STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kondenz na/v ključavnici vrat, rjavenje

Kondenz na/v ključavnici vrat, rjavenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kondenz na/v ključavnici vrat, rjavenje

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 20.1.2022 11:53

Ja, z semenkami maš več dela,dlje trajajo. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.1.2022 11:59

ja saj se je esmeralda kar malo vlekla... ali ne..., ampak oprostite, ker malo smetim..., ma jebiga...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 20.1.2022 12:48

Nikakor nisem pričakoval "čudežne žavbe", le vprašal sem ako kdo pozna kaj uporabnega.
Dobil sem nekaj dobrih predlogov, nasvetov in ponudb. Zakaj se jim izogibam... vas v resnici sploh ne zanima, le kokic pred iztekom roka uporabe imate eni preveč.
Priznam pa, da sem presenečen nad tem, kako ste se nekateri "izkazali" v zadnjih prispevkih.
Saj poznate rek, da ni neumnih vprašanj, so le neumni odgovori. Poglejte se kdaj v ogledalo :roll:
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.1.2022 13:31

no, ti kar zahebi termodinamiko, če jo boš pa tu napiši, veliko sreče..., pa ne o neumnih odgovorih..., bo šlo :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 20.1.2022 14:51

Mal heca mora bit no.Zdej si pa vse zajebu k si se razkuru. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 20.1.2022 14:59

Vili, kako je biti lažnivec?
Samo vprašam...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.1.2022 15:27

zaspanc:
smeš vprašat , seveda, tu sme vsak skoraj vse..., razen..., kje pa so kake laži, glej sprašujem za prjatla..., njega zanima... :o :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 20.1.2022 16:01

Kok si ti fajn možakar, za prjatla sprašuješ :)
No pa sj jst tut podobno, za forumskega kolega... mu en neki podtika da bi rad neko fiziko preveslau, kar kolega nikoli ni reku....
Pa sm se nate spomnu, sm si reku, vili zmer na vse odgovori, vili bo to zihr vedu :wink:
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.1.2022 6:50

Zaspanc napisal/-a:Demz: nisem prepričan da je medeninasta, samo od tistih 6 fedrčkov notri pa tudi ne bi bilo toliko rje.
Ključi pa so medeninasti ponikljani.

Vili, 40 let stara okna (9mm termopan ne fajhtajo pri dvignjenih roletah, ključavnica pa kot na sliki. S plesnijo nimam problemov, razen na klasičnih mestih pri sidrih, pa še to ne povsod. Težko je torej krivit previsoko vlago (50÷60%).... Temperaturo v bajti pa res ne bom spuščal na 18°C samo zaradi ene jebene ključavnice.

Možakar, postal si žaljiv. Še enkrat ti napišem : voda ti kondenzira na ključavnici zaradi zračne vlage v prostoru. END in poslušaj Vilija.
Kako boš odstranil tisto zračno vlago - boš moral sam pogruntat, vsekakor pa z odločnim prezračevanjem prostora. Bo pa treba razmišljat o termoizolaciji bajte, torej o kvalitetni fasadi.

Če nimaš toplotne izolacije bajte in so zidovi mrzli, ti zračna vlaga vsakič znova na njih kondenzira ko odpreš vrata - saj si spustil zunanji vlažen zrak noter. V tem primeru je bolje imeti prostor stalno zračen, da je zračna vlaga zunaj/znotraj in temperatura tudi, torej čim bolj izenačeni.

Naslednje, ključavnica ti ne rjavi. Tisto rjavo kar vidiš na sliki, je emulgirana mast iz ključavnice skupaj s kondenzirano vodo. Ob nizkih temperaturah pozimi lahko zadeva tudi zmrzne, zato verjamem da je moteče.

Ker verjamem da težave zračne vlage ne moreš kar v trenutku rešiti, sem ti torej že na začetku predlagal menjavo cilindra z bunko na notranji strani namesto ključa. Potem pa naj teče po njej kolikor hoče, vsaj funkcionalno bo.

Sedaj se pa skuliraj prosim in s pametjo preberi tale špeh na treh straneh - pa smo ti že na prvi strani povedali vse kar je pomembnega.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.1.2022 7:32

Demz napisal/-a:Če nimaš toplotne izolacije bajte in so zidovi mrzli, ti zračna vlaga vsakič znova na njih kondenzira ko odpreš vrata - saj si spustil zunanji vlažen zrak noter.
Le majhen popravek, pa brez zamere.
Ob hladnih dneh (pozimi) je v zunanjem zraku bistveno manj (absolutno) vlage, kot v notranjem. Ob odprtju vrat bo vlaga šla navzven. Slabo izolirani zidovi so bolj hladni kot dobro izolirani, bo prišlo do kondenza na zidu pri nižji vlagi zraka v prostoru, je potrebno bolj pogosto zračenje.

PS: "zaspanc", ali nisi pred časom imel psevdonima "Korenje"?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.1.2022 8:25

ha, eno vprešanje, pred petimi minutami sem zaprel okna, zunaj cca -5, ko so bila okna zaprta na zuanji strani ni bilo rose je sam notri po robu, ko sem odprel pa so se zarosila, pustim toliko časa prepih , da se rosa na šipi posuši???, kaj je to... : :roll: :o :-?
Zadnjič spremenil vili, dne 21.1.2022 9:30, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 21.1.2022 8:31

Lej Demz, če nekdo vztrajno podtika nekaj kar ni res, je to laž. Lahko jo imenuješ drugače, a dejstvo ostane.
In potem sem jaz žaljiv? Na-a, bo treba celo sliko pogledat, oz. iz malo drugačne perspektive.

Če v prvem prispevku nisem dovolj jasno napisal, je pa vsaj v drugem to sigurno že več kot jasno: ne pričakujem čudeža, da bo kondenz izginil.
Kondenz je bil tam že pred 30 leti (dokler se je kampanjsko ogrevalo na drva ga je bilo še več), pa nadalnjih x let bo zelo verjetno še.
Ja, najbolje bi bilo sploh rešit se kondenza, drži! Vam pa žal ne gre dopovedat, da sem v vseh teh letih probal že marsikaj...

Želel bi le omiliti posledice kondenza, torej vsaj upočasnil rjavenje v vložku ključavnice.
Očitno je to poleg vse danes dosegljive kemije, ko smo npr. že v prejšnjem tisočletju imeli lepila močnejša od lepljenca, mission impossible. Ne le to, očitno je na tem forumu smrtni greh sploh pomislit. S tem ko sem si pa drznil vprašat, pa sem sprožil neustavljiv val zgražanja...
Po n poskusih pojasnil kaj natančno me zanima, vedno znova dobivam "odgovore" na nezastavljeno vprašanje.
Kdo točno je torej že 2 strani žaljiv?

Tisto rjavo je pa kar lepo rja, ne emulgirana mast.

Moteče ni zamrzovanje, razen če led ostane v cilindru tudi čez dan, ko je temp. vložka lahko tudi 20 stopinj, pa se ključ pri vstavljanju/izvleku zatika.

Izolacija... Ne vem no, ampak če ni problemov s plesnijo, kondenzom na oknih in še čim, ob porabi cca 1200 litrov kurilca letno skupaj s TSV za 4 osebe v 120+m^2 ogrevanih prostorih na recimo povprečno 22°C (+/- kopalnice/spalnice), oz. zdaj za vse to TČ na radiatorjih pokuri <4.5MWh elektrike letno...
Ni novo in superizolirano, je pa daleč od 60 let stare zidanice G energ. razreda.

Žerjavar: ne. Od dne registracije, ki piše pod ključi na levi, sem tu pod svojim nickom, nikoli spreminjal.
Zadnjič spremenil Zaspanc, dne 21.1.2022 8:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 21.1.2022 8:32

vili napisal/-a:ha, eno vprešanje, pred petimi minutami sem zaprel okna, zunaj cca -5, ko so bila okna zaprta na zuanji strani ni bilo rose je sam notri po robu, kosem odprel pa so se zarosila, pustim toliko časa prepih , da se rosa na šipi posuši???, kaj je to... : :roll: :o :-?

Katera rosa; ona zunaj ali ona znotraj:-) :roll: :roll: :roll:

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 21.1.2022 8:38

Zaspanc napisal/-a:Želel bi le omiliti posledice kondenza, torej vsaj upočasnil rjavenje v vložku ključavnice.

Poišči in kupi cilindrični vložek za ključavnico ki ne rjavi, se pravi da je inox, medenina itd....verjetno se najde.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 21.1.2022 8:48

Saj to z menjavo za medeninastega sem napisal že na koncu prve strani, pa so "opazovalci" še kar vztrajali in nastalo je...
Vseeno hvala za konkreten predlog, ta je vsaj v niti vprašanja.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov