STROJNISTVO.com • Poglej temo - MAGISTERIJ

MAGISTERIJ

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

MAGISTERIJ

OdgovorNapisal/-a muhotepec » 24.3.2021 18:05

Pozdravljeni delovni ljudi,

Dajte mi realno povedat, brez ovinkarjenja, se splača it na magisterij iz strojništva?
Pač tak vem da nebom imel večje plače če bom imel magisterij, ampak me zanima katere so druge slabosti in prednosti.

Hvala in lep pozdrav
muhotepec
Pripravnik
Pripravnik

Re: MAGISTERIJ

OdgovorNapisal/-a avojko » 24.3.2021 19:36

Pozdrav,

menim, da je škoda časa in denarja (v koliko je študij izredni). Predmetnik ter snov bo takšna kot si bo fakulteta zastavila. Nobenega usmerjenega znanja vezanega na službo oz. potrebo študenta. Raje bi čas in denar porabil za razne tečaje aktualnih področij in tem.

Morda se motim, takšno je moje mnenje vezano na izkušnje.

Lep pozdrav.
avojko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pek » 24.3.2021 19:40

Lep pozdrav.
Verjetno boš dobil 100 različnih mnenj, ker vsak gleda relativno na njegove izkušnje. Moje mnenje je, da je vsako dodatno znanje dobrodošlo (tudi po diplomi, magisteriju,...), vendar je najbolj važno to, da znaš to znanje potem kar najbolje izkoristiti v praksi! Ta znanja ti dajo dobra izhodišča, od tebe pa je odvisno ali jih znaš izkoristiti ali ne, najslabše pa je to, da jih ne moreš izkoristiti. Če pa v štartu misliš, da je vse skupaj brez veze, potem pa tako ali tako nima smisla. Zdaj samo zaradi tega, ker imaš magisterij ne boš premikal gore, s pravo motivacijo, vseživljenskim učenjem in dobrim osnovnim znanjem, pa se da marsikaj!
V službi pa se boš moral naučiti oziroma priučiti sistema. Tega kar ti pa ne da fakulteta, pa bi bilo fino, pa je osnovno znanje psihologije in ekonomije. Sem goreč zagovornik, da bi mogli že v osnovni šoli malce omenjat te teme. Bi bil svet mogoče malce znosnejši.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.3.2021 6:14

Moje mnenje: Današnji magister ima približno enak obseg znanja in sposobnosti kot dipl.ing pred 40 leti. Kako bo pri tebi pa je največ odvisno od tvoje želje, kaj bi rad delal in seveda od tvojega "zicledra" (riti) da boš kvalitetno doštudiral. Za vodenje "lonposla", ne glede na velikost podjetja magisterija ne rabiš. Če pa ciljaš na državno službo pa je obvezno, plača in delovno mesto je odvisno od papirja o izobrazbi, ne od tvoje sposobnosti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 25.3.2021 9:19

Zdravo,

če redno študiraš, se ti vsekakor splača it. Višja izobrazba ni nikoli škodila. Če pa greš izredno pa se rajši vprašaj: Ali se bo totih 7000 evrov za dve leti+ veliko število ur (predavanja, poročila, študiranje) kdaj povrnilo? Ter tudi kaj ti bo kaj več pripomoglo pri delu. Osebno če bi šel še izredno študij, bi šel na kaki drugi faks, ki se dopolnjuje s strojništvom, npr. ekonomija, managment ali pa elektrotehnika.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ales_87 » 25.3.2021 9:36

Pozdravljen,

Kot so že predhodniki napisali, če je redni študij nimaš kaj razmišljati. Glede magisterija in te ravni izobrazbe so ti vrata za vstop na trg na široka odprta brez kakršnih koli omejitev glede zaposlitve.

Če pa je izredni študij pa vprašanje časa, truda in čas povrnjenega denarja,...

Sem bil pred enako dilemo kot ti in mi ni žal, da sem šel na magisterij seveda po redni poti.

Lp, Aleš
Ales_87
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a muhotepec » 25.3.2021 20:08

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se za vse vaše odgovore in mnenja. Lepo je slišati še druga stališča.
Drugače pa ja, študij mislim nadaljevati redno. Odločam pa se za študij Gospodarskega inženirstva, ker me zanima strojništvo + ekonomija = gospodarski inženiring.
Moje mnenje je da bi v strojnih podjetjih potrebovali nekoga, ki obvlada strojništvo pri tem pa se spozna tudi na ekonomijo, psihologijo, motiviranje zaposlenih (mislim da je celo predmet na fakulteti na to temo), poslovanje, itd.
Tudi mislim da bi s tem si razširil možnost zaposlitve saj bi lahko delau na večjih področjih v podjetju.

Lep pozdrav
muhotepec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Pek » 26.3.2021 7:27

@muhotepec
Spet samo moje mnenje, pred tem ko me kdo napade! Magister strojništva se načeloma lažje ''priuči'' ''gospodarsko inženirske'' predmete, kot pa obratno. Pred nekaj leti je veljalo, da če si hotel naredit študij, pa da je kakšen ščepec strojništva zraven, si šel študirat GING. Poznam ogromno ''čistih'' strojnikov, ki niso uspeli zvozit faksa, GING-ovca nobenega. Veliko faliranih strojnikov se je kasneje vpisalo na GING in je naredilo študij brez večjih problemov. Pa s tem ne mislim nič slabega ali poniževalnega, to so le moje izkušnje. Vse pa je odvisno od tvojih želja.
S samo izobrazbo tako na eni ali pa na drugi strani, pa ne dosežeš veliko, posebej, če se le kitiš z nekimi nazivi, odzadaj pa nimaš kaj pokazati.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 30.3.2021 20:08

muhotepec napisal/-a:Pozdravljeni delovni ljudi,

Dajte mi realno povedat, brez ovinkarjenja, se splača it na magisterij iz strojništva?
Pač tak vem da nebom imel večje plače če bom imel magisterij, ampak me zanima katere so druge slabosti in prednosti.

Hvala in lep pozdrav

Če iščeš znanje potem ne. Raje naredi kakšen dodaten tečaj, certifikat kot pa da greš ponavljat osnove iz prve stopnje bolonca.
Če iščeš naziv potem ja.
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kombi » 7.2.2022 10:20

Živijo.
Zaključujem študij na 1.stopnji strojništva v Lj pač diplomo še je treba spisat. Pa me zanima če ma kdo kakšno izkušnjo z magisterijem na ekonomski v Ljubljani.
Hvala za odgovor
kombi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.2.2022 11:19

Pek napisal/-a: S samo izobrazbo tako na eni ali pa na drugi strani, pa ne dosežeš veliko,
Vprašanje, kakšno delo želi opravljati. Če predvideva državno uradniško službo mu za znanje zadošča 1. stopnja, za plačo pa doda magisterij ali doktorat druge stroke, ki ga je lažje dokončati od strojništva. Za vodstveni položaj v proizvodnem podjetju bo dobrodošel magisterij strojništva, za vodenje projektov (načrtovanje strojev, naprav, ...) pa je magisterij nujen, doktorat pa ti omogoča bolj inovativno delo in s tem boljšo plačo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov