STROJNISTVO.com • Poglej temo - zelo dolgo trapezno vreteno

zelo dolgo trapezno vreteno

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

zelo dolgo trapezno vreteno

OdgovorNapisal/-a fogl » 13.8.2021 18:42

Pozdravljeni,
iščem zelo dolgo trapezno vreteno, dolžine min 4 m.
3 meterske sem našel, kaj več pa ne. Mogoče kdo ve, kje bi dobil. Ali pri nas kdo dela trapezna vretena?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: zelo dolgo trapezno vreteno

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.8.2021 19:45

nam so cca 4m valjali v kovinokromu, med 40 in 50 mm premera, koraka pa se ne spomnim točno. načeloma ti vsak ki valja navoje lahko naredi tako dolg navoj kot imaš surovec. najprej se posvetuj z izvajalcem valjanja, ker ti bo glede na navoj podal točni premer surovca.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 16.8.2021 7:20

Hvala za odgovor. Sem jih zdaj nekaj tudi sam našel.

Zdaj imam pa še večji problem. 4m vreteno bi rad uporabil v horizontalni legi. Problem je, da se že samo zaradi lastne teže v vretenu pojavijo precej velike napetosti in povesi.

Glede napetosti sem mislil uporabiti fiksno vreteno, vrtela pa bi se matica, tako da bi bilo vreteno samo statično obremenjene in z vrtenjem ne bi utrujal materiala.

Glede povesa pa nimam neke pametne rešitve. Ali kdo pozna kakšno. Ali obstajajo kake podpore, ki začasno podpirajo vreteno, ko pa pride voziček zraven, pa se umaknejo?

Ali je bolje, da uporabim zobato letev in pozabim vreteno...
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 16.8.2021 7:50

Bom pohitel, preden ti Žerjavar ušesa potrga:
Bomo poglegali v kristalno kroglo, kaj bi bila najboljša rešitev za tvojo zelo podrobno, temeljito in natančno predstavljeno konstrukcijo, :-?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.8.2021 8:02

na hitro narejena analiza, vreteno fi 40 x 4000 napetosti zaradi upogiba - lastna teža cca 20 MPa, poves cca 3 mm, na konceh fiksno vpeto, večji problem so vrtljaji??? :o :o , se mi ne zdi pretirano... :D :o

vreteno bo pa tudi obremenjeno tako na nateg kot na torzijo, pa če miruje ali se vrti..., jasno :evil: :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.8.2021 10:26

Poglej kaj imam konkurenca na istem mestu montirano, verjetnost, da stroj, ki ga delaš še nihče ni naredil je zelo majhna.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.8.2021 12:05

Je že Vili namignil, da boš verjetno večje težave imel z opletanjem vretena pri vrtenju, kot s povesom zaradi lastne teže v mirovanju.

Poleg tega skrivaš info, kot kača noge.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 16.8.2021 12:32

Se opravičujem za "skrivanje" informacije, ki to seveda ni, ampak je iz enega problema (kje dobiti) nastal čisto drug (ni dobra rešitev).

Gre za dvigalo, ki se vozi pod stropom (tirno dvigalo, overhead crane). Imam dva IPE80 profila med katerima je voziček s kolesi. Kolesa so taka kot železniška, da se ujame med profila.

Rad bi natančno (<0,5 mm) na dolžini 4m pozicioniral voziček. Poganjat sem ga mislil z vretenom - ampak nisem prepričan, da je to dobra rešitev.

Opletanje vretena ni problem, če vrtiš matico namesto vretena (vreteno miruje). fi40 vreteno je kar veliko, in tudi precej dražje kot sem si zamislil (Tr 16x4). Sil v vreteni ni velikih, ker se bo zelo počasi premikalo.

Druga varianta je zobata letev. Kolesa se vozijo znotraj I profila. Z vrha pa je privijačena zobata letev. Tukaj me skrbi predvsem tolerance izdelave profila, ki je zelo ohlapna (našel sem zapis +-0,7mm), zaradi česar bi lahko potem zobnik stisnilo oz. bi bil preveč odmaknjen.

Upam da je zdaj bolj jasno :)
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 16.8.2021 13:49

Glede na opis se lahko tudi vreteno vrti, ne bo opletanja; poves pa si bo matica med potjo sama popravljala na svojo višino.

Veliko ceneje pa lahko voziček z neko 'zajlo' počasi vlečeš sem pa tja, pomik meriš z npr. laserjem in voziček fiksiraš na mestu z zavoro, ki zagrabi na vodilo.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.8.2021 14:10

glede na tvoje pisanje brez podatkov sem vzel "hausnumero", pa naj bo 40, misliš, da vohamo kaj imaš ti v glavi, 16 mm se bo samo poravnalo po vozičku brez skrbi, ni panike..., bo šlo..., lepo povrsti kot hiše v "trsti"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 16.8.2021 14:29

Povesi pri vretenih dimenzije 16x4 so v centimetrih. Napetosti zaradi lastne teže tudi niso majhne, in če se vreteno vrti pride do utrujanja materiala (trajna dinamična trdnost), tako da pomoje to ni optimalno.

Trenutno sem pri varianti zobata letev + distančniki/podložke med letvijo in profilom. Na ta način bom polovil tolerance pri izdelavi profila.

Ali mogoče kdo ve (mogoče iz prakse), ali so te tolerance izdelave IPE profila definirane od profila do profila, ali bi lahko tudi znotraj istega profila toliko sipalo (predvidevam da ne).
http://buxisgroup.com/productos/viga-perfil-i.PDF
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.8.2021 14:41

upogibna napetost pri fi 16 x 4000 cca 50 MPa , poves pa cca 15 mm , vpetje fiksno na konceh, če bo gibljivo bodo napetosti manjše upogib pa večji, to je analiza na blic, pa dodaj še aksialno in torzijsko obtežbo in to je to, pa boš videl kje si, pa malo "poračunaj" po nevem kom, to veš pa samo ti... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 16.8.2021 20:50

kaj pa če uporabiš galovo verigo namesto zobate letve ?
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 17.8.2021 7:03

Več glav, več zelja. Galova veriga je še boljša rešitev, nasbrž niti 'bremze' ne bi rabil (odvisno od 'dogajanja' na vvozičku.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.8.2021 7:15

Jaz bi raje dal pogon na foksni del (ne bi ga vozil na mačku).

Kot je že predlog, uporabi lamelno/galovo verigo DIN8187, za pogon EM+Reduktor, na izhodni gredi nasajen verižnik, na kontra strani pa verižnik za preusmeritev verige.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost