STROJNISTVO.com • Poglej temo - Magnetni ležaj

Magnetni ležaj

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Magnetni ležaj

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 23.2.2021 22:28

Jaz imam Barden katalog iz antike, takrat so bili še samostojni. Sedaj ne delajo več bronastih kletk, imajo pa X-life ultra bearings za visoke temperature in ah in oh lastnosti: http://www.tristate-bearing.com/pdf/Bar ... atalog.pdf , stran 14.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 24.2.2021 7:39

Deutz napisal/-a:
Alkajda napisal/-a:Balans je potreben ker je vležajena gred gnana preko elektromotorja, umes pa imamo "nitko" jekleno žico debeline 1,2mm. Problem nastane ker če pride do prevelikega balansa se ta nitka "strga"....
.....Zato tudi prihaja do večjega balansa ....

Ali lahjo malo pojasniš kaj ti to pomeni:
"Balans je potreben ker je vležajena gred gnana preko....", ???
"če pride do prevelikega balansa" ??? in
"Zato tudi prihaja do večjega balansa" ???

Kaj si sploh mislil pod pesedo "balans" ???? po moje bi to pomenilo nekaj kot ravnovesje, a ne?

Malo čudno sem napisal vse skupaj priznam ja... Tako kot je spodaj vili napisal.
Jeklena nitka med vrtenjem od 0-100k vrt/min doseže pri določeni hitrosti tudi "svojo" resonanco (pri nas nekje pri 6k vrt/min). Pri svoji resonanci ima nitka največjo amplitudo, sepravi se na polovici svoje dolžine največ upogne in zaradi tega upogiba ter debeline 1,2mm pride do pretgra nitke...
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 24.2.2021 7:40

Deutz napisal/-a:
Alkajda napisal/-a:....Do sedaj smo uporabljali zgolj navadne ležaje (Myonic E 6056/01)....

Kakšne so pa sploh mere tega ležaja 6056 ??? ..a ni to nek zelo velik ležaj ?

Ležaj je
zunanji premer 35mm,
notranji 15mm in
11mm debeline
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 24.2.2021 7:42

vili napisal/-a:ko sem se prvič peljal z Dc9 pred skoraj 40 leti, sta bila motroja pri vožnji po stezi v resonanci, sem se kar malo držal za sedež, če bo to vse zdržalo, ko jih je pa napizdil na overture je šlo u nulo, tudi malo "znucana šmirgl šajba" pride v resonanco v nekem številu vrtljajev, potem se pa vse umiri, ni več v resonanci, poglej si malo te diagrame o resonancah, ja je pa pri svojih strojih ne smeš imei, lahko so "resonance" nižje ali pa višje, da ti mašine ne raznese..., višje resonance so dražje..., morda sem kaj FALIL...

res ste butlni, da se z naročnikom ne znate zmenit ja res, to ne pelje nikamor..., haha :D :D , in to naj bi bili strojniki, pokop... :evil: :evil:, ma zaprimo štacuno...

stroj se lahko, sme vrteti:
v resonančnem področju, to je pokop :evil: :evil:
v podresonančnem
v nadresonančnim

mislim, da gre tako nekako...???

Načeloma to delamo čisto na svojo roko v razvoju, naročnika da bi podal podatke ni...
Glede resonance pa tako kot si napisal da.
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 24.2.2021 7:44

vili napisal/-a:uau tu blizu mene delajo ena taka podobna jajca..., dobro niso to jajca, je zajebano..., ne razumi narobe..., samo kapa dol..., sem bil pri njih v hiši...???, sem peljal mlade muce "kao tehnike" skozi, pa si nihče ni nič zapomnil...
jebi ga, dan odprtih vrat..., imam pa nekje še en mušter, uau sem ga našel...;

je kaj podobnega, ne mečem vsega v kanto...:

WP_20210223_20_36_07_Pro.jpg

Sama oblika na hitro zgleda ista, pri nas imamo potem še te rožičke, zakrivljene navzdol in privarjene nazaj. In preizkušamo ta zvar
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 24.2.2021 7:45

čiro1950 napisal/-a:Jaz imam Barden katalog iz antike, takrat so bili še samostojni. Sedaj ne delajo več bronastih kletk, imajo pa X-life ultra bearings za visoke temperature in ah in oh lastnosti: http://www.tristate-bearing.com/pdf/Bar ... atalog.pdf , stran 14.

Hvala! vsak podatek pomaga :D
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 24.2.2021 8:29

Kot razumem, boste nekaj natikali na konec gredi, izgleda kot kolektor elektromotorja.
Ko sem delal testno napravo za termovizijske skenerje(izgledali so kot skenerji na blagajnah), smo nased za testiranec zbrusili na orodjarski ostrobrusilki, seveda je bila gred dokončno zmontirana v ohišju testne naprave, med brušenjem smo jo počasi vrtili z vrtalnim strojem preko elastične sklopke, ležaji so bili Barden (boljših ni), potem optiki niti optično(kaj šele z uricami) niso zaznali opleta na sedežih štrclja...
Drugače se vseh napak obdelave ne da odpraviti.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 24.2.2021 9:57

čiro1950 napisal/-a:Kot razumem, boste nekaj natikali na konec gredi, izgleda kot kolektor elektromotorja.
Ko sem delal testno napravo za termovizijske skenerje(izgledali so kot skenerji na blagajnah), smo nased za testiranec zbrusili na orodjarski ostrobrusilki, seveda je bila gred dokončno zmontirana v ohišju testne naprave, med brušenjem smo jo počasi vrtili z vrtalnim strojem preko elastične sklopke, ležaji so bili Barden (boljših ni), potem optiki niti optično(kaj šele z uricami) niso zaznali opleta na sedežih štrclja...
Drugače se vseh napak obdelave ne da odpraviti.

Imamo kolektor elektromotorja tako je.
Pri nas nebi prišlo do problema, če nebi bili omejeni s prostorom (zaradi ležajev) in bi s tem lahko uporabili keramične ležaje :D
Imamo tako narejeno napravo, da kolektor nataknemo na že obdelano in zmontirano gred, nato pa ga samo še od odspodaj "pršravfamo" da ta ne pade dol. Okrog pa pride še zaščita v primeru če se kolektor razleti, oziroma konice odtrgajo od zvara.
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.2.2021 19:48

Alkajda napisal/-a:Jeklena nitka med vrtenjem od 0-100k vrt/min doseže pri določeni hitrosti tudi "svojo" resonanco (pri nas nekje pri 6k vrt/min). Pri svoji resonanci ima nitka največjo amplitudo, sepravi se na polovici svoje dolžine največ upogne in zaradi tega upogiba ter debeline 1,2mm pride do pretgra nitke...

Hm... a da zadušiš rezonantno frekvenco...!? Kako..?? ....mogoče bi se kaj spremenilo če bi nitko ovil z kakšnim tanjšim "drotom" in to skupaj zalimal !! ...verjetno bi zaradi tega padla lastna frekvenca nitke (kot tiste debele žice na kitari ali pa klavirju) Pri nižjih obratih (frekvenci) pa je tudi centrifugalna sila ki potegne nitko na vzven, manjša in posledično se mogoče izogneš preobremenitve in pokanja... ali pa zadušiti lastno frekvenco nitke na kak drug način... frekvenca je tudi odvisna od napetosti nitke in ko jo enkrat zagrabi centrifugalna sila se nitka še bilj natpne in rezonančna frekvenca se zviša .. ti pa dviguješ obrate in spet si v rezonanci !!!
Poskusi namesto nitke uporabit jekleno pletenico !!! :wink:
Zadnjič spremenil Deutz, dne 25.2.2021 2:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 24.2.2021 20:25

...namesto nitke uporabit jekleno pletenico....
in kot pri biaksu ali kilometer števcu: v bovdnu.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 25.2.2021 7:05

Deutz napisal/-a:
Alkajda napisal/-a:Jeklena nitka med vrtenjem od 0-100k vrt/min doseže pri določeni hitrosti tudi "svojo" resonanco (pri nas nekje pri 6k vrt/min). Pri svoji resonanci ima nitka največjo amplitudo, sepravi se na polovici svoje dolžine največ upogne in zaradi tega upogiba ter debeline 1,2mm pride do pretgra nitke...

Hm... a da zadušiš rezonantno frekvenco...!? Kako..?? ....mogoče bi se kaj spremenilo če bi nitko ovil z kakšnim tanjšim "drotom" in to skupaj zalimal !! ...verjetno bi zaradi tega padla lastna frekvenca nitke (kot tiste debele žice na kitari ali pa klavirju) Pri nižjih obratih (frekvenci) pa je tudi centrifugalna sila ki potegne nitko na vzven, manjša in posledično se mogoče izogneš preobremenitve in pokanja... ali pa zadušiti lastno frekvenco nitke na kak drug način... frekvenca je tudi odvisna od napetosti nitke in ko jo enkrat zagrabi centrifugalna sila se nitka še bilj natpne in rezonančna frekvenca se zviša .. ti pa dviguješ obrate in spet si v rezonanci !!!
Poskusi namesto nitke uporabit jekleno pletenico !!! :wink:

čiro1950 napisal/-a:...namesto nitke uporabit jekleno pletenico....
in kot pri biaksu ali kilometer števcu: v bovdnu.

V podjetju so že poskušali s jekleno pletenico fi2,3mm... Sicer nevem tocno zakaj se je takrat ta poskus ovrgel vendar so verjetno imeli dober razlog
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost