STROJNISTVO.com • Poglej temo - Katere monitorje uporabljate

Katere monitorje uporabljate

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Katere monitorje uporabljate

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 3.7.2021 8:02

Grega, praviš da imaš ukrivljena monitorja. Kakšna je prednost ukrivljenih pri delu s CAD programi?
...za CAD raven ali ukrivljen... Na spletu so menja deljenja.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.7.2021 11:48

jan.23 napisal/-a: Kakšna je prednost ukrivljenih pri delu s CAD programi?
...za CAD raven ali ukrivljen...
Moje mnenje - na teoretični osnovi, brez praktičnih izkušenj.
Ko gledaš na sliko z vsemi detajli, je najugodneje, če si vse detajle ogledaš pravokotno na ploskev, kjer je prikazan. Na delovnem mestu imaš pred sabo monitor (ali več) Si od njega oddaljen na neko mero. Zaželjeno je, da bi od vseh točk ekrana (ekranov) bil enako oddaljen. Idealno: si v sredini krogle, katere del površine so tvoji ekrani. Torej ne le horizontalna ampak tudi vertikalna ukrivljenost. Z malo odstopanja od tega pravila, se krogelno ploskev lahko nadomesti z več ravnimi ploskvami. če je sestavljena širina bistveno večja od višine. je več ravnih ekranov razvrstiti po radiusu okrog tvoje glave (oči). Če pa so izrazito pravokotni ekrani še horizontalno ukrivljeni, je to dodaten plus.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 3.7.2021 12:31

Če imaš en ekran je 34 ultrawide zakon, samo moraš obvezno vzeti 1440p resolucijo. Pri taki velikosti je dobro da je ukrivljen, je lažje gledati komplet sliko. Prednost je tudi da se ekrani razdelijo na več delov. Recimo rišeš na 2/3(velikost kot 27 ekran), podatke pa imaš na 1/3. Drugače je pa vedno boljše 2 ekrana, sam bi kombiniral 1x34 ultrawide in 1x 27 navaden, sta po višini skoraj enaka, samo imam premajhno mizo :D
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.7.2021 12:40

jan.23 napisal/-a:Grega, praviš da imaš ukrivljena monitorja. Kakšna je prednost ukrivljenih pri delu s CAD programi?
...za CAD raven ali ukrivljen... Na spletu so menja deljenja.

Da sta ukrivljena, je čisti slučaj, kot sem rekel. Nisem niti namerno iskal takšnih, pa se je pojavila ugodna možnost in sem vzel. Pri tej delovnem razponu 160 cm se ukrivljenost verjetno pozna, ne morem pa trditi, ker nisem imel tako velikih ravnih. Je pa prednost 21:9 razmerja, ker pri normalnem razmerju bi moral dosti bolj gor in dol gledati, kar pa ni ravno udobno. Raje večinoma premikam glavo levo in desno, ker je tudi bolj udobno za delo.
Resolucija obeh je pa 3440 × 1440, imam pa raje dva enaka, ker tako sem siguren, da grafika ne dela nekaj preveč po svoje z mešanimi resolucijami...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 4.7.2021 20:42

Hvala vam za odgovore. Bo treba pred nakupom testirati.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 5.7.2021 5:30

sam uporabljam 34" ravnega z 3440x1440. Pri mojem so problematični zadnjih nekaj pixlov levo in desno, če si preblizu, ne vidiš ostro robol ampak to res zadnji milimeter. Če bi imel plan uporabljati še en zaslon, bi se zagotovo odločil za ukrivljenega.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov