Lep pozdrav,
potreboval bi pomoč od poznavalcev hidravličnega sistema traktorja Imt 539 ali podobne.
Sem se odločil uporabiti hidravliko traktorja za krmiljenje zunanjih hidravličnih priključkov <<beri pomični mulčar>>.
Napeljal sem cevi, hitre spojke, uporabil ventile od starega viličarja, ter dokupil ventil ki pride nameščen na ohišje menjalnika/hidravličnega sistema od traktorja.
Ta ventil naj bi preusmeril tok hidravličnega olja, tako da se ga lahko uporabi za zunanje priključke.
Zanimivost tega sistema je da, enkrat ko tok olja je preusmerjen ven iz hidravličnega bloka traktorja, ni več možno upravljat z zadnjimi vilicami za dvig in spust priključka.
Če bi vse to držalo zdaj bi že kosil njive in ne pisal na računalniku.
Gremo po vrsti.
Ventil na bloku traktorja ima 3 pozicije:
1. izhod v zunanji sistem 1
2. izključen pretok (hidravlika od traktorja deluje kot običajno)
3. izhod v zunanji sistem 2
Jaz imam priključeno cev na prvem izhodu, ter drugi izhod ima čep.
Povratek, oziroma tank cev iz krmilnih ventilov od viličarja pa gre na blok traktorske hidravlike.
Delovanje na mojem traktorju:
V poziciji 2 (izključen pretok), interna hidravlika deluje brez težav.
V poziciji 3 (čep), interna hidravlika ne deluje; zadnje vilice so na mestu; če se premika traktorske ročke za dvig in spust priključkov, zabije črpalko od traktorja, pomeni da pretoka ni.
V poziciji 1 (zunanji sistem) ni pretoka hidravličnega olja.
V teoriji bi v tej poziciji moglo teč olje v zunanji sistem in se vrnit v tank, to pa se ne dogaja.
Moji preizkusi:
- probal sem zamenjati cev od prvega izhoda na drugega / nič se ni spremenilo
- ročke za pilotiranje hidravlike traktorja sem nastavil v vse možne pozicije, vključno z obema gor / nič se ni spremenilo
Opazki:
Ko sem imel usmerjen tok v zunanji sistem in sem dvignil ročico od traktorja za dvig zadnjih vilic, te so se premikale in tudi olje je teklo v zunanji sistem.
Prvo vprašanje; je to delovanje primerno? Ne bi mogel delovati samo zunanji sistem, in ne notranji od traktorja?
Ko sem spustil vilice od traktorja je olje odteklo (izbruhnilo) iz luknje od bloka ki uporabljam za vračanje olja od zunanjega sistema v tank. Sem imel odvito cev za test. Mogoče to nima sploh veze z trenutno težavo, vendar je to delovanje normalno?
Ali je v tem kar sem napisal kakšna napaka, oziroma sem razumel narobe delovanje tega sistema?
Kako naj bi rešil problem, oziroma sem spustil kakšen bistven detajl?
Hvala za pomoč.
Še slike ventila in povratka v blok (zelena puščica).

- IMT-480-----hidravlicni-ventil_56a62374d9378.jpg (77.05 KiB) Videno 22274 krat