STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek na betonskih stebrih

Nadstrešek na betonskih stebrih

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nadstrešek na betonskih stebrih

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 26.12.2019 15:00

Pozdravljeni

Na vas se obračam za mnenje in pomoč za izdelavo nadstrešeka za dva avtomobila. Nadstrešek bo postavljen na betonskih stebrih 100x30 cm. Morda so prevelikega preseka vendar jih dosti nebi zmanjšal. Svetla širina med stebri bi bila 6m. Na stebrih bi bile dve legi, narisal sem sicer pravokotno cev, vendar samo za občutek. Lahko bi bil lesen lepljenec ali IPE, tukaj bi prosil za pomoč. Izognil bi se rad vijačenju dveh leg. Špirovce bi dal lepljene, dolgi bodo 5.2m. Razmika med njimi ne vem. Na njih bodo vijačene OSB ploče 22mm? in na njih sika foljija. Teža OSB plošč in folje je nekaj manj kot 500 kg na celotno površino. Padec strehe bo minimalen in svetla višina pod lego bo 2,4m. Lokacija je Ribnica, dežela suhe robe. Atlas okolja mi nekaj nagaja, vendar je sigurno obtežba snega med 250 in 300 kg.

Vseakega vašega predloga in kritike bom vesel. Zamisel najbrž še ni dokončna zato prosim za mnenje. Upam, da bo slika kaj pomagala.

Pa vesele in srečne praznike.

Slika
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

Re: Nadstrešek na betonskih stebrih

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2019 7:26

Sneg: Ribnica 500 mnv (morda v okolici, višje)?
Razlog za lepljene špirovce?
Žagani so znatno cenejši.
Razlog za OSB?
Razmak med špirovci ustrezen, da bo OSB vzdržal. Deske so cenejše.
Razlog, da za lego nebi vijačil dveh lesenih tramov?
Bo sigurno ceneje kot lepljenec ali IPE. Glave vijakov je možno poglobiti in zakitati, da se od spodaj ne opazi vijačenje.
Si prepričan, da imajo stebri dovolj velike temelje, da se ne bodo nagnili zaradi hor.sil?
Ali že poznaš izvajalca, kaj pravi on o tvoji zamisli?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 27.12.2019 9:48

Pozdravljeni

Nadmorska višina lokacije je 491m.
Razlog za lepljene špirovce je v delovanju lesa zaradi sika folije, da se zadeva nebi preveč zvijala in poledično tudi poškodovala folijo prav tako tudi OSB plošče. OSB plošče bom v vsakem primeru potreboval za izdelavo ''obrobe'' okoli strehe.
Odločitev za lego lepljenec ali IPE je v razponu. Vem, da se da zadevo tudi vijačiti, ampak bi se temu izognil, ker kjer koli sem videl vijačeno lego ni bilo kaj prida izvedeno. Pri IPE nosilcu pa ne vem kje bi dobil dolžino slabih 7m. 12m odrezati ali 6m in podaljšati z varjenjem. Pravokotna cev pa ne vem če obstaja ustrezna.
Z temelji je pa zadeva sledača. Pod bodočim nadstrešekom je klet sicer precej manjša. Moja zamisel je da odstranim nasutje cca 20 cm. Ob strani temelje (se ne dotika kleti) za stebre potem pa vmes ustrezno ploščo. Klet je celoti betonirana z armaturo. Izvajalca za betonski del še nimam ostalo bo domača izvedba, razen na koncu folije.

lp
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2019 12:10

Vem, da se da zadevo tudi vijačiti, ampak bi se temu izognil, ker kjer koli sem videl vijačeno lego ni bilo kaj prida izvedeno.
Saj bo domača izvedba in bo toliko prida narejeno, kot boš sposoben in želel. Tudi dvigneš lahko vsak tram posebej, sredino podpreš z malce nadvišenja in potem na višini vrtaš in vijačiš.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 27.12.2019 15:51

Se strinjam z napisanim. Dokončno se tako ali tako še ni odločil, rezano, lepljeno ali kovina, denarno je sicer razlika, glede obdelave in montaže bo že šlo. Razmišljal sem tudi o pravokotni cevi vendar ne vem ali bi dobil takšen presek. Na oko bi dejal 300? mm višine. Zaradi tega pa sprašujem tukaj, ker več ljudi več ve.
Atlas okolja pravi 2-2,5kN/m2. Pri nas je za sneg tako, ko je napoved, da bo ponekod snežilo je to pri nas.
Za temelj sem si zamislil pasovni temelj (upam, da je pravi izraz) 80x80cm, dolžina pa da bosta oba stebra ne enem temelju.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2019 15:59

Za temelj sem si zamislil pasovni temelj (upam, da je pravi izraz) 80x80cm, dolžina pa da bosta oba stebra ne enem temelju.
To ni slabo. Jaz sem imel v mislih nagib prečno na zid. Tudi za to smer nagiba je treba imeti dovolj širine temelja. Tu običajno ne zadošča račun stabilnosti kot da se zaradi horizontalne sile (veter, potres) predmet ne prevrne, če je na trdi podlagi. Ko se teren pod robom temelja malce poda, je steber poševno in tudi lastna teža ga prevrača v isti smeri.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 27.12.2019 16:08

Aha razumem. Materjal sicer prenese sile, vprašanje pa je podlaga. Sprašujem se ali je sploh možno, da bi ''povezal'' oba temelja z ploščo. Izvedba vem, da je možna, ne vem pa kako je iz gradbeniškega vidika to pravilno. V tem primeru bi dobil tudi večjo stabilnost v prečni smeri. Če je to sploh ok. Z gradbenišvom res nisem na tekočem.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2019 17:07

Materjal sicer prenese sile, vprašanje pa je podlaga.
Kaj prenese materjal (steber) ne vem, ker je odvisno od armature.
Povezava obeh temeljev ni ravno optimalno. Da bo talna plošča dovolj povezovala bi morala biti ustrezno debela in z dvojno armaturo. Lahko bi sicer povezoval z ustrezno armiranim pasovnim temeljem - je ceneje narediti ustrezno širši temelj pod stebri.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 27.12.2019 17:54

Bom upošteval nasvet za temelje. Za lege ne vem natančno, če jo vijačim da dobim 18x28 bo dovolj? Nebi želel, da pride do prevelikega povesa, raje dam v štartu nekaj več €. Špirovce bi dal 12x18. Zanima me ali pretiravam ali sem preskromen z dimenzijami. Računsko to žal ni podprto.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2019 18:30

Za lego lahko uporabiš IPE 270, lepljenec 20 x 30 ali pa dve legi 20 x 18, med sabo ustrezno vijačeni ali dve le položeni 20 x 24. Če se odločiš za vijačeni, povej, da poračunam potrebne vijake.
Špirovci na razmaku 70 cm (potrebno zaradi OSB) so lahko 12 x 16 cm.
Velikost dna temelja je odvisna od zemljine (glina, ilovica z laporjen, ilovica s peskom, prodec z ilovico, …), na katero se naslanja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 27.12.2019 18:48

Skoraj zagotovo bo IPE ali lepljenec.

Hvala za vaš trud in pomoč.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 28.10.2020 19:55

Pozdravljeni. Po dolgem času moram sporočiti, da smo že skoraj pri koncu. Hvala za vašo pomoč.

Slika

Slika
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.10.2020 5:50

zalb.krut napisal/-a:Pozdravljeni. Po dolgem času moram sporočiti, da smo že skoraj pri koncu. Hvala za vašo pomoč.
Pohvalim za čeden izdelek.
Še bolj pa na sporočilo o uspešnem končanju del - takih sporočil je malo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a osas » 15.4.2021 12:12

Pozdravljeni

Tudi jaz se obračam na vas vas za mnenje in pomoč za izdelavo nadstrešeka za avtodom dimenzije 8x3,6m. Nadstrešek bo postavljen na betonskih stebrih 30x30cm (opažni zidak zalit z betonom in armiran), ki bodo na temeljih 50x50x50cm ?. Svetla širina med stebri bi bila 2,8m (prečno) in 3m (vzdolžno). Na stebrih bi bile tri lesene lege. Svetla višina pod lego (3,2-3,5m). Špirovce bi dal dolžine 4m (2x4m=8m). Previs špirivcev čez lego bi bil spredaj in zadaj 0,5m. Strešna kritina bi bila trapezna pločevina z izolacijo (1cm). Naklon strehe 8 stopinj. Lokacija je Muta (Koroška).
Prosim za predlog:
- dimenzije lege
- dimenzije špirovcev
- max. zarez špirovcev
- razmak med špirovci (5 ali 6 špirovcev ?)

Vseakega vašega predloga in kritike bom vesel. Prilagam skico nadstreška z dimenzijami.

Lep pozdrav.
Sašo
Priponke
Nadstrešek 2.jpg
Nadstrešek 2.jpg (255.33 KiB) Videno 2148 krat
Nadstrešek 1.jpg
Nadstrešek 1.jpg (236.54 KiB) Videno 2148 krat
osas
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.4.2021 13:27

osas napisal/-a: Nadstrešek bo postavljen na betonskih stebrih 30x30cm (opažni zidak zalit z betonom in armiran), ki bodo na temeljih 50x50x50cm ?.
Strešna kritina bi bila trapezna pločevina z izolacijo (1cm).

- Ali ti je kdo poračunal potrebno velikost dna temeljev in armaturo stebrov? Morda le kopija soseda, ki je stvar naredil lani in še ni imel sreče srečanja z max viharjem. Stvar je precej odvisna od višine stebrov in zaprtosti prostora.
- Nič ne govoriš o latah. Jih morda ne bo?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost