STROJNISTVO.com • Poglej temo - Visokohitrostno sklopka

Visokohitrostno sklopka

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Visokohitrostno sklopka

OdgovorNapisal/-a rudolfo92 » 25.2.2021 7:33

Živjo
Sem študent na praksi v podjetju v področju razvoja. Cilj naloge je izboljšati preizkuševališče, ki je sedaj zasnovano na princip "vrtavke z nitko", ampak se je iz prakse pokazalo da jim ta način (vpetje ležajev, omejena količina prenosa momenta) ne ustreza najbolj. Sistem je opremljen z elektro motorjem kateri direktno poganja vrtavko. Ker pa pod določenimi pogoji preizkušanec raznese in posledično lahko tudi uniči elektromotor želijo imeti v sistemu sklopko. Prišli smo do ideje da bi vpenjalni del naprave poskušali spremeniti in bi vrtavko zamenjali z nečim podobnim kot je visokohitrostni špindel. Med špindel in elektro motor pa bi radi postavili sklopko. Torej kot študent imam neke teoretične osnove glede sklopk ko pa pride do poznavanja proizvajalcev itd sem pa "bled". Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje iz tega področja in bi mi znal svetovati.
Lp
rudolfo92
Novinec
Novinec

Re: Visokohitrostno sklopka

OdgovorNapisal/-a sop » 25.2.2021 8:58

Glede na napisano mogoče prideta v poštev dve rešitvi.
1. Turbo ali fluidna sklopka, lastnost te sklopke je, da deluje kot mehanski mehki zagon, duši ti vibracije, varuje pogon pred preobremenitvijo....Ne vem pa če jo dobiš tudi za manjše aplikacije.
2. Električna lamelna sklopka z ustrezno senzoriko. Preden preizkušanec raznese se zagotovo pojavijo vibracije in te bi meril, v primeru, če narastejo na neko vrednost, izklopiš sklopko pogona.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2021 9:23

čutim na vodi, da je "rudolf" en "bot", podobna tema kot je od "alkajde", bomo videli....,
samo, da bi dal gor kako skico, tudi na škrnicl papirju je pa misija nemogoče..., ja seveda, ker mularija niti ne zna skicirat... :evil: :evil: , preverjeno... :D :D :D

če nadaljujem:
nek sistem lahko deluje v nadresonančnem ali podresonančnem področju, če v nadresonančnem se mora zavrteti čim hitreje čez resonančnega, če pa v podresonančnem, so pa balansi kar zahebani - drago, hitro se lahko kaj premakne in bo treslo, lahko tudi razneslo...

sem že napisal, ko sem se prvič peljal z DC9 se je pri rulanju ves avion tresel, ko je pa nabil gas na "overture", je bila pa milina..., motrorji laufajo v glavnem na "overturah", ja lahko jim pa tudi rzpizdi lopate, smo jih kalili za "jugoturbino", če poznate, še v bivši yudi, za vajperje - gade za galebe (vojna divizija)..., malo heca...

WP_20210225_09_32_37_Pro.jpg
WP_20210225_09_32_37_Pro.jpg (231.36 KiB) Videno 6338 krat

če ga biksam, naj me kdo popravi... :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rudolfo92 » 25.2.2021 11:14

vili napisal/-a:čutim na vodi, da je "rudolf" en "bot", podobna tema kot je od "alkajde", bomo videli....,
samo, da bi dal gor kako skico, tudi na škrnicl papirju je pa misija nemogoče..., ja seveda, ker mularija niti ne zna skicirat... :evil: :evil: , preverjeno... :D :D :D

Evo za bolšo predstavo o čem govorimo spodaj prilagam SKICO..znamo bit tut mi mladi za leseno žlico :P
Priponke
20210225_094839-min.jpg
20210225_094839-min.jpg (443.57 KiB) Videno 6308 krat
Zadnjič spremenil rudolfo92, dne 25.2.2021 11:17, skupaj popravljeno 1 krat.
rudolfo92
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rudolfo92 » 25.2.2021 11:16

sop napisal/-a:Glede na napisano mogoče prideta v poštev dve rešitvi.
1. Turbo ali fluidna sklopka, lastnost te sklopke je, da deluje kot mehanski mehki zagon, duši ti vibracije, varuje pogon pred preobremenitvijo....Ne vem pa če jo dobiš tudi za manjše aplikacije.
2. Električna lamelna sklopka z ustrezno senzoriko. Preden preizkušanec raznese se zagotovo pojavijo vibracije in te bi meril, v primeru, če narastejo na neko vrednost, izklopiš sklopko pogona.

Za nas pride bolj v poštev druga varianta, saj je želja cel sistem do neke mere minimizirati
rudolfo92
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sop » 25.2.2021 11:34

rudolfo92 napisal/-a:Za nas pride bolj v poštev druga varianta, saj je želja cel sistem do neke mere minimizirati

Lahko poveš še kakšna je nazivna moč motorja, obrati med preizkušanjem in masa preizkuševanca?
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2021 11:39

kot pravi "sop", bi bila morda fluidna turbo "kupla" prava rešitev, ja to so kuple za mehki zagon..., samo tako male???, tudi jaz nimam pojma, imaš pa narezane, pa "harmonike", elastične, malo poglej...

je pa to "mikro" strojništvo kar zanimivo, moje področje je nekaj 100 kW, se pa tudi vrti...

rudolfo:

malo bom hud :evil: :evil: , če je to okroglo, kje so srednjice!!!..., pa brez zamere..., dobro boris bo morda malo skočil, če bo to bral... :D :D :D , pa naj...

pa še ŠPINDL, kaj je to, si morda mislil GEHAJS, špindl se običajno vrti, to naj bi bilo vreteno...

zakaj imaš podprto v treh ležajih, malo neobičajno, samo vprašam... :o :o, pa kako sploh glede na skico dobiš gornja dva ležaja v ohišje...???

sem šel še enkrat malo skozi, ti bi rad že gotovo, sestavljeno, STABILIZIRANO vreteno, potem pa še sklopko, a prav razmišljam... :o :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.2.2021 22:23

Tako nekako, vsaj teoretično....
https://www.youtube.com/watch?v=sAJwDpomQQs
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.2.2021 8:56

rudolfo92 napisal/-a:Živjo
Sem študent ....

Študiraš pa kaj...???? ...letnik????
.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.2.2021 13:27

sop napisal/-a:
rudolfo92 napisal/-a:Za nas pride bolj v poštev druga varianta, saj je želja cel sistem do neke mere minimizirati

Lahko poveš še kakšna je nazivna moč motorja, obrati med preizkušanjem in masa preizkuševanca?
To zanima tudi mene. Iz povedanega ne vidim razloga za vmesno ločevalno sklopko. Jo brez problema nadomesti hitra ustavitev motorja (električna ali mehanska zavora). Morda masa ni tako pomembna, kot je vztrajnostni moment mase (m*R2). Ali motor dosega enake vrtljaje, kot so željeni vrtljaji preizkušanca?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 27.2.2021 19:43

Krilne črpalke v nekem italijanskem kavnem avtomatu imajo magnetno brezstično sklopko iz trajnih magnetov med motorjem in črpalko, ker jim je bilo očitno zaradi neprecizne izdelave težko ujeti soosnost med motorjem in osjo črpalke. Ne razumem kakšno prednost bi imela elektromagnetna sklopka, se bojim, da bi bila nepotrebna komplikacija z napajanjem in dodatnimi sklopkami, posebno ker nas je alkaida strašil z visokimi turami. Prenosni moment pri trajnih magnetih bi lahko nastavljali na več načinov.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.2.2021 20:29

čiro1950 napisal/-a:...... Prenosni moment pri trajnih magnetih bi lahko nastavljali na več načinov.

Pa si pogledal tale link ki sem ga gor prilimal ?? https://www.youtube.com/watch?v=sAJwDpomQQs
...meni se to zdi kar zanimiva izmišljotina...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 27.2.2021 20:42

Pa bi zdržala 100000 vrt/min, kot jih je potegnil iz klobučka alkaida.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.2.2021 21:21

...bi rekel da NE.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov