STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo osi iz titana

Popravilo osi iz titana

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Popravilo osi iz titana

OdgovorNapisal/-a mlinar » 25.3.2021 9:20

Podjetje Stamle d.o.o. v nekdanjem TAM-u bi bilo smiselno kontaktirat. g.Zavec 041/760-070
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Solist » 26.3.2021 15:17

Samo malo za updejt. Po obdelavi so se pojavile razpoke, na delu kjer je bilo lasersko navarjeno, tako da bo treba malo znižat oceno.

Očitno je nekaj šlo narobe pri varjenju, da se ni prijelo na os, tako da sem nesel drugim na dodatno popravilo.
Solist
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.3.2021 17:37

Ajej :D. V tehniki ni konec, dokler ni res konec... Murphy je vedno na delu...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 27.3.2021 8:43

Solist napisal/-a:Samo malo za updejt. Po obdelavi so se pojavile razpoke, na delu kjer je bilo lasersko navarjeno, tako da bo treba malo znižat oceno.

Očitno je nekaj šlo narobe pri varjenju, da se ni prijelo na os, tako da sem nesel drugim na dodatno popravilo.

Če še pri drugih ne bo v redu in boš mislil vreči puško v koruzo ti lahko jaz poizkusim popraviti s kvalitetnim lepljenjem jeklenega obroča debeline stene 1mm in nato postružim na ustrezno mero. Je pa sedaj material že itak verjetno precej toplotno pokvarjen.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.3.2021 11:18

kaj lahko te "razpoke" pomenijo, dobro govoriš, da je to "os", ali je morda "gred", kakšne so obtežbe, statične, dinamične, če so te, vrži v kanto..., zadevo je dobro videti širše, pa potem videti kaj te razpoke pomenijo... :o :o :D :D

ja je pa ta titan, en "zajeban" metal...., sliši se pa "fensi" lepo...

imam ene pleho od auspuhov 1mm debele, ja to je nor material...

gregor:
alnan ford pa pravi: "ako želiš pobediti, ne smiješ gubiti"..., nekaj takega..., oprostite za "kroatizem"...
kdo je bil "mrfi", bil je organizator produkcije pri ford -u, če se ne motim in se je marsičesa navadil...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.3.2021 16:55

Evo vili, Edo Lojz Mrfi:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Edward_A._Murphy_Jr.
Beri pa sam, verjamem da znaš :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.3.2021 17:43

hvala grega, zopet vem nekaj novega, hvala, ma nekje sem imel v zaprašenem spominu, od par desetletij nazaj, da je bil pri ford - u v detroitu, ... :D :D :D, se posipam s pepelom, mea culpa mea maxima culpaaaa..., grrr..., no bil pa je na "mašinah"..., to je važno... ( na fantomih, pa črni ptici, pa x15, mojstr..., pa še apolo, tega smo spremljali kot mulci, ja je bilo noro, posebno ko je letela trinastka in ali bo ali nebo ali se bodo lahko obrnili okoli lune...), no tu od apola je pa tudi njegova KRILATICA - AKSIOM, če je najmanjša možnost, da gre lahko kaj narobe bo narobe tudi šlo..., genialno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Solist » 27.3.2021 21:36

Hvala za odgovore in nasvete.

Ubistvu ta stvar zgleda nekako takole:

rhub3.jpg
rhub3.jpg (126.93 KiB) Videno 3995 krat

Navarjeno je bilo pri prvem ležaju. Obtežbe niso prehude. Kolo z vso opremo in polnimi bidoni ima okrog 9kg + 65kg osel na vrhu.

Os je pa votla, na uč bi rekel da je debelina stene pri ležaju 6mm.

Sem prebral en par člankov v povezavi s titanom (metalurgija mi je res bolj tuj svet). Vem da ni idealno titana segrevati. Sem pa mislil da bo stvar funkcionirala, glede na to da so ponavadi okvirji za kolesa iz titana na spojih debeli 0.9mm-1.5mm in so večinoma TIG varjeni.
Solist
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.3.2021 21:53

Kako pa veš, da obremenitev, ki si jo napisal, ni huda za takšno os? Eno so obremenitve, drugo pa napetosti. Je pa res, da ker je fiksna, ni nekih hudih ciklov na delu.

Vseeno pa bi rekel, da ni dobro, da ti odpove ko "žgeš" 70 na uro dol po klancu :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Solist » 27.3.2021 22:24

grega09 napisal/-a:Kako pa veš, da obremenitev, ki si jo napisal, ni huda za takšno os? Eno so obremenitve, drugo pa napetosti. Je pa res, da ker je fiksna, ni nekih hudih ciklov na delu.

Vseeno pa bi rekel, da ni dobro, da ti odpove ko "žgeš" 70 na uro dol po klancu :D.

Se opravičujem, napačna izbira besed. Upam, da obtežbe in napetosti niso prehude :D

Kar situacijo še dodatno poslabša je to, da je bila os izdelana v Italiji. In glede na lastne izkušnje iz preteklosti, Italijani imajo navado naredit stvari ...po italijansko..
Solist
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 28.3.2021 9:41

daj penetrirat, da boste videli koliko so rzpoke globoke...

"italijane" imaš pa povsod, :oops: :oops: :oops: , ne samo v italiji..., smo delali z njimi, je bilo vse U NULO, :D :D :D
Zadnjič spremenil vili, dne 28.3.2021 10:46, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 28.3.2021 10:16

Za enega Iranca smo v firmi naredili pulzni laser velike moči za popravilo zaribanih ladijskih gredi. Po celem svetu so ga klicali, zlezel je v prekooceanske ladje, kjer je bilo potrebno( v motor) in navarjeval. Dimenzije so tam metrske in ni bilo opaznih deformacij. Z laserkim pulznim laserjem (600W) smo varili zobozdravniške laserske ročnike (prvega jaz osebno) in z laserskimi pulzi potem kontrolirano pregrevali -krivili ohišje in s tem justirali optično pot.
Ali ste preverili opletanje ležajnih ležišč po varjenju ? Če ni dovolj argonske zaščite pri varjenju titana, zvar poka. Neizogibno pa se taka vitka konstrukcija pri varjenju skrivi.
V tem času bi naredili Iz Titana Grade 5 že novo os, s katero bi se brez strahu vozili.
Zadnjič spremenil čiro1950, dne 1.4.2021 11:25, skupaj popravljeno 1 krat.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.3.2021 10:57

solist:
se spomniš ladje "galeb", titejeva jahta, bila je potopljena dve leti??? v reški luki, mislim, da leta 44, 45, so jo potopili angleški bombniki, ko so jo dvignili in v uljaniku obnovili, sta FIAT motorja "zalaufala" brez problema... :D :D, so pa želeli "fiatovci" ta motorja odkupiti za svoj muzej in ju zamenjati z novimi, pa z "naše" strani ni šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Solist » 28.3.2021 12:14

Eh ta z Italjani je bila malo za šalo malo za res. Kolega mi je pravil zgodbe kako so hodili v Italijo preverit stroje (pozabil katere) pred nabavo. Stroji so se pregrevali kot hudič, pa so jih še zmeraj prepričavali v stilu, non ti preocuppare vedi che va tutto bene :D Sam imam z njimi bolj take izkušnje kot pa pozitivne. Je pa res da najdeš take povsod.

Bom jutri poklical pa prosil če lahko preverijo ali se je os zvila, in odstranijo kar je bilo navarjeno. Hvala čiro na to in še marsikaj drgega nisem pomislil. Če nič drugega bo to draga lekcija za prihodnost... Koliko pa pride približno izdelava nove osi?

Kar se tiče brezksrbnega kolesarjenja. To je letelo skozi okno ko sem kupil kolo z karbonskimi vilicami. Iskreno povedano ne vem zakaj silijo vsi te karbonce kot da so edina opcija za rekreativne kolesarje.
Kot da ma kaj veze. Še manj mi je pa logično ko vidim 90kg ljudi na karbonskih obročih brez disk zavor.
Solist
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 28.3.2021 15:13

Ja, res je to. Moda pač. Meni je edino pravi rušt jekleni. Jeklo je tisto pravo, dobro ga poznamo in se ga da v nebroj dimenzij spraviti. Tu je po moje bil pravi napredek, pa ga nihče ne prepozna. Trg športne opreme, kjer je bolj važna zadnja moda, kot pa tehnološko napreden in izboljšan izdelek. Pa barve morajo biti tudi zadnje.
Tako se pač to prodaja.

Tole je pravo:
https://www.google.com/amp/s/www.base-mag.com/explore/steel-is-real%3fformat=amp.

Pa s tistim karbonom po hribu dol šibati downhill, ko pa samo en udarec rušta prej v skalo ali kaj podobnega lahko povzroči razsutje okvirja pod večjimi obremenitvami...

Muska poglejte. Vse kalupe za kompozite je na dinos odpeljal, pa zdaj iz rostfreija dela rakete :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost