STROJNISTVO.com • Poglej temo - Magnetni ležaj

Magnetni ležaj

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Magnetni ležaj

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 22.2.2021 13:46

Pozdravljeni!

V podjetju imamo sledeči problem.
Za merjenje balansiranja določenih kosov uporabljamo elektromotor, ki mora doseči nekje 100.000 vrt/min. Do sedaj smo uporabljali zgolj navadne ležaje (Myonic E 6056/01). Vendar zaradi visokih temperatur, ki nastanejo pri obratih 100k se te dva zelo segrejeta že sama od sebe. Ogrevamo tudi prostor na delovno temperaturo kosov - nekje 180*C, in se ta temperatura prenese na ležaje po gredi in zato ležaja odpovesta.
Poizkusili smo tudi že z keramičnimi ležaji, vendar s takimi parametri kot jih potrebujemo so ležaji preveliki.

Glavna problema sta temperatura in sam balans kosov na tako visokih vrtlajih.

Zanima me če ima kdo izkušnje s magnetnimi ležaji v takem primeru?
Moje mnenje je, da bi načeloma magnetni ležaji lahko bili boljši zaradi temperature, vendar nevem pa kako je z balansom?

Hvala za odgovore
Lep pozdrav
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

Re: Magnetni ležaj

OdgovorNapisal/-a borisk » 22.2.2021 13:55

kakršni koli magnet in visoka temperatura ne bo šlo skupaj. kaj pa zračni ležaj?
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 22.2.2021 14:02

borisk napisal/-a:kakršni koli magnet in visoka temperatura ne bo šlo skupaj. kaj pa zračni ležaj?

Hmm, nisem še slišal za te, si bom malo prebral o tem.
Sem zasledil tudi "foljne ležaje" - ki pri manjših vrtilnih hitrostih deluje kot drsni ležaj, ko pa se hitrost poveča deluje kot pnevmatski (zračni) ležaj.
Prav tako pa zelo dobro obstojni na temperaturo.

Sicer pa imajo veliko slabšo nosilnost, vendar v našem primeru nosilnost ni nek problem.

Misliš da bi bili primerni za te potrebe?
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 22.2.2021 15:33

zračni ležaji, malo si poglej kako dela zobarska turbina vrtalnika, grrrr, groza..., mislim da jo maže zrak, glej to so zajebani pogoji..., sicer ne vem kaj se takrat dogaja na stolu..., samo jeba :evil: :evil: :evil:, mislim pa, da je poleg tudi voda..., se pa vrti kar ornk..., nekaj 10k vrtljajev..., kje pa je ta voda, pa pojma nimam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 22.2.2021 16:48

Zobozdravniški ročniki imajo zraku primešano olje zaradi mazanja ležajev turbine, zrak z oljem se odvaja preko ročaja v okolico, kar bi v vašem primeru mazalo in hladilo ležaje. Ne najdem dimenzije vašega ležaja, vidim da imajo kletke iz fenolne smole. Sem gledal Barden ležaj z bronasto kletko Series 200 , premer luknje 10mm, zunanji premer 30mm se vrti do 150000 vr/min, mazano z oljem, v primeru fenolne kletke pa samo 65000 vr/min
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 23.2.2021 7:40

čiro1950 napisal/-a:Zobozdravniški ročniki imajo zraku primešano olje zaradi mazanja ležajev turbine, zrak z oljem se odvaja preko ročaja v okolico, kar bi v vašem primeru mazalo in hladilo ležaje. Ne najdem dimenzije vašega ležaja, vidim da imajo kletke iz fenolne smole. Sem gledal Barden ležaj z bronasto kletko Series 200 , premer luknje 10mm, zunanji premer 30mm se vrti do 150000 vr/min, mazano z oljem, v primeru fenolne kletke pa samo 65000 vr/min

Sem pozabil pripisati dimenzije da, vendar si jih kar dobro zadel! Trenutno imamo zunanji premer 35mm, notranjega pa 15mm.
Bronasta kletka, kako pa je s temperaturno obstojnostjo pri tej? Fenolna nažalost odpade zaradi prenizkih vrtljajev.

Zrak z oljem, sepravi oljna megla pod tlakom?
Bi mi lahko še povedal kje si zasledil za ta ležaj?
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.2.2021 12:11

Alkajda napisal/-a:
borisk napisal/-a:kakršni koli magnet in visoka temperatura ne bo šlo skupaj. kaj pa zračni ležaj?

Sem zasledil tudi "foljne ležaje" - ki pri manjših vrtilnih hitrostih deluje kot drsni ležaj, ko pa se hitrost poveča deluje kot pnevmatski (zračni) ležaj. ...

https://www.specialtycomponents.com/Res ... damentals/
https://www.oavco.com/
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2021 12:41

alkajda:
za balans rabiš 100k, kaj to sploh počneš, na čem se pa ti kosi vrtijo u luftu, a to delaš za koga, naj ti on da logerje, če se to vrti na teh turah, da bo šlo skozi......
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 23.2.2021 13:25

Deutz napisal/-a:
Alkajda napisal/-a:

Sem zasledil tudi "foljne ležaje" - ki pri manjših vrtilnih hitrostih deluje kot drsni ležaj, ko pa se hitrost poveča deluje kot pnevmatski (zračni) ležaj. ...

https://www.specialtycomponents.com/Res ... damentals/
https://www.oavco.com/

Hvala!
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 23.2.2021 13:30

alkajda:
za balans rabiš 100k, kaj to sploh počneš, na čem se pa ti kosi vrtijo u luftu, a to delaš za koga, naj ti on da logerje, če se to vrti na teh turah, da bo šlo skozi......[/quote]

Balans je potreben ker je vležajena gred gnana preko elektromotorja, umes pa imamo "nitko" jekleno žico debeline 1,2mm. Problem nastane ker če pride do prevelikega balansa se ta nitka "strga".

Merimo razteznost merjenih kosov ter če zvari zdržijo, pri tej vrtilni hitrosti in temperaturi.

Načeloma se res vrti v luftu saj je vrstni red - ležaj, ležaj, merjen kos. Zato tudi prihaja do večjega balansa. Najboljša rešitev bi bila ležaj, merjen kos, ležaj. Vendar to zaenkrat ni mogoče oziroma iščemo rešitev tudi za to.
(prilagam sliko)
Priponke
Zajeta slika.PNG
Zajeta slika.PNG (21.94 KiB) Videno 3771 krat
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.2.2021 14:54

Alkajda napisal/-a:Balans je potreben ker je vležajena gred gnana preko elektromotorja, umes pa imamo "nitko" jekleno žico debeline 1,2mm. Problem nastane ker če pride do prevelikega balansa se ta nitka "strga"....
.....Zato tudi prihaja do večjega balansa ....

Ali lahko malo pojasniš kaj ti to pomeni:
"Balans je potreben ker je vležajena gred gnana preko....", ???
"če pride do prevelikega balansa" ??? in
"Zato tudi prihaja do večjega balansa" ???

Kaj si sploh mislil pod pesedo "balans" ???? po moje bi to pomenilo nekaj kot ravnovesje, a ne?
Zadnjič spremenil Deutz, dne 24.2.2021 19:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.2.2021 15:34

Alkajda napisal/-a:....Do sedaj smo uporabljali zgolj navadne ležaje (Myonic E 6056/01)....

Kakšne so pa sploh mere tega ležaja 6056 ??? ..a ni to nek zelo velik ležaj ?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2021 16:16

ko sem se prvič peljal z Dc9 pred skoraj 40 leti, sta bila motroja pri vožnji po stezi v resonanci, sem se kar malo držal za sedež, če bo to vse zdržalo, ko jih je pa napizdil na overture je šlo u nulo, tudi malo "znucana šmirgl šajba" pride v resonanco v nekem številu vrtljajev, potem se pa vse umiri, ni več v resonanci, poglej si malo te diagrame o resonancah, ja je pa pri svojih strojih ne smeš imei, lahko so "resonance" nižje ali pa višje, da ti mašine ne raznese..., višje resonance so dražje..., morda sem kaj FALIL...

res ste butlni, da se z naročnikom ne znate zmenit ja res, to ne pelje nikamor..., haha :D :D , in to naj bi bili strojniki, pokop... :evil: :evil:, ma zaprimo štacuno...

stroj se lahko, sme vrteti:
v resonančnem področju, to je pokop :evil: :evil:
v podresonančnem
v nadresonančnim

mislim, da gre tako nekako...???
Zadnjič spremenil vili, dne 23.2.2021 20:22, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.2.2021 19:49

Na Tomosu pa še rezonančen auspuh prklopiš da bolj vleče ven.... in trooobbbi... :D :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2021 20:18

uau tu blizu mene delajo ena taka podobna jajca..., dobro niso to jajca, je zajebano..., ne razumi narobe..., samo kapa dol..., sem bil pri njih v hiši...???, sem peljal mlade muce "kao tehnike" skozi, pa si nihče ni nič zapomnil...
jebi ga, dan odprtih vrat..., imam pa nekje še en mušter, uau sem ga našel...;

je kaj podobnega, ne mečem vsega v kanto...:

WP_20210223_20_36_07_Pro.jpg
WP_20210223_20_36_07_Pro.jpg (190.72 KiB) Videno 3624 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost