STROJNISTVO.com • Poglej temo - Problem v hidravličnem sistemu

Problem v hidravličnem sistemu

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Problem v hidravličnem sistemu

OdgovorNapisal/-a matejk1234 » 10.12.2020 12:43

Deutz napisal/-a:
veriznik-ploscad.jpg
Če prav vidim veriga ni podprta z verižnikom ampak z valjem !! Kot prvo to ni korektno glede nosilnost galove verige ker bi obremenitev bilo potrebno prenašati preko prečnih valjčkov ki nasedajo v doline profila verižnika, kot drugo bi pa tukaj lahko prišlo do "preskoka" vsakič ko se na valj nasloni povezovalna plošica naslednjega člena verige in povzroči vibracije!!

Valjček ni raven, ampak je v sredini vecji premer, tako da veriga nalega le po prečnih tako kot si rekel.
matejk1234
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a matejk1234 » 10.12.2020 12:45

Žerjavar napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:Imaš na vsakem stebru dvoje vodil na različni višini? Višinska razlika med vodiloma? Velikost ploščadi?
Če prej nisi opazil, za vsakim stavkom je vprašaj.

Ne razumem kaj točno misliš s to višinsko razliko med vodiloma. Ali mogoče med valjčki vozička platoja(ce to, potem je razdalja med njima pribl. 1m)
Velikost ploščadi pa je približno 1.4x1.4m.
matejk1234
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.12.2020 13:17

Prvič omenjaš valjčke vozička.
Vodilo je naprava, ki drži smer gibanja, običajno sestavljeno iz vodilnega profila in vodila (vodilni drsnik, voziček, ...).
Sem mislil, da je drsno vodenje in z manjšo višinsko razliko. Zelo verjetno ni vzrok problema v vodilih.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matejk1234 » 10.12.2020 17:44

Zadevo je peljal tudi 1,5kW motor le da se je slišalo da bolj s težavo. Nihanje pa ni bilo nič večje kot pri 3kW motorju...ne vem če je smiselno zamenjati z še večjem motorjem, pa da na koncu še vedno nebi popolnoma izničili nihanja?
Menjava cilindra z dvostranskim bi po vašem mnenju rešila problem?
Potem bi lahko tudi pri dviganju uporabil dušilni ventil.
matejk1234
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 10.12.2020 18:46

glede na simbol v shemi imaš že zdaj lahko tudi dvostrensko delujočega, samo zgoraj privij v priključek cev in jo spelji v rezervoar mora biti potopljena in vmes dušilko enosmerno
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 10.12.2020 19:02

Kot si navedel podatke za cilinder , je že obstoječi dejansko "dvostranski" , le da imaš priklopljen samo spodnji del pod batom (vsaj tako sklepam iz napisanih dimenzij in opisa).
Nimam pametne razlage , kako bi menjava cilindra rešila problem.
Tudi sedaj laho vgradiš dušilni ventil na povezavo in pridušiš pretok (sem ti že predlagal) , samo za test, ni pa to trajna rešitev .
Koliko obratov ima elektromotor?

Oprosti Vili , da ponavljam tudi tvoje ugotovitve, pišem "bolj počas" in si me medtem prehitel :D
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.12.2020 20:03

Kakšno periodo pa ima to nihanje?? Je ostro ali blago ? Lahko skiciraš kakšen dijagram tega premika z nihanjem? Je enakomerno?
Kaj se dogaja če blokiraš varnostni ventil ??
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.12.2020 21:32

kruster:

a veš tistega od naših od dole: draga majko pišem ti polako jer znam, da neznaš ćitat brzo, mislim, da perevod ni potreben...

ja, če bo dušil samo zrak bo še vedno skakola, zrak je stisljiv, bo moral napeljat cev in jo potopiti v rezervar, da bo valj zalit tudi na streni batnice, vgraditi pa mora takega kot je pod valjem, v eno smer spušča prosto, to je pri spustu, v drugo pri dvigu pa skozi dušilko..., ja običajno se tudi tako duši dvostransko delujoče valje...

deutz:
ja lahko zafrkava tudi varnostni ventil, naj počasi privija in dviguje tlak, če se bo kaj poznalo, naj pa pocahna, kje je začel..., ma fint, da peče glava... :o :o :oops: :oops: , al se bo rajšlu... :D :D :D , vedno je luč na koncu tunela... :D :D :D

še nekaj mi je prišlo na misel: pred desetletji smo delali valje za neke italijane fi cca 250, pa so bile cevi honane u kur.cu, smo morali reklamirati cevi in izdelati nove valje, ampak praviš, da ti lepo laufa pri spustu..., ne bo to... :( :(
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 10.12.2020 23:12

matejk,
člou'k, posnemi video, po možnosti z zvokom. Najprej sem razumel, da se bat pomika navzgor v sunkih, zdaj pa ne vem več ... Enkrat govoriš o nihanju, enkrat o poskakovanju, tule pa gledamo v kavno usedlino ... Pa odgovarjaj na "potpitanja", če bi res rad uporabne nasvete.
Že dvakrat omenjeni filter pred črpalko - kapo dol, jaz bi prej s fleksarco razparal cilinder, kot pomislil na to. :-?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.12.2020 23:34

ja slavc fiter v sesalnem vodiu je najbolje glede ćiščenja- varovanja , je pa jeba glede sesanja , ja zna jebat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 10.12.2020 23:44

Na tisti povečani slikci, ki jo je objavil Deutz, zgleda, kot da desni krak verige drsa po izrezu, kjer gre v cev-da se ne zatikajo členi verige na tistem robu ?? Lahko da sam zgleda tako.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 11.12.2020 2:59

SAJKO napisal/-a:Na tisti povečani slikci, ki jo je objavil Deutz, zgleda, kot da desni krak verige drsa po izrezu, kjer gre v cev-da se ne zatikajo členi verige na tistem robu ?? Lahko da sam zgleda tako.

Ja, jaz sem to tudi opazil ko sem povečal sliko ampak nisem več hotel komentirat ker trdi da je mehansko vse b.p.
Za filter je že odgovoril da je čist ! Ni pa preveril delovanje brez filtra, mogoče kje na pokrovu filtra vleče zrak. Tudi blokado varnostnega ventila še ni probal. In pravi da so te motnje od samega začetka obratovanja.

Še vedno me martra podpora verige z valjem ne pa z verižnikom !! Mogoče je premer teh koleščkov premajhen!
Sicer se nisem poglobil v kinematiko tega, zdi se mi pa po izkušnji da veriga ne teče prav gladko če je podprta z valjem namesto z verižnikom, ali pa se motim.
veriznik-ploscad_002.jpg
veriznik-ploscad_002.jpg (24.52 KiB) Videno 1489 krat
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.12.2020 9:07

ja to nihanje se pojavi izrazito pri malem številu zob, in veliki delitvi, recimo veriga din8167, pri pogonskih, on ima "pogonsko", če prav vidim, ne galovo, pa je to minimalno, relativno majhen korak..., se pa to nihanje hitrosti pojavi na pogonskem verižniku on pa tega nima, zato se pri njemu pojavlja nihanje v vrtenju "kotalke", vriga ima pa hitrost batnice... :o :oops:

filter v sesalnni cevi pa zna povzročati kavitacijo, če povzroča prevelik padec tlaka, kar pa ni najbolj v redu, taki sistemi se redko uporabljajo, najpogosteje so filtri vgrajeni v R vod..., sicer je lahko filtriranje vprašljivo, ne povzroča pa kavitacije, kar je smrt za črpalko... :evil: :evil:
olja v kantah - sodih niso čista :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matejk1234 » 11.12.2020 9:16

Ali bo enosmerni dušilni ventil odprlo ob spuščanju s prostim padom?
Zgoraj je na cilindru zdaj samo oddušna cev, na katero sem že z objemko namestil cev, potopljeno v olje da črpa s prostim padom(vendar so mi povedali, da se dušilni ventil ne bo odprl s prostim padom-brez črpalke-da je premalo tlaka, zato ga nisem namestil).
Vendar to še ne naredi cilinder dvostransko delujoč, saj ne dovajamo tlaka.

Motor ima mislim da okrog 1400 ali pa 1600 obratov.

Nihanje je kar ostro(priložim posnetek ko ga najdem). Ni pa čisto enakomerno...Včasih čisto na začetku dviga "gladko" brez nihanja, pa začne potem nekje na polovici hoda cilindra. Včasih pa začne že takoj.
TO in pa mirno-gladko spuščanje izključuje da je kaj narobe z verigo. Prav tako veriga ne drsa oziroma se ne zatikajo členi verige.

Zraka nikjer ne vleče, če bi ga bi se olje penilo. Tukaj pa ni niti mehurčkov v olju.

Taki valjčki za verige so uporabljeni tudi drugje, vendar nikjer drugje ni takih ali drugačnih problemov.

Se opravičujem za nepravilnost izrazov kot so nihanje, poskakovanje itd. ...vsak jih razume po svoje.

Posnetek delovanja...boljšega ne najdem trenutno.
https://drive.google.com/file/d/1-ZB_WV ... sp=sharing
matejk1234
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kruster » 11.12.2020 9:59

Tule je ena zanimnjiva povezava : http://lab.fs.uni-lj.si/lft/calc.php#C2
Takole naj bi bilo za "naš" primer:
Priponke
hid.png
hid.png (28.37 KiB) Videno 1407 krat
kruster