STROJNISTVO.com • Poglej temo - preventivno vzdrževanje

preventivno vzdrževanje

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

preventivno vzdrževanje

OdgovorNapisal/-a ALA » 22.11.2021 13:34

Zdravo

Zanima me kako imate v podejetjih urejno preventivno vzdrževanje.
Ali imate ekipo, ki se ukvarja samo s tem. Kako se vodijo stroški in ure.
Ali imate posebej skladišče za dele in kako imate ujreno....
Lp
Aleš
ALA
Sodelavec
Sodelavec

Re: preventivno vzdrževanje

OdgovorNapisal/-a dakomat » 22.11.2021 15:11

Zdravo. Sem videl ze kar nekaj vzdrzevalnih sluzb v podjetjih. Preventivnega vzdrzevanja skoraj ni. Ko crkne, se gasi pozar. Naceloma je vzdrzevanje na firmi strošek, ki ne prinaša nic v blagajno, samo jemlje.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.11.2021 23:46

Nekaj takšnega kot pravi dakomat. Če srečaš kakšno dobro vzdrževalsko ekipo, to veš tako, da nič ne delajo :D. Je pa danes to tako, da vodstvo to potem hitro dojame kot nepotreben strošek in se takšna ekipa kmalu spremeni v slabo, ki more skozi delati, da upraviči svoj obstanek.
V glavnem v današnjih časih vse dobre vzdrževalske ekipe počasi limitirajo v slabe. :D Malo heca...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 23.11.2021 7:35

Ja Kadar vzdrževalec nič ne dela je dobro za firmo ( saj vse obratuje),
kadar pa vzdrževalci delajo in se trudijo ter se vse mudi takrat je pa .....
Znanec je bil eden zadnjih redno zaposlenih v znani farmacevtski firmi. 3 izmensko delo in so samo še iskali zunanje in je razlagal da v večji firmi kot je ta, je to polomija.
Enkrat se jim je zgodilo da je neka zadeva puščala eksplozivna in je ravno prišel v nočno ( iz svežega zraka) in je zavohal nekaj, takoj raziskuje in govori ljudem ( kar nekaj ljudi odgovori kaj serješ, to se ti zdi) nato odkrije preko 2 m*3 tekočine in če bi se tisto vžgalo- ekplodiralo bi poravnalo kar precej.....
Zunanji izvajalci so pa samo za intervencije in njemu je važno da je toliko na uro ( ne vsem,)

Verjetno imate *starejša garda* (izkušeni) še nešteto dobrih- zanimivih zgodb ki jih je vredno slišati....
LP
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.11.2021 8:42

mislim, da gre takole: preventivno vzdrževanje se načrtuje glede na "vodila" izdelovalcev strojev ali pa na lastne izkušnje, te je potrbno malo "naštudirati" in glede na to potem narediti kao "načrt preventivnega" na malo višjem nivoju vzdrževanja, dobro to izgleda ajnfoh ampak ni, "osnovno" preventivno vzdrževanje pa opravlja delavec, ki dela na tem stroju, sistemu, ne vem za kaj gre..., dobro danes pa gre po metodi APP... :D :D :D , dobro sem že pisal, da sem bil vodja s 25 mašinami, pa so bile vedno pizd..., ne ni ajnfoh, ko crkne...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.11.2021 9:04

Malo so tu okoli še navade iz prejšnjega sistema, ko je tričetrt ljudi v luft gledalo, glavno pa je bilo, da so imeli delo. Danes oz. v tem sistemu, ki smo si ga izmislili, pa to ne gre več oz. za večino ljudi ne, za tiste pri prašičjih koritih pa mogoče še vedno. Sem kar nekaj primerov videl, kjer je ta razlika zelo očitna. Je pa res, da na področju vzdrževanja in še kje vedno potrebuješ ljudi, ki so tam, pa čeprav jih 90% časa ne potrebuješ.

Če bomo šli pa povsod na tržne principe, potem bo pa sranje, že tako je. Sam imam še vedno raje npr. na komunali ljudi, ki pol časa nič ne delajo, ko je treba pa rešiti probleme, so pa tam. Ker tako vem, da imam jaz na voljo dobrine, ki jih preveč jemljemo za samoumevne. Prav tako pri poklicnih gasilcih, itd. Bolje je da so tam in večino časa nič ne delajo, vsaj tistega za kar so primarno tam :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.11.2021 11:34

grega bravo:
ja to je podobno kot z medicinsko urgenco, bolje, da nič ne dela, torej zdrav "folk", ker nič nikogar ne "boli", je pa dobro, če je tam kjer so, to pa..., zdaj pa bodi pameten...

ja sem pa kader še iz "prejšnjega sistema", a ga morda poznaš, si delal v njem, delam pa malo tudi še v tem "NOVEM" "kao" nevem kakem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.11.2021 12:03

Ja, vili. Sem delal z ljudmi, ki so delali v tistih sistemih. Ne morem govoriti iz lastnih izkušenj, so mi pa drugi z izkušnjami malo povedali, kako je bilo in povzeli enako, kar sem jaz zgoraj.
Pa ko malo hodim naokrog mi tudi ne uide, ko nekdo reče, da se pred 40 leti ni nihče ukvarjal z nekimi tehničnimi rešitvami zato ker bi ljudje bili brez dela potem. Pač so vsem dali delo in to je bilo to. Ni bilo drugih interesov...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.11.2021 13:31

sem vodil oddelek s 25 mašinami in osmimi cnc - ji, pa mi je dopizdilo stalno čakanje na zunanjega serviserja, a stoji pol firme, bili so krasni fantje za cnc- je, smo imeli v hiši elektronika, grem do generalnega, njega bom vzel za vzdrževalca, grem ponj, glej tu boš sedel in povej kaj rabiš, v enem tednu je imel vso opremo, od letkolbnov do osciloskopa..., v samo stroko se mu pa nisem spuščal..., ja najlepše je bilo, ko ni delal nič..., si je vse zaslužil..., je pa redno čistil prah s kart, ta je bil največji problem pri takratnih strojih, ko je začelo zaradi jeklenega - kovinskega prahu bliskati po komponentah in so čipi pregorevali, to pa ..., pa še kaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALA » 24.11.2021 9:18

Zdravo

Vidim, da v podjetjih ni veliko preventivenga vzdrževanja. Pri nas ga želim vpeljati oz. vodstvo je temu nakonjeno. ZAnima še me ali iamte kakšno IT podpro glede samega obenščanja, kako imate urejena skladišča materiala,..
ALA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2021 12:26

sem že zgoraj napisal, da osnovno "preventivo" opravlja delavec na stroju, nadzirati mora maziva, hladiva, čistiti stroj in okoli stroja, kakšni so električni priključki, da vse ne cveti, ne vem pa kakše sisteme imaš..., bil sem DREJAR, samo primer, nam je na novi cnc prvomajka pred 40 leti po kakem mesecu metalo ven krmiljenje???!!!, sta prišla serviseja in kaj je bilo, ena faza na glavnem stikalu je bila "losana", nekdo jo je pri montaži pozabil do konca zategniti...

uf skladišče moraš imeti pa ja urejeno glede na materialno poslovanje podjetja - računovodstvo (vhodi, odpisi, kako boš pa vodil materiale za redno produkcijo, režijke materiale, za vzdrževanje, si pa izmisliš neke interne kode...), a delate še ročno, ..., izdaja iz skladišča gre pa vedno z nekim dokumentom, da se skladišče razbremeni, da niso kradli :D :D :D, kateri pa so ti materiali potrebni za vzdrževanje, boš pa ugotovil v nekem času, težko gre kar na "blic", če nimaš še ničesar...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.11.2021 14:45

Za preventivno vzdrževanje obstaja veliko teorije, v praksi ga boš pa redko srečal. Letalska idnustrija ga ima, ampak tam je čisto drug nivo.

Najbližje, kjer sem srečal preventivno vzdrževanje je kontrola (velikih) ležajev (merjenje hrupa, vibracij, temperature) in v primeru odstopanj preventivna menjava.

Npr. dober delavec na nekem stroju bo opazil drugačen zvok, vibracije stroja, ki vodijo potem v okvaro. Če ti finance dopuščajo, lahko na stroje namestiš senzorje, ki ti berejo vibracije, zvok, temperature, potem posnameš neko normalno stanje, ko pride do odstopanja, ti zadeva to javi in potem iščeš napako.
Če imaš nekaj 10 podobnih/enakih strojev, potem se na ta način lahko dokoplješ do statistične verjetnosti odpovedi nekega dela glede na delovne ure in preventivno menjaš dele pred nastopom odpovedi.
Npr. nekdanji Prevent v SG je imel zunanjo firmo za vzdrževanje šivalnih strojev, katera je delala nekaj na tem. Kako daleč in kako uspešni so bili, pa ne vem.

Težava pri preventivnem vzdrževanju je, da moraš imeti ogromno podatkov in jih znati ovrednotiti, da potem dobiš uporabne podatke za posege vzdrževanja.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2021 15:13

ja na letališčih, letalonosilkah imaš ekipo, ki pregleda vizuelno, kaj je z enim fantomom, hornetom ali f15..., vtakne na kontrolna mesta nek čeket fleg in ga tudi pred vzletom sname, to pa pomeni, da je vizuelno pregledal sistem, ki ga ta čeket pleg nadzira oziroma blokira, če ga ne bo snel "araplan" nebo štartal,..., dobro potem pride še pilot in preveri, vstopne - izstopne kanale - šobe, kolesa, flape, krmilo, potem pa gremo..., sošolec iz osnovne šole je na koncu kariere vozil G4, ima pa še rulanje po stezi in se odloča..., če je to to..., so se pa dogajale pizdarije pri NASA, enkrat pri vzletu in pri pristajanju, pa še jih je bilo mnogo..., pri vstopu v atmosfero, pa na koncu kariere concord pri vzletu, bla bal,,,

uf ta naloga - projekt bo kar huda..., hed kuoter bo zahteval rezultate...
Zadnjič spremenil vili, dne 24.11.2021 17:26, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 24.11.2021 16:04

Urejeno stanje tudi v službi vzdrževanja je nujno pri vsaki ISO presoji.
Prav preventivno vzdrževanje strojev je prvo kar presojevalec, ki pride vpraša. Kako urediti?
Vsak stroj ima dokumentacijo. Ponavadi so zahteve za vzdrževanje v njej zapisane.
Služba vzdrževanja mora izdelati dokument, ki obsega dnevno, mesečno in letno potrebo po vzdrževanju, ter tudi kdo je za opisane naloge odgovoren.
Recimo dvevno vizualni pregled stroja in okolice pred vklopom, izvaja operater.
Mesečni pregled je pa že lahko kombiniran nekaj operater nekaj vzdrževanje (recimo dolivanje olja) potrebo javi operater.
Letno kontrola, ki jo izvaja vzdrževanje po seznamu iz zahtev dokumentacije stroja glede na opravljene delovne ure stroja.
No nekaj takega.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2021 17:17

vrzi:

ne piši o iso- tu, to pa je nočna mora, res, dokler SI ga ne ušimaš po lastnih potrebah, tako tudi nekako standard pravi, potem je pa šala, ja mora pa biti vgrajeno notri v "poslovniku" tudi vzdrževanje...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov