STROJNISTVO.com • Poglej temo - Recikliranje plastenk

Recikliranje plastenk

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Recikliranje plastenk

OdgovorNapisal/-a sedušak nande » 24.1.2006 14:59

Prosim za informacije o recikliranju plastenk,če se sploh reciklirajo ali jih zbiralci enostavno odvržejo na odlagališča.
sedušak nande
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Krešo » 24.1.2006 20:55

Plastenke se reciklirajo. Mislim pa da bi mogel bit s svojim vprašanjem malce bolj podroben, ker tako ne moremo vedeti kaj te zanima glede recikliranja plastenk. Rabiš usluge predelave, ali te zanima sam potek proizvodnje, mogoče pa tudi kaj drugega....
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KLAN » 24.1.2006 22:55

Plastenek se gotovo reciklirajo saj so primerne za to. Glede zbiranja pa: popolnoma odvisno od lokacije...nekje jih zbirajo v posebne smetnjake, nekje jih kasneje izločajo (ročno na traku) iz skupne mase smetišča...odvisno od ozaveščenosti občine in zadostne količine da se finančno izplača.
Eden izmed proizvajalcev opreme za reciklažo EKOP d.o.o. Ribnica
Lep pozdrav!
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a BuzzLightyear » 13.2.2006 23:22

Recikliranje plastike: Omaplast iz Slivnice pri Grosuplju
"To infinity and beyond"
Buzz Lightyear
BuzzLightyear
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a študentka » 12.2.2009 22:00

Pozdravljeni!
Tudi jaz iščem nekaj odgovorov na temo racikliranje plastike, natančneje me zanima kako se raciklira zamaške plastenk (kakšen je postopek).Delam nekk projekt na to temo za zaključno nalogo in bi rada izdelala nek kip iz racikliranega materjela, ki bi opozarjal in osveščal na pomembnost recikliranja plastike, v tem primeru zamaškov.
Zanima me če lahko jaz te zamaške predelam sama v neko tekočo obliko in jo vlijem v kalup da se strdi ali je predelava veliko bolj zakomplicirana?Zelo bi vam bila hvaležna za katerokoli informacijo.

Lep pozdrav, študentka
študentka
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krpan » 13.2.2009 6:35

Plastika ni moje področje, pa vendar vem, da plastike ne moreš staliti do take mere, da bi bila primerna za prosto litje. Ulivajo jo tako, da jo v testastem stanju pod velikimi tlaki (100 in več bar) potiskajo v kalupe (orodja) iz jekla.

Pri reciklaži pa je še prej potrebno mletje, na posebnih mlinih.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 13.2.2009 8:41

Ja, na tak način. Mislim da to reciklirano plastiko dodajajo novi (nekaj procentov).
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.2.2009 19:14

Na hrvaškem mogoče tudi kje drugje odkupujejo plastenke in pločevinke po 0.5 kune za kom(na embalaži tudi slo piše POVRATNA NAKNADA 0.50 KUNE). Tudi zaradi tega so kampi bolj čisti in težko najdeš embalažo v smetjaku kaj šele na tleh.Nekaterim domačinom je to dodaten vir zaslužka.Ne vem zakaj tega ni pri nas?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.2.2009 21:03

Kakšen komentar?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 13.2.2009 21:25

Ko smo bili na dopustu v HR je gospod prišel dvakrat na dan pogledat v smetnjake in pobral embalažo. Tudi za marsikaterega našega ki živi ob HR meji je to dodaten zaslužek. Jaz sem tudi za uvedbo tega pri nas.

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a markobali » 14.2.2009 2:08

Pozdravljena študentka.
No tu ti pa lahko jaz malo pomagam (sem bil direktno v tem poslu "izdeloval predforme, katere se nato pri strankah pihajo v poljubno obliko flaše").

Najboljši predelovalec plastenk v meti recikliran material je podjetje v Švici in Nemčiji (isto podjetje).
Za izločevanje pokrovčkov (PP - polipropilen) in ohišja plastenke (PET - Polietilen tereftalat), uporabljajo izredno domiselni način: VODO!
Staro plastenko zmlejejo (skupaj z pokrovčkom, če jo ima na sebi), mleto nato sesujejo v vodo in mešajo določen čas. Pozneje mešanje ustavijo in počakajo da se masa ustali. Glej ga zlomka, PP plava na vodi, PET pa se potopi na dno :D .
S površine nato odstranijo zmet PP (kateri se prav tako reciklira, odstranijo vodo in imaš čisti PET mleti material.
AJA, zakaj vodo mešajo?
Ker vodi dodajo nekaj aditivov, se ob mešanju prav tako izlušči z plastičnega mletega materiala ostanki papirnih ali celofanskih nalepk.
Ja, so nas že včasih učili, da voda dela čudeže.

Študentka, če boš res potrebovala podrobnejše informacije me kontaktiraj na "plastika.kobal@gmail.com". Imam tudi CD z filmčkom na katerem je prikazan cel postopek reciklaže.

Pa lep pozdrav
Marko
Škoda, perpetrum-mobile še niso iznašli kajne??
markobali
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a markobali » 14.2.2009 2:22

Hojla KOUTER.

Ja slovenci smo poseben narod, Če se mogoče kdo spakuje nad smetmi, naj se malo zamisli kaj tule pišem. Marsikdo (seveda ne mi) je že ugotovil, da so smrdeče smeti skoraj čisto zlato, če gledamo s strani zaslužka. Reciklaža je danes vedno večji ZASLUŽKAR. 100%.
Pobere denar za odvoz smeti, od države pobere sofinanciranje za reciklažo, sortiran material pa nato proda.
Če boste pozorno brali, boste ugotovili, da dobijo za eno stvar (SMETI) 3X PLAČANO.
Še nekaj, dandanes se marsikatera industrija dobesedno tepe da bi dobili delež recikliranega materiala (bolj ko je čisto recikliran "jeklo-jeklo, les-les, PP-PP, PET-PET,....) večjo ima vrednost.
Ko sem še delal pri proizvodnji predform, smo morali prositi da smo dobili dobro recikliran PET material. Kajti njihove zaloge (v švici in nemčiji) so bile v naprej rezervirane. Lahko pa si kadarkoli dobil Hrvaški material. A kaj ko je bil slabe kvalitete, povrhu vsega pa še izven EU-ja, kar avtomatično prinese večjo ceno zaradi davka na uvoz v EU.

LP
Marko
Škoda, perpetrum-mobile še niso iznašli kajne??
markobali
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov