epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

zlatkolana74 napisal/-a:Menjava gretja hiše
Rabim pomoč pri izbiri...
Do sedaj, kurimo na drva,...peč na pirolizo...radiatorji.. 12 kom
Zalogovnik 1200 litrov...
Sanitarno vodo.. (poleti - jesen) Grejemo z sončnimi kolektorji... 5 kom.. 10 m2.. Bojler 300 litrov...(bojler - zalogovnik, avtomatski preklop)
V načrtu je sončna elektrarna 11 kw...
Predračun -
Mesečni obrok 140 e... 7 let...
Zdaj pa toplotna črpalka... 11 kw.,Prevelika investicija skupaj z elektrarno![]()
Ali električna peč 12 kw...?
Poraba električne energije...
Letno 900 eur...
Poraba kuriva - bukev...
Letno 800 eur...
Mnenja...

croco napisal/-a:Toplotna črpalka je on-off iz leta 2006 priklopljena direktno na zalogovnik in pri nižjih temperaturah ima slabši izkoristek, potem se mi splača bolj gret z elektriko ... Namen imam vgradit 8 ali 11 kW invertersko toplotno črpalko, samo regulacijo inverterja moram še preštudirat. Vse reguliram preko SCADA sistema na PCju.
Sončno elektrarno imam tudi v mislih in to 11kW,celo leto porabimo elektrike za celotno gospodinjstvo za cca. 12.000 kWh, cca 400l kurilnega olja in ob vikendih kurimo štedilnik na drva. Ogrevamo cca. 200 m2
Ko sem načrtoval ogrevanje sem zalogovnik postavil v vlogo zbiralnika toplote iz več virov (sonce, toplotna črpalka, drva, olje, električni grelci) potem pa se prosto odločam s čim bom grel.

zlatkolana74 napisal/-a:Kaj pa pravite,,, če jaz na moj zalogovnik prikljucim inverterski monoblok 11kw...

MarioRo napisal/-a:Povrat vode (ohlajena) v obe peči imaš preko bojlerja za sanitarno vodo?

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov