STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukcijo

Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukcijo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukc

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.12.2020 6:20

Prekrivno mrežo napni in spelji kot dvokapno streho.
Ali imaš izkušnje z zdrsom snega po nagnjeni (dvokapnica) mreži? Bojim se, da bo sneg po mreži drsel dosti slabše kot po katerikoli kritini. Zame je smotrno finejšo mrežo pozimi odstraniti, ostane le nosilna mreža z odprtinami, da ne gre žival skozi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 28.12.2020 6:32

Žerjavar napisal/-a:
Prekrivno mrežo napni in spelji kot dvokapno streho.
Ali imaš izkušnje z zdrsom snega po nagnjeni (dvokapnica) mreži? Bojim se, da bo sneg po mreži drsel dosti slabše kot po katerikoli kritini. Zame je smotrno finejšo mrežo pozimi odstraniti, ostane le nosilna mreža z odprtinami, da ne gre žival skozi.

Seveda je razumno, da se razmišlja v tej smeri zato tudi predlagam trajno pločevinasto kritino. Sneg ki bi se morebiti nabral se lahko praktično zasidra v luknjah mreže

Mreže se sneg sicer težje oprime ampak najslabše kar se ti lahko zgodi je, da se t mreža ugrezne in naredi jamo katero težko očistiš, kaj šele da bi sneg sam zdrsnil dol ali se lavinsko zrušil zaradi striga pri lastni teži.

Res pa je , da je iz ptičje perspektive gledano efektivno prekrita (senčena) površina, ki jo mreža prekrije pod kotom večja koz če je ta postavljena vodoravno ali navpično. Toda če se že zgodi, da ti celo mrežo prekrije sneg, naj ima vsaj malo možnosti da zdrsne.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.12.2020 9:06

Na mreži se bo vedno nabiral sneg. Tudi na pločevini ob primernih pogojih sneg zmrzne in ne zdrsne dol. Tako da računjte s polno obremenitvijo, kot za streho.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 28.12.2020 9:54

Čisto tako na hitro da vskočim, upam da se ne bo kdo zapičil da kakšne to svetujem ali odsvetujem :D, že vnaprej vam želim lepe praznike.

Sam sem lani naredil za mati zimski vrt oz. domače rečeno količje z mrežco

Zimski vrt 2x1,8m

Naredil sem vse iz KC 30x30 ter KC25x25, Stebri spodnji del v špico (30cm zapičeno v zemljo) zgornji del narejen na vijačenje, 2 kosa KC30x30 50mm dolžine privarjena z dveh strani na cev za vstavitev prečnih KC25x25 na vsaki strani vijačenih 2x.

To sem storil zaradi tega ker se vsako leto spomni da bi malo zmanjšala ali povečala zimski vrt in potem samo odrežem cevi na kakršno dolžino želi.

Zaenkrat zadeva stoji, vendar je potrebna modifikacij, rahlo je zadeva švahotna (nihanje ob vetru, upogib cevi ob pritisku snega ali vode saj včasih razgrne povrhu folijo (polivinil) je bilo potrebno podeskati zgornji del z vmesnim razmakom desk 50mm).

Vsak si pravi pri sebi saj snega že 10 let ni bilo, se strinjam vendar lahko da naslednje leto bo. Pa ajde če narediš en zimski vrtek bul slabo še ni tako, al to ka pol ldje delajo 5 let stvari slabo. Pride ena huda zima pa se ti polovica dvorišča zruši kar je nadstreškov, ipd.

Cena materiala je taka da če se karkoli spraviš sam delat boš prišel za polovico cene kupljene, zato pa ne se hecat pa 9x6m postavljat na paličje KC20x20, k prvič k bo žena ali mama not stopila pa kej na bučo dobila bo tudi tebi glavobol povzročila :).
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2020 10:12

sajko:

ni problem neka konstrukcija pol metra nad tlemi, dobro, če pade boš imel malo črn noht, problemi pa so, ko je konstrukcija višja od človeka, ko lahko neko "skropucalo" pade nekomu na glavo, dobro, če "avtorju" nič hudega, se bo iz tega kaj naučil, problem je če nekomu drugemu, še posebno kakim zvedavim mulcem, dobro malo nakladanja..., je pa to, se mi zdi osnovna ajnfoh filozofija...

maje:
danes pri vas kolikor vidim sneži, a je južen ali suh??, napni mrežo pa boš videl kaj se dogaja, boš presenečen... :o :D :D
Zadnjič spremenil vili, dne 28.12.2020 10:18, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 28.12.2020 10:17

Haha :D Zanimivi odgovori in vsem se zahvaljujem. Tale predzadnji me je nasmejal.
Danes zaradi obveznosti ne bom mogel nič kaj dosti v Creu nadaljevati, moram pa še zavariti in postavit na neko namišljeno podlago, da mi bo potem dovolilo simulirati. Materiale sem nekako že določil tudi Poissonovo in elastično in spremenil merske enote, pa še obremenitve bom postavil kontinuirane kot bi bila cela mreža obtežena s snegom. Ali naj vključim še kak moment ali kako drugo silo (za upoštevanje vetra) in kje bi ga bilo smiselno navesti (tistik, ki ste bolj vključeni v simulacijo)?
Če bi si želel postaviti nadstrešek oz. zadevo pokriti s kritino (plehom,...), potem niti ne bi imel potrebe vas spraševati po konstrukcijski izbiri primernih dimenzij pohištvenih cevi, ker bi se tudi zadeve loteval nekoliko drugače. Zadeva je v mojem primeru taka, da želimo postaviti kot sem zarisal - torej konstrukcija in mreža preko nje, ravna in brez nagibov. Interes je torej le koliko naj bo zadeva močna, da vzdrži sneg pozimi. Ko bo postavljeno vam pripnem še fotografije s terena. Zaenkrat ostajam pri 80 x 40 x 2. Zanima pa me še, če so vam kaj znani trgovci z ugodnimi pohištvenimi cevmi? Sodelavec mi priporoča Ogrinca. So pa cene različne glede na kg in glede na m, sem že preveril. Končna razlika za 108 m cevi zaračunana v m ali v kg je lahko tudi do slabih 100€. Tudi teža je na spletu različna, Nekje je meter težak 3,66 kg, nekje 3,56, nekje 3,50. Merkur je cenejši od posameznih privatnikov... Kar nekaj različnih podatkov. Mislim, da je vsak vesel, če namesto 665€ za enako število (18) cevi 80 x 40 x 2 nekje plača npr. 560€... (to je bil nek grob izračun, še nekaj viška vključenega).
Bom pa vesel še vaših mnenj.
Vse kar vem je le to, da ima zelena žaba najlepše perje
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 28.12.2020 10:42

Maje napisal/-a:Haha :D Zanimivi odgovori in vsem se zahvaljujem. Tale predzadnji me je nasmejal.
Danes zaradi obveznosti ne bom mogel nič kaj dosti v Creu nadaljevati, moram pa še zavariti in postavit na neko namišljeno podlago, da mi bo potem dovolilo simulirati. Materiale sem nekako že določil tudi Poissonovo in elastično in spremenil merske enote, pa še obremenitve bom postavil kontinuirane kot bi bila cela mreža obtežena s snegom. Ali naj vključim še kak moment ali kako drugo silo (za upoštevanje vetra) in kje bi ga bilo smiselno navesti (tistik, ki ste bolj vključeni v simulacijo)?
Če bi si želel postaviti nadstrešek oz. zadevo pokriti s kritino (plehom,...), potem niti ne bi imel potrebe vas spraševati po konstrukcijski izbiri primernih dimenzij pohištvenih cevi, ker bi se tudi zadeve loteval nekoliko drugače. Zadeva je v mojem primeru taka, da želimo postaviti kot sem zarisal - torej konstrukcija in mreža preko nje, ravna in brez nagibov. Interes je torej le koliko naj bo zadeva močna, da vzdrži sneg pozimi. Ko bo postavljeno vam pripnem še fotografije s terena. Zaenkrat ostajam pri 80 x 40 x 2. Zanima pa me še, če so vam kaj znani trgovci z ugodnimi pohištvenimi cevmi? Sodelavec mi priporoča Ogrinca. So pa cene različne glede na kg in glede na m, sem že preveril. Končna razlika za 108 m cevi zaračunana v m ali v kg je lahko tudi do slabih 100€. Tudi teža je na spletu različna, Nekje je meter težak 3,66 kg, nekje 3,56, nekje 3,50. Merkur je cenejši od posameznih privatnikov... Kar nekaj različnih podatkov. Mislim, da je vsak vesel, če namesto 665€ za enako število (18) cevi 80 x 40 x 2 nekje plača npr. 560€... (to je bil nek grob izračun, še nekaj viška vključenega).

Najbolje je ponavadi kupiti material od začetka prodajne verige in ne na koncu (MERKUR, lokalni prodajalci). Si mogoče povprašal REMOS, INPOS, itd. Ti tudi pripeljejo na dom. Vem da je merkur med trgovci najdražji za nabavo materiala. REMOS vem da recimo dobavlja material KOVINAR NM (prodajni center železnina) in je kovinar bistveno dražji od REMOS-a če jim pošlješ povpraševanje.

Te trgovine sem navedel v lokaciji Novo mesto, za lokacije v Krškem kdo je prvi v verigi, ali v posavju mi ni znano.

LP.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 28.12.2020 10:45

vili napisal/-a:sajko:

ni problem neka konstrukcija pol metra nad tlemi, dobro, če pade boš imel malo črn noht, problemi pa so, ko je konstrukcija višja od človeka, ko lahko neko "skropucalo" pade nekomu na glavo, dobro, če "avtorju" nič hudega, se bo iz tega kaj naučil, problem je če nekomu drugemu, še posebno kakim zvedavim mulcem, dobro malo nakladanja..., je pa to, se mi zdi osnovna ajnfoh filozofija...

maje:
danes pri vas kolikor vidim sneži, a je južen ali suh??, napni mrežo pa boš videl kaj se dogaja, boš presenečen... :o :D :D

Vili se strinjam, niso to heci. Dvakrat premisliti (Trezen in pijan) :D, dva različna pogleda na zadevo hhh. Lahko pa hitro pri takšnih slabo narejenih konstrukcijah pride do kakšnega smrtnega izzida.
Ko je treba pa odgovarjati za narejeno škodo ni pa nobenega nikjer.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.12.2020 10:54

priznam, da konstruiram prvič, zato niti nimam nekih izkušenj, niti ne vem katere formule bi mi prišle v poštev za dimenzioniranje.

Če bi si želel postaviti nadstrešek oz. zadevo pokriti s kritino (plehom,...), potem niti ne bi imel potrebe vas spraševati po konstrukcijski izbiri primernih dimenzij pohištvenih cevi,
Zanimivi trditvi. Pozdravljam pogum in voljo, da sam rešiš in postaviš dovolj trdno konstrukcijo. Najlepše želje, da ti uspe.
danes pri vas kolikor vidim sneži, a je južen ali suh??, napni mrežo pa boš videl kaj se dogaja, boš presenečen.
Jaz pri tem ne vidim nič smešnega. Če pa konstrukcija ob rušenju slučajno koga poškoduje pa je še manj smešno.
Se malo bojim neuspeha (porušene konstrukcije). Do sedaj je bilo tvoje pogosto vprašanje, kakšne cevi uporabiti. Se pa sploh ne pogovarjaš o možnem vzroku za rušenje = koliko največ snega se lahko nabere na protitočni mreži (dokaj gosta = debel materjal, majhne luknje); koliko je lahko delovanje vetra na tako mrežo? Za veter in sneg je osnovna veličina kg/m2. Si le enkrat omenil 50 cm snega, kar pa za statika ne pomeni nič, dokler je gostota (teža) tega snega neznanka (zelo spreminjajoče). Če kritina ni mreža ampak običajna položna kritina, potem je predpis popolnoma jasen, koliko je možna obremenitev od snega glede na lokacijo in nmv. Res pa je, da praktično drugih obremenitev ni - lahko bi tudi upošteval, da je človeku ob ograji postalo slabo in se je pošteno naslonil na ograjo (vsaj 30 kg na višini 150 cm).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2020 11:20

maje:
glede modelirnika, če nimaš vseh nastavitev tako kot mora biti, dobro malo moraš poznati to orodje, kako gredo povezave do knjižnic..., bodo simulacije bolj tako tako :o :o , če ti pa že uspe, da prideš v simulacijo, pa najprej naredi probo na eni palici, pa naredi enkrat nateg, pa tlak, pa upogib, to naredi na palici, ki jo lahko preračunaš tudi peš s pomočjo ata kraut-a, jaz sem tako počel, ko sem se učil..., ker pri teh simulacijah moraš že v naprej približno vedeti kaj ti bo vrglo ven, drugače boš samo debelo gledal kaj je to :o ..., to konstrukcijo ti bo pa kar mlel nekaj časa...

ti pa to "žerjavar" vrže ven za šalo..., mikserja s sosednje teme pa ni več, ga je admin :evil: :evil: ..., bo kar malo dolgcajt... :-? :-?
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 28.12.2020 12:28

Zanimivi trditvi. Pozdravljam pogum in voljo, da sam rešiš in postaviš dovolj trdno konstrukcijo. Najlepše želje, da ti uspe.

Hvala za lepe želje. Da, da se ne bi narobe razumeli glede navedenih trditev. Vsekakor cenim vaša mnenja, a moja tema izhaja iz interesa po primerni izbiri dimenzij konstrukcije iz pohištvenih cevi. Tu sem predvsem poizvedoval za mnenje in dobil nekaj dobrih nasvetov. Če bi se odločal za kako drugo rešitev s kritino, bi verjetno povprašal kakšnega krovca, ki postavlja in pozna stvari na terenu, on bi mogoče svetoval s svojega vidika, zakaj sploh jekleno ogrodje, če lahko iz lesa,... a moj namen je vsekakor zadevo izdelati iz pohištvenih cevi in prekrivanja z mrežo in je tudi osnovni namen odprte teme. Žal nekaterih razlogov zakaj naravnost in zakaj ne more biti kritina ne bi ravno navajal, ker mi različni človeški faktorji v bližini vrta to preprečujejo in bi zašli s teme, lahko pa navedem, da se v tem prostoru, poleg rac, nahaja tudi grmičevje in sadno drevje, ki potrebuje svetlobo, no potem bi spet lahko govorili o prozorni kritini, itd..., a zopet gremo ven iz naslova moje teme: Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukcijo
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Maje » 28.12.2020 12:34

vili napisal/-a:maje:
glede modelirnika, če nimaš vseh nastavitev tako kot mora biti, dobro malo moraš poznati to orodje, kako gredo povezave do knjižnic..., bodo simulacije bolj tako tako :o :o , če ti pa že uspe, da prideš v simulacijo, pa najprej naredi probo na eni palici, pa naredi enkrat nateg, pa tlak, pa upogib, to naredi na palici, ki jo lahko preračunaš tudi peš s pomočjo ata kraut-a, jaz sem tako počel, ko sem se učil..., ker pri teh simulacijah moraš že v naprej približno vedeti kaj ti bo vrglo ven, drugače boš samo debelo gledal kaj je to :o ..., to konstrukcijo ti bo pa kar mlel nekaj časa...

ti pa to "žerjavar" vrže ven za šalo..., mikserja s sosednje teme pa ni več, ga je admin :evil: :evil: ..., bo kar malo dolgcajt... :-? :-?

Da, po dolgem času mi ga je kolega pred kratkim naložil, čisto tako, poleg, ko sem že nabavil nov prenosnik in mi je poleg ostalih stvari naložil še Creota. Nazadnje sem v Creu delal ko je bila šele Creo 2.0, pred 5-6 leti, od takrat se je kar nekaj teh nastavitev spremenilo in se še lovim. Bom zaenkrat probal sam, če mi ne bo uspelo bom spet malo povekal za pomoč v naslednjih dneh. Sicer ga ne uporabljam več, ampak sem si rekel, da za tako konstrukcijo bi se ga lahko spet malo lotil.
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Maje » 28.12.2020 12:45

Sajko993 napisal/-a:
Maje napisal/-a:Haha :D Zanimivi odgovori in vsem se zahvaljujem. Tale predzadnji me je nasmejal.

Najbolje je ponavadi kupiti material od začetka prodajne verige in ne na koncu (MERKUR, lokalni prodajalci). Si mogoče povprašal REMOS, INPOS, itd. Ti tudi pripeljejo na dom. Vem da je merkur med trgovci najdražji za nabavo materiala. REMOS vem da recimo dobavlja material KOVINAR NM (prodajni center železnina) in je kovinar bistveno dražji od REMOS-a če jim pošlješ povpraševanje.

Te trgovine sem navedel v lokaciji Novo mesto, za lokacije v Krškem kdo je prvi v verigi, ali v posavju mi ni znano.

LP.

Da, Inpos sem gledal njihovo spletno stran, imajo lepo pregledno. Remos mi ni znan, bom preveril.
Tudi povpraševanje bom poslal obema, pa bom videl, če tudi pripeljejo je super.
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2020 12:56

imam nastavitve; konfiguracije, poti, knjižnice že tam od leta cca 2000, ni nobenega problema laufa tudi trojka s temi,
sem pa tako na bliz potegnil eno analizo, vse, mere in obtežba so hausnumere, pričakuj nekaj takega, potem pa tuhtaj kje si...:

nads_01.JPG
nads_01.JPG (32.09 KiB) Videno 1562 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 28.12.2020 13:20

vili napisal/-a:imam nastavitve; konfiguracije, poti, knjižnice že tam od leta cca 2000, ni nobenega problema laufa s temi,
sem pa tako na bliz potegnil eno analizo, vse, merein obtežba so hausnumere, pričakuj nekaj takega, potem pa tuhtaj kje si...:

nads_01.JPG

Ok. Hvala za pomoč. Bom še sam doma preizkusil, po potrebi vmes še ojačal namesto s 4 v 6 ven iz zemlje na dolžini 9 m, torej skrajšal razmak med podporami. Cevi zgoraj privarjene tako da je mera 80 mm pokončno usmerjena. 750 mm /45° vogali bodo vsekakor vključeni v vseh vozliščih v enakem preseku cevi.
Maje
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov