STROJNISTVO.com • Poglej temo - Menjava gretja hiše

Menjava gretja hiše

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Menjava gretja hiše

OdgovorNapisal/-a zlatkolana74 » 5.1.2021 11:50

Menjava gretja hiše
Rabim pomoč pri izbiri...
Do sedaj, kurimo na drva,...peč na pirolizo...radiatorji.. 12 kom
Zalogovnik 1200 litrov...
Sanitarno vodo.. (poleti - jesen) Grejemo z sončnimi kolektorji... 5 kom.. 10 m2.. Bojler 300 litrov...(bojler - zalogovnik, avtomatski preklop)
V načrtu je sončna elektrarna 11 kw...
Predračun -
Mesečni obrok 140 e... 7 let...
Zdaj pa toplotna črpalka... 11 kw.,Prevelika investicija skupaj z elektrarno :o
Ali električna peč 12 kw...?
Poraba električne energije...
Letno 900 eur...
Poraba kuriva - bukev...
Letno 800 eur...
Mnenja...
zlatkolana74
Novinec
Novinec

Re: Menjava gretja hiše

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 5.1.2021 12:44

zlatkolana74 napisal/-a:Menjava gretja hiše
Rabim pomoč pri izbiri...
Do sedaj, kurimo na drva,...peč na pirolizo...radiatorji.. 12 kom
Zalogovnik 1200 litrov...
Sanitarno vodo.. (poleti - jesen) Grejemo z sončnimi kolektorji... 5 kom.. 10 m2.. Bojler 300 litrov...(bojler - zalogovnik, avtomatski preklop)
V načrtu je sončna elektrarna 11 kw...
Predračun -
Mesečni obrok 140 e... 7 let...
Zdaj pa toplotna črpalka... 11 kw.,Prevelika investicija skupaj z elektrarno :o
Ali električna peč 12 kw...?
Poraba električne energije...
Letno 900 eur...
Poraba kuriva - bukev...
Letno 800 eur...
Mnenja...

Južni bratje pravijo: ima se, može se :-)
Pri nas pa: s polno ritjo je luštno s**t :-)

Vprašanja, ki bi si jih zastavil jaz:
- zakaj bi menjal peč na pirolizo?
- zakaj imaš sončne kolektorje, če imaš zalogovnik in peč na pirolizo?
- zakaj bi se zadolžil za nekaj kar je dražje na enoto proizvedene toplote kot to kar imam sedaj?

Sedaj če imaš svoj gozd in delaš drva za hobi...je tudi nek faktor.

Tudi sam si ogledujem sončno elektrarno....in je to tak...dokler je uredba o samooskrbi takšna kot je še nekako špila zadeva na 10-12 let ROI....ko pa bojo obrnili plato pa ne več :-)...če planiraš še zraven kak avto na elektriko je mogoče malo za premislit...vendar so zaenkrat (pre)dragi :-)

Recimo imam svoj gozd, peč na polena (piroliza) in čim večji zalogovnik za ogrevanje + sanitarno vodo.

Za backup pa kamin brez štroma.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlatkolana74 » 5.1.2021 16:07

Peč bo ostala... :D
Sončne kolektorje imam za SV poleti in jeseni, da ni treba kurit... :D
Gozda svojega nimam,,, in nisem tud več tako mlad...
Zanima me če, se mi investicija povrne.. In v kolko letih 8)...
zlatkolana74
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 5.1.2021 18:19

Zakaj greš v izgradnjo 11kw sončne elektrarne, če imaš letno porabo elektrike cca. 8000 kWh. Viške kWh v omrežje ti distributer električne energije ne bo priznal.
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlatkolana74 » 5.1.2021 19:40

Zato bi pa napravil... Toplotno črpalko,,, ali pa ekektricno peč...?
zlatkolana74
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.1.2021 20:39

Koliko metrov bukovine skuriš na sezono?
S temle kalkulatorjem lahko približno izračunaš koliko energije dobiš iz nje.
http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn ... index.html
Pridobljene kWh pomnožiš z 0,8 saj imaš nekje tukaj izkoristek tvojega sistema na drva. S tako pridobljenimi kWh, lahko direkno primerjaš z elektriko.
Električna peč bo porabila enako elektrike pri ENAKEM režimu ogrevanja kot sedaj.
Toplotna črpalka bo porabila za 1/3 od zgornjih kilovatov, pri ENAKEM režimu ogrevanja kot je sedaj.

Zdaj kaj se ti splača, in kako finančno stojiš je drugo. Ogrevanje direkno na elektriko je prepovedano! Bi pa jaz na tvojem mestu, če bi se odločil za direkno ogrevanje na elektriko, v obstoječ zalogovnik nekje v zgornjo tretjino vgradil okoli 9kW grelec, ki bo verjetno dovolj za večino zime. Ob kakšni hujši zimi pa lahko zakuriš v peči.peč
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlatkolana74 » 5.1.2021 23:10

Porabim tam nekje 13-metrov... Res pa da temperatura v hiši pod 22 C ne pade..
Električno peč, pa mi je svetoval kolega in je mala investicija... 12 kw vailantova peč 700 eur.
In bi jo, mislim da je omenil priklopil res na zalogovnik..
Ne razumem zakaj je prepovedano gretje na direktno elektriko?
Poznam kolega, ki ima sistem elektrarna in elektro peč - talno gretje...
zlatkolana74
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 6.1.2021 17:07

Jaz imam 9kW grelec vgrajen direktno v 800 L zalogovnik. Uporabljam ga predvsem v nizki tarifi, ko mi 5kw toplotna črpalka ne nudi dovolj toplote ( ko zunanja temperatura pade pod ničlo) in mi je težko zakurit peč na drva ali pa zmanjka kurilno olje.
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlatkolana74 » 6.1.2021 17:14

5kw toplotna?pol pa še grelec 9kw.
Pol imate tud S elektrarno in vam zagotavlja gledano celo leto dovolj?
zlatkolana74
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 6.1.2021 18:52

Toplotna črpalka je on-off iz leta 2006 priklopljena direktno na zalogovnik in pri nižjih temperaturah ima slabši izkoristek, potem se mi splača bolj gret z elektriko ... Namen imam vgradit 8 ali 11 kW invertersko toplotno črpalko, samo regulacijo inverterja moram še preštudirat. Vse reguliram preko SCADA sistema na PCju.
Sončno elektrarno imam tudi v mislih in to 11kW,celo leto porabimo elektrike za celotno gospodinjstvo za cca. 12.000 kWh, cca 400l kurilnega olja in ob vikendih kurimo štedilnik na drva. Ogrevamo cca. 200 m2
Ko sem načrtoval ogrevanje sem zalogovnik postavil v vlogo zbiralnika toplote iz več virov (sonce, toplotna črpalka, drva, olje, električni grelci) potem pa se prosto odločam s čim bom grel.
Priponke
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (172.34 KiB) Videno 5265 krat
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 7.1.2021 7:08

croco napisal/-a:Toplotna črpalka je on-off iz leta 2006 priklopljena direktno na zalogovnik in pri nižjih temperaturah ima slabši izkoristek, potem se mi splača bolj gret z elektriko ... Namen imam vgradit 8 ali 11 kW invertersko toplotno črpalko, samo regulacijo inverterja moram še preštudirat. Vse reguliram preko SCADA sistema na PCju.
Sončno elektrarno imam tudi v mislih in to 11kW,celo leto porabimo elektrike za celotno gospodinjstvo za cca. 12.000 kWh, cca 400l kurilnega olja in ob vikendih kurimo štedilnik na drva. Ogrevamo cca. 200 m2
Ko sem načrtoval ogrevanje sem zalogovnik postavil v vlogo zbiralnika toplote iz več virov (sonce, toplotna črpalka, drva, olje, električni grelci) potem pa se prosto odločam s čim bom grel.

Povrat vode (ohlajena) v obe peči imaš preko bojlerja za sanitarno vodo?
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zlatkolana74 » 7.1.2021 14:55

Pa to vi mate celo energetsko postoje je... :)
Tu že rabite ispit za operaterja... :D
Kaj pa pravite,,, če jaz na moj zalogovnik prikljucim inverterski monoblok 11kw...
zlatkolana74
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 7.1.2021 17:57

zlatkolana74 napisal/-a:Kaj pa pravite,,, če jaz na moj zalogovnik prikljucim inverterski monoblok 11kw...

Se strinjam. Tudi jaz sem razmišljal o priklopu monobloka na zalogovnik v primeru, da nebi našel primerne regulacije za split zunanje enote inverter TČ. :)
Zadnjič spremenil croco, dne 7.1.2021 18:12, skupaj popravljeno 1 krat.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 7.1.2021 18:10

MarioRo napisal/-a:Povrat vode (ohlajena) v obe peči imaš preko bojlerja za sanitarno vodo?

Bojlerja za sanitarno vodo nimam, prav zaradi nizke ogrevalne temperature v zalogovniku ( 65°C). Klasični 80l bojler se ni uspel dovolj segret v doglednem času za 4 člane družine, zato sem vgradil pretočni ploščni grelnik sanitarne vode. Sedaj imamo tople vode na pretek.
Vsi povratki, tako od virov in porabnikov toplote so združeni v enega. Na povratek pred pečmi je vgrajen mešalni ventil za zaščito peči pred mrzlim povratkom. Mešalni ventil sem vgradil kasneje, zaradi kondenzacije peči.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.1.2021 19:23

sem že pisal o kondenzaciji, to je "grozljivka", smo morali po enem letu še v "garanciji" zamenjati peč na trdna goriva, ker so jo "kao čuvali" je niso nagnali na več kot 60, nekje na primorskem, seveda nazaja so dobili pa pod 40, pleh kurišča 4 mm (kotlovski) je bil po enem letu papir ves preluknjan v coni popvratne vode..., samo toliko, pazite..., ja jaz imam na peletnem vodnem kaminu regulator, ki preprečuje povratno vodo v kamin pod 50..., lahko pa zamenjam sondo, imam tudi 60 stopinjsko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov