Veš da... 10km do firme, za prevoz dobim skoraj 300€.
Verjetno sem se sam zajebal, ker ker me je nategnil pri podpisu pogodbe in mi je napisal dogovorjeni neto kot bruto.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.9.2020 21:44

Ja, tudi to je del današnjega sveta. Vem za ljudi (npr. Krka, Lek), ki dajo pogodbe o delovnem razmerju pregledati pravnikom in na ta način iztržijo več z nekaj malega stroška. Sicer sem sam mnenja, da je 100 odvetnikov na dnu morja dober začetek, samo drugače je pa velika možnost, da boš izigran.

Nazadnje, ko sem slišal kakšne pogodbe je sestavil en delodajalec tu blizu, sem samo gledal. Podpisali so pa skoraj vsi v firmi, pa je bilo kot bi hudiču dušo prodal.

Pa tega je vedno več...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 1.10.2020 11:27

grega09 napisal/-a:

Dober si, da se tole greš. Jaz za manj kot 40 k€ bruto (+ klavzula za korekcijo letne inflacije + še kakšen %) na leto inženirskega dela ne pogledam. Lahko delam kaj drugega, sramote branži kot inženir s takšnimi prihodki pa ne bom delal.

Tako plačo imaš lahko ti in si izjema.
Realno so mesečne inženirske plače 2000€ brutto max, začetna 1400€. Tako je, vsaj v periferiji.
Še 5 let nazaj so bile 1500€ ali manj.
Spet je odvisno, ali si nek tehnolog v večji firmi, ali si konstrukter nekih bolj kompleksnih zadev.
3000€ brutto mesečna inženirska plača lahko rečemo da je že zelo dobra.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.10.2020 19:19

Nisem nikjer napisal, da jo imam :D.
Ne grem pa drugim na kup nosit za manj, ker je škoda časa in truda. Na koncu ne bom imel od tega nič veliko drugega (poleg neizmernega veselja do tehnike seveda :P) kot mizerno plačo, kdo drug ima pa še kakšen dobiček, pa še kakšno drugo ugodnost. Do fušanja poleg službe mi pa ni, ker je še kaj drugega v življenju za početi, kot pa delati, pa četudi te delo tako neizmerno veseli.
Ko si pa na svojem, se da pa tudi z manj, so pa drugi plusi. Ni tečnih nadrejenih in šefov, lahko prideš in greš kadar hočeš, pa še marsikaj bi se našlo. Seveda so pa tudi kakšni minusi, ki so na trenutke zelo zelo zoprni.
Tačas, ko se tule strojniki med sabo driblamo, da je 1500 neto neko bogastvo, ti pride nek prodajnik in pospravi v žep takšno provizijo v 5 minutah. Večkrat videl in tako je. Pa ne mi zdaj govoriti naj grem za "štacunarja", če je tako lahko. Nekaj pa dam na sebe :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov