STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hidravlični oven?

Hidravlični oven?

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Hidravlični oven?

OdgovorNapisal/-a patriot » 10.2.2006 14:27

Ima kdo idejo kje bi ga lahko kupil oz. če to reč še sploh kdo izdeluje.
patriot
Novinec
Novinec

Re: Hidravlični oven?

OdgovorNapisal/-a jmilavec » 11.2.2006 14:29

patriot napisal/-a:Ima kdo idejo kje bi ga lahko kupil oz. če to reč še sploh kdo izdeluje.

hidravlične ovne izdeluje janez popit z loga pri brezovici pomoje najbol d ga pokličeš pa poveš kolšnga rabš pa za kje pa ti bo pol on svetvov
tel:017566789
jmilavec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 11.2.2006 20:00

Pozdravljeni,
jaz bi pa vpršal kaj je to hidravlični oven, zakaj se uporablja?

Lp jan
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 11.2.2006 20:22

jan.23 napisal/-a:Pozdravljeni,

Lp jan

za precrpavanje vode s pomocjo hidravlicnega udara. poglej malo po internetu, zelo veliko literature. zelo uporabna stvar pa vendar pocasi odhaja v pozabo
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jmilavec » 12.2.2006 7:39

zakl napisal/-a:
jan.23 napisal/-a:Pozdravljeni,

Lp jan

za precrpavanje vode s pomocjo hidravlicnega udara. poglej malo po internetu, zelo veliko literature. zelo uporabna stvar pa vendar pocasi odhaja v pozabo

to sploh ni res d to odhaja v pozabo tega se zmer več dela u slovenijji se jih usak dan proda najman 10 ker je to najlažji način pa do kšnga vikenda prpeleš vodo pa še zaston je zato usi vikendaši to montirajo
jmilavec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a D. » 12.2.2006 17:09

hidravlični oven:
http://www2.arnes.si/~afirma/oven.htm

http://www.saax.com/~stane/Opisi/Hoven.html

upam da bi bo kaj pomagalo...meni ni skoraj nič jasno
D.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a patriot » 13.2.2006 11:01

Hvala, jmilavec.
patriot
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bostjanz » 4.4.2006 12:18

Popit Janez iz Loga pri Brezovici je pravi naslov.

Pri nas uporabljamo Hidravlični oven že 90 let. Brez kakršne koli druge energije kot vode, dvigne vodo 50m v višino s pretokom 3 l/min. Tak pretok zadostuje za 2 gospodinjstvi in 1 večjo kmetijo.
bostjanz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jure55 » 2.7.2006 23:54

Bostjanz napisal si vspodbudno informacijo. Te dni montiram hidravlični oven, pa imam nekaj porodniških težav. Višinsko razliko imam cca65 do 70 m, pretoka pa 3.75 l na min. Dovodno cev za napajanje ovna je 5/4 cole
cev za odtok prečrpane vode pa 3/4 cole. Vodo sem najprej nameraval prečrpavati s potopno črpalko, zato sem se tudi odločil za takšne cevi. Upam ,da ni sedaj to ne bo pomenilo prevelikih težav. Kaj praviš? Po tabeli, ki sem jo zaslediv v eni od prdhodnih strani, je premer cevi glede na pretok vode 2-7 l/min 20mm primar, 10 mm sekundar. Če ima kdo še kakšno informacijo o ovnu, prosim z besedo na dan. Hvala!
jure55
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 18.7.2006 10:18

jure55 napisal/-a:Bostjanz napisal si vspodbudno informacijo. Te dni montiram hidravlični oven, pa imam nekaj porodniških težav. Višinsko razliko imam cca65 do 70 m, pretoka pa 3.75 l na min. Dovodno cev za napajanje ovna je 5/4 cole
cev za odtok prečrpane vode pa 3/4 cole. Vodo sem najprej nameraval prečrpavati s potopno črpalko, zato sem se tudi odločil za takšne cevi. Upam ,da ni sedaj to ne bo pomenilo prevelikih težav. Kaj praviš? Po tabeli, ki sem jo zaslediv v eni od prdhodnih strani, je premer cevi glede na pretok vode 2-7 l/min 20mm primar, 10 mm sekundar. Če ima kdo še kakšno informacijo o ovnu, prosim z besedo na dan. Hvala!

Kakšen imaš padec od zajetja do ovna? Kar se tiče dimenzij cevi moraš vedet, da je dimenzija cevi ki ovna napaja zelo, zelo pomembna. Pred časi sem se ukvarjal z izračuni in ti lahko povem, da premer ne moreš izbirat samo na pretok ampak je tu zelo pomemben tudi padec do ovna in sama konstrukcija ovna (premeri ohišja) in izvedba ventila. Na hitro sem pogledal stran od g. Popita in zasledil podatek, da padec do ovna ni smiselno da je večji od 15 m, največ 20 m. S tem se ne strinjam, saj drži le v določenih primerih. Če črpaš vodo kakih 150 m to sigurno ne drži. Sam sem zaradi pomankanja vode hotel doseči velik izkoristek ovna. Vodo sem črpal 120 - 130 m visoko od ovna. Izmerjen izkoristek je bil tudi do 76%. Ovna sem izdelal sam. Kar se tiče uporabljenih materialov ti ne priporočam medeninastih ovnov (ventil in udarni sedež), ker se danes dobi mnogokrat boljše umetne mase. Je pa tako, da za dober izkoristek težko uporabiš nek standardnen oven (če nimaš ravno sreče). Oven na prvi pogled tako enostaven, da bolj skoraj ne bi mogel biti, a v bistvu pa z vidika izračunov dimenzij pa ravno obratno dokaj kompleksen (na dimenzije bi lahko rekel da vpliva prav vse: nagib terena razpoložljiva količina vode, padec do ovna, višina črpanja, izvedba ventila - vse od teže pa do oblike pa prehodov čez sedež). Če imaš dosti vode glede na to koliko jo hočeš prečrpat, tako da ne rabiš izkoristka pa ne bo toliko problemov.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jure55 » 23.7.2006 20:46

Bostjan hvala za javljanje in odgovor. Res je še en pomemben podatek sem pozabil napisati. Dolžina napajalne cevi-primar- je cca 15m višinska razlika od rezervoarja (2000 L) pa do ovna je cca 4m do 5m. Tlak ki sem ga dosegel pri delovanju ovna na sekundaru je bil samo 2.5 bar. Zdaj bom montiral manometer se na sekundaru, da bom videl kaj se dogaja s tlakom.Tlačna posoda na sekundaru takoj za nepovratnim ventilom ima dušo, ki je pod tlakom 4 bar. Sedaj pa mislim , da so podani vsi pomembni podatki. Kaj praviš kaj še ne velja, da bi delovalo? Lep pozdrav.
jure55
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 24.7.2006 7:39

Nisem točno razumel ali ti oven že deluje ali ne. Kateri pretok je 3,75l - pretok izvira ali prečrpane vode? Če že imaš ovna izmeri presek najožje odprtine skozi udarni ventil. Kar se tiče višinske razlike napajale cevi je po mojem mnenju smiselno imeti raje več padca kot manj. Vendar ne mislit, da popvečevanje napajalnega padcva gre lahko v "neskončno". Jaz sem imel razmerje primarnega in sekundarnega padca cca. 22m :120m. Sem računal kakšen bi bil v mojem primeru max. primarni padec, pa se točno ne spomnim več - mislim da okrog 35m. Je pa pomembno kakšna je površina bata, na ketero tišči tlak ko je udarni ventil zaprt (ne površina celotnega bata). Ta površina je ena izmed tistih faktorjev, ki omejujejo max padec delovanja. Zanima me, če bi slučajno lahko še povečal primarni padec? Mogoče tako, da bi do primernega mesta speljal navadno plastično cev. Kar se tiče primarne cevi, pa upam, da imaš železno. Toliko za sedaj, za oceno ustreznosti primarne cevi mi kot prvo natančneje povej tisto glede pretokov (3,75 l ??).
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jure55 » 30.7.2006 23:57

Napajalni (primarni)vod ima dotoka 3.7 l vode na min.To se pravi to je dotok vode od izvira (zajetja),od koder jo imam nato speljano v 2000 l bazen.To pa zato ker sem najprej nameraval montirati potopno črpalko.Sedaj pa želim eksperimentirati z hidravličnim (trmastim) ovnom.In to tako da bi imel stalni pritok vode v zgornji bazen kamor bi prečrpal vodo.To pa zato da bi bila stalno sveža voda, tudi če je nebi uporabljal dalj časa.Oven mi že miga, toda ne da od sebe kar bi si želel.
LP
jure55
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 1.8.2006 7:57

Če hočeš da ti bo oven stalno deloval torej lahko gre skozi njega (primarno cev) maksimalno 3,75l. Če ti ocenim čez prst ti povem, da je dovodno cev ogromno prevelika. Jaz sem imel pri črpanju ccac 130 m visoko napajalno cev 3/4 cole, pretok do ovna cca 9 l/min, naprej sem jo črpal cca 2 l/min. Če nižaš visino črpanja se premer napajalne cevi povečuje. v kakšnem razmerju točno ne vem na pamet, vem pa, da imaš ti toliko premajhen pretok, da je napajalna cev definitivno prevelika. v mojem primeru sem razmišljal celo o cevi 1/2 cole (če bi imel izvir le kake 4 l/min). Ta imaš verjetno zelo zadušen udarni ventil. Upam da nisi šel zmanjševat najožjega preseka ventila. Mnogi namreč razmišlajo v to smer in to počnejo, a je to popolnoma napačno. Najožji presek ventila naj bo cca 75% (malo eksperimentiraj) preseka napajalne cevi. Pretok skozi ovna pa nastavljaš s hodom zudarnega ventila (čas odprtja). V tvojem primeru bo udarni ventil odprt zelo malo časa (majhen pretok). Zaradi tega voda v preveliki cevi ne bo dosegla dovolj hitrosti in bo energija udarca in njegovo trajanje (graf poteka tlaka) majhno. Po hjitrih ocenah bi jaz uporabil cev 3/4 ali 1/2 cole. Zanima me še izvedba udarnega ventila - kakšna fotografija oz, izmeri najožji presek ki omejuje pretok in poskrbi za dviganje ventila - če ne boš poslikal pa le malo opiši.
Saj v bistvu za enega ovna spraviti v pogon ni veliko dela, pa tudi ne veliko potrebnih financ, le vedeti je potrebno v katerem grmu tiči zajec oz. v katero smer iti z nastavitvami.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 1.8.2006 8:03

Še nekaj sem pozabil. Lahko imaš tudi tako veliko napajalno cev kot jo imaš šedaj. V tem primeru boš moral nastaviti ovna na primerno večji pretok (kakih 20l/min)in uporabiti mehanizem za avtomatsko zaganjanje, ko se rezervoar pri izviru spet napolni. Glede podrobnosti me kontaktiraj na email.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov