STROJNISTVO.com • Poglej temo - Jeklen nosilec za nadstrešek

Jeklen nosilec za nadstrešek

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Jeklen nosilec za nadstrešek

OdgovorNapisal/-a augustini » 7.11.2021 16:02

Pozdravljeni,

torej prosil bi za pomoč in sicer: želeli bi prekriti teraso 6,7 x 4,0m z lesenim nadstreškom. Na zunanji strani nadstreška so 3je betonski slopi 1,2 x 0,25m na notranji strani ob hiši pa bi želeli lego vpeti na steno. Ker plošča verjetno ne prenese dodatnih obremenitev (12cm plošča z enojno armaturo) smo se odločili, da nosilce sidramo v horizontalne vezi, saj je zgornja etaža bila podrta in pozidana na novo. Tu se pojavi še en problem, saj bi zaradi višine morali nosilce obrniti navzdgol.

Prosim za ideje kako dati izdelati nosilce, da bi prenesli obtežbe. Mislili smo dati zapigati (ali je bolje švasati?) ploščato železo dim 150x10mm v L profil, ki bi bil fiksiran v vertikalno vez z 4imi navojnimi palcami M12. Imamo 3 horizontalne vezi, torej na vogalih in na sredini stene, tako da je vmesna razdalja cca 330cm. Lega bi bila 16x18cm, vmes pa 20cm izolacije, nadstrešek pokrit z OSB ploščami in SIKA folijo (naklon 2%).

https://file.si/zYg/nosilec.jpg

Obtežbe:
Lastna 0,4kN/m2
Sneg 1,21kN/m2
Veter 0,33kN/m2

Hvala vnaprej in lp
augustini
Pripravnik
Pripravnik

Re: Jeklen nosilec za nadstrešek

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.11.2021 18:10

Pritrditi na opečnati zid v gornji etaži bo lahko problem, ali bo zid to vzdržal. Običajno se uporabi izdelane konzole, ki se jih z zgornjimi vijaki pritrjuje v AB (preklada, plošča, protipotresni stebrič, ...), spodnji vijaki so lahko v opečnati zid. Ne vem, na kakšne horizontalne vezi misliš.
Zelo prav bi prišla skica preseka čez teraso, prekritje, zid - pravokotno na zid.
- Ali je mera prekritja 6,7 m vzdolž zidu?
- Ali imaš fasado s toplotno izolacijo že narejeno?
- Koliko je zid višji od položaja prekritja? Ali je na zidu kapna lega?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a augustini » 8.11.2021 12:38

Zdravo,

se opravičujem za lapsus. Mislil sem seveda v vertikalne vezi in ne horizontalne :oops: v mislih sem imel takšen nosilec:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQG2j2CS0Du-YrU2UJuvIfXvXPLeBWAGvsNN_1MYdCAvwy--hm2aHhVDzIy12-zf00ml0I&usqp=CAU

- 6,7m je vzdolž zidu (vertikale so na tej dolžini 3, končne + sredinska), 4m je zunanji steber od fasade
- fasado (20cm) bomo naredili spomladi
- vprašanje o višini zida mi ni čisto jasno :roll: o katerem zidu je govor, zid hiše ali zunanji slop?
- prerez prilepim ko pridem domov, načeloma je skica v mojem prvem postu
- hvala
augustini
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.11.2021 13:12

Tvoj predlog konzole bi bil sicer uporaben ob primerni debelini pločevine. Edina pomanjkljivost je razmeroma močan toplotni most skozi 20 cm fasadne izolacije. Pri tako dobri toplotni izolaciji je treba poskrbeti za čim manjšo toplotno prevodnost. Ena rešitev je v zidnih konzolah, na katere pridejo špirovci čisto do zidu. Tako je toplotni most le po lesu. Druga možnost pa v konstrukcijski sestavi konzole, da gre skozi izolacijo čim manj jekla. Pri tebi bi to bile tri konzole vijačene na potresne stebriče (upam, da imajo 4 vertikalne palice armature). Prilagam princip konzole, kjer predstavljajo le 4 okrogle palice razmeroma majhnega preseka in večje dolžine znotraj izolacije.
Za opečnati zid sem mislil na tega, kjer se bodo te konzole pritrdile, če jih nebi bilo možno pritrjevati v beton.. Za skico preseka sem mislil na isto ravnino kot je v prvem postu vendar v realni velikosti 4 x 3 (višina) m. Za določitev dimenzij optimalne konzole vpliva velikost kritine, položaj zunanjih stebrov in seveda teža snega (lokacija in nmv).
Priponke
Konzola2.JPG
Konzola2.JPG (11.24 KiB) Videno 3978 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a augustini » 27.3.2022 15:35

Pozdrav še enkrat,

ker se počasi bližajo toplejši dnevi in s tem ugodne razmere za izdelavo fasade, moram pred fasado izdelati že omenjene nosilce za nadstrešek terase. Prav tako moram naročiti še profile za stopnice, tako da bo idealno naročiti ves material skupaj. Najprej prilagam načrte:
-tloris:
Slika
Torej na zunanji strani terase so že pozidani AB slopi, v razporeditvi, kot je narisana na tlorisu. Na hišo bi sidral nosilce v vertikalne vezi zgornje etaže, saj plošča predvidevam, da ni bila pripravljena za takšne dodatne obremenitve. Gre se za 3 vertikalne vezi, na razdalji cca. 3m:
Slika

-Prerez nadstreška:
Slika

-Prerez nosilca:
Slika

-Podatki:
n.v. 303m, Zasavje
Lego sem zračunal 18/20, špirovce 12/16. Pri izračunu nosilca (program Tower 6) pa sem obtežbe prenesel šele s ploščatim železom 20mm, kar mi je v realnosti malce veliko :o Ker s statiko železnih profilov nimam ravno veliko izkušenj, lepo prosim za preveritev mojih dimenzij nosilca na obtežbo, predvsem pa postavitev lukenj in sidrnih palic - sam sem računal palice 12mm, 3 na zgornji strani in 1 na spodji?
augustini
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.3.2022 16:29

Ne vem, o katerem in kakšnem jeklenem nosilcu govoriš. Če je to v zid fiksirana konzola, ki nosi lego tik ob zidu in ne želiš varjene iz okroglih palic, potem privari kos INP profila na pločevino, katera je vijačena v zid. Konzola, kot si jo prikazal bo nepotrebno velik toplotni most.

PS: Tehnična risba mora biti čitljiva! Kote (mere) v temnordeči barvi na temno sivi podlagi pa res niso čitljive. Zakaj ne uporabljaš že nekaj stoletjih uspešno črno-belo tehniko.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.3.2022 6:57

augustini napisal/-a:Obtežbe:
Lastna 0,4kN/m2
Sneg 1,21kN/m2
Veter 0,33kN/m2
Za KK okoliš 300 mnv velja sneg 150 kg/m2.
OSB debelina? Razmak špirovcev?
Kako boš spajal špirovec z lego, da bo nivo zg.roba enak.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a augustini » 29.3.2022 17:11

Žerjavar pozdrav,

najprej hvala za posredovane nasvete. Res je, načrte sem naredil samo print screen, toliko da sem prikazal situacijo, ki jo imam. Na acadu pa imam vse nastavljeno na bolj temno barvo, kar mi za večurno buljenje v ekran bolj odgovarja..
Priznam, sam si žal ne upam v izvedbo konzole, kot si jo predlagal s palcami...torej sprejmem malce večji toplotni most.
Torej, če privarim IPE ali INP profil na ploščico, ali potrebujem potem spodaj pod profilom tudi trikotnik za podporo oz. ojačitev? Predvsem pa me zanima koliko in katere navojne palice uporabiti, kot sem narisal sem zbral 3 navojne fi12 zgoraj (v trikotnik) in eno na sredini spodaj. AB vertikala oz. stena je debela 30cm, sidral bi 20cm v steno.
Po Eurokodu sem dobil obtežbo snega:
s= μ • Ce • Ct • sk = 0,8 (ravne strehe) • 1 • 1 • 1,54 (cona A2, n.v. A=303) = 1,23kN/m2
OSB bo debeline 25mm (kot na prerezu) in špirovci na 80cm, vpeti s peresom v utore na legi.
augustini
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.3.2022 19:41

augustini napisal/-a: Torej, če privarim IPE ali INP profil na ploščico, ali potrebujem potem spodaj pod profilom tudi trikotnik za podporo oz. ojačitev?

Upogibni moment v IPE profilu se mora prenesti v dvojico sil = nateg gornjih vijakov in tlak pb spodnjih vijakih. Ojačitvena trikotna pločevina nam omogoča, da je razdalja med silama dvojice večja in s tem sile manjše. Je pa od te pločevine razmeroma malo do zunanjega roba toplotne izolacije fasade in s tem nekaj povečan toplotni most. Brez ojačitvene pločevine mora biti vertikalna pločevina debelejša, ne vpliva pa na toplotni most.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a augustini » 10.4.2022 10:02

Pozdrav,

torej trikotnik sem potegnil ven iz fasade, tako da sega do sredine lege:
Slika

kot si omenil, sem tako še malce povečal toplotni most, vendar sem ploščato jeklo lahko stanjšal na 10mm in še prenese obremenitve. Edino zanima me, ali bi moral spodnjo stranico trikotnika (100mm) tudi podaljšati?

Ali kdo uporablja program Hilti za izračun navojnih palic in sidranja, saj kolikor sem gledal je potrebno vnesti samo dvojico sil in naredi potem izračune o debelini plošče in navojnih palic? Dvojec sil sem dobil:
Slika

Predvidevam sicer na vrhu 2 palici fi14, spodaj pa eno fi12 :roll:

Hvala
augustini
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.4.2022 6:24

ali bi moral spodnjo stranico trikotnika (100mm) tudi podaljšati?
Razdalja med sidernimi vjaki (zgoraj, spodaj) je pogojena z debelino pločevine ob zidu in višine (100 mm) trikotne ojačitve. Večja kot bo ta razdalja, manjše bodo sile na sidra.
Ne pozabi na kontrolo poševnega roba trikotne ojačitve, ki ima tlačno napetost = izbočenje - podobno uklonu. Tu je razlog, da sem predlagal IPE. Za zmanjšanje sile sidranja je možno povečanje razdalje med sidri z dodano trikotno ojačitvijo izpod IPE, katera pa seže največ 3 cm do fasade (roba izolacije).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a augustini » 12.5.2022 18:01

Hvala za nasvete Žerjavar.

V programu sem preveril tudi trikotnik, tako da konzola prenese vse obtežbe. Sem tudi podaljšal ploščo na steni, tako da sem lahko povečal tudi razmak med sidrnimi vijaki -> sedaj je dobrih 400mm razmaka. Zanimalo pa bi me, ali kaj pridobim, če dam na zgornji strani plošče na sredini (pod zgornji 2 navojni) še eno navojno palico? 1 palica bo več, vendar sem s tem zmanjšal razdalje med njimi :roll:
augustini
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.5.2022 19:56

Če si sposoben izračunati, da lahko konzola prenese vse obtežbe, potem ti ne sme biti problem preveriti obtežbe vijakov in primerjati razliko, če sta dva ali trije.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov