STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kondenz na/v ključavnici vrat, rjavenje

Kondenz na/v ključavnici vrat, rjavenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kondenz na/v ključavnici vrat, rjavenje

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.1.2022 9:00

vili napisal/-a: ha, eno vprešanje, pred petimi minutami sem zaprel okna, zunaj cca -5, ko so bila okna zaprta na zuanji strani ni bilo rose je sam notri po robu, kosem odprel pa so se zarosila, pustim toliko časa prepih , da se rosa na šipi posuši???, kaj je to... : :roll: :o :-?
Ko okno odpreš v notranjost prostora, pride zunanja hladna šipa v stik z notranjim toplim, vlažnim zrakom in na hladni šipi vlaga kondenzira. Ta kondenz se "posuši", ko se toliko prezrači, da dovolj pade vlaga notranjega zraka in ko se šipa dovolj segreje, da več ne prihaja do kondenzacije notranje vlage na zunanji (sedaj v notranjosti) šipe.
PS: Ali imaš sposobnosti pajka, da si zaprel :lol: (zapredel) okna? Zapreti - zapiram - sem zaprl - je zaprto.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.1.2022 12:36

lesy:
Katera rosa; ona zunaj ali ona znotraj:-) :roll: :roll: :roll:

lepo počasi preberi, ko je bilo okno zaprto zjutraj pri -5, je bila šipa zunaj suha, bo šlo, ko sem pa krilo odprl notri v sobo na stežaj je pa po zunaji šipi začelo kondenzirat, bo šlo, tretjina spodaj je bila suha, zakaj???, gornji dve tretjini pa megleni, pojma nimam???..., naj kdo razloži..., naj me razsvetli..., ah ker pa zjutrja najprej enega prižgem , se pa lepo vidi kam gre dim pri oknu zgoraj pa spodaj..., haha..., ma me je "žun" kar majčkeno nadrkal..., pa se ne bom hvalil, meni nobena klučavnica - zrak ne kondezira imam pa dve zunanji..., samo to..., pa jih vsako grem po tem gledat - šlatat vsako jutro, tudi pri več kot -10, jebiga jebeni kraji, sem dobil kar neko "fobijo", haha..., imam zjutraj kaj početi..., bom jutri pri cca -7 objavl to mojo slikico okna, ko bom luftal "slafcimr", bo v redu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 21.1.2022 13:35

vili napisal/-a:ko je bilo okno zaprto zjutraj pri -5, je bila šipa zunaj suha, bo šlo, ko sem pa krilo odprl notri v sobo na stežaj je pa po zunaji šipi začelo kondenzirat, bo šlo, tretjina spodaj je bila suha, zakaj???, gornji dve tretjini pa megleni, pojma nimam???

Takole od oka bi rekel :-) počasi mislim :D :D :D (pa berem tudi :-)) da imaš lahko dve razlagi.

Prva je da imaš ravno mejo inverzije na tretjini svojga okna in sta zgornji dve tretjini bolj hladni kot spodnja...verjetnost je bolj majhna...ampak počasi :-) bo šlo :D :D :D

Za drugo razlago pa boš moral povedat iz katerega leta maš okna...je to FranzJosef....al že novo tisočletje.... je že kaki termopan...ki mu plin uhaja...al pa še nima nizkoemisivnega nanosa...mogoče pa je šajba narobe obrnjena :-)

Malo za šalo :-) :D :D

Pa še to je važno...al si stal zunaj bajte al znotraj ko si odpiral okno ...ali znotraj :-) :-)
Aja bo ju3 slika Vili v šlafroki in šlafzimmra...v odsevu megle na zunanji šajbi...pr -7 če bo Gregorčič mel prav. :lol: :lol: :lol:

Pa brez zamere.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.1.2022 14:15

lesli:

kaj ima zunaja šipa veze, ko je na - 10 ali je termopan ali apollo ali ja moja so francjožefova - marija terezija ali airbas, ko je nad rusijo na cca 10 km na oknih kondenziralo, uau kaj je zdaj to :o :o , kaj so ga francozi zasrali, jebiga malo deformacije, imam - 10 zunaj razumeš, koliko naj pa bi imela, če je zunanja in je mrzla in kaj zdaj, če ima zunanja šipa enako temperaturo kot zunaji zrak ni nobene panike - dobra izolacija, glej bom jutri zjutraj slikal pa se malo zamislite, ko bom iz bajte nagnal svinjarijo, ki se bo nabrala v njej čez noč... in bo kondenzirala, še enkrat, na MRZLI ZUNANJI ŠIPI, notranja šipa je kolikor toliko topla..., bo šlo..., nimam pa kontaktnih termometrov in higrometrov, da bi se jebal s tem...

aha še to, ko enega zjutra zakurim se malo zafrkavam, pa s čikom vidim kam gre dim ali spodaj noter ali zgoraj ven iz šlafcimra, te finte malo poznam..., da vidim, če termodinamika po žunu še laufa, dobro moja poenostavljena... :D :D :D, spodaj gre težji hladen - mrzel suh zrak v bajto , zgoraj gre pa ven topel lažji nasičen zrak, bo šlo, pa brez kakih hudih teorij..., to se vidi pa na šipi, jutri bodo slike..., majčkeno za edukacijo..., da bom malo pameten...

še enkrat ponovim glede kondenzacije, ko mi - nam je hidoelektrarna dve franciski cca 1mW po cevovodih scala, dobesedno, vse mokro po tleh, bilo je pa pozno spomladi, pa malo rzmsilite, zajetje, reka je imela pa cca 14 st..., v podnu so bile in so vrtane lekažne luknje, samo za ilustracijo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 22.1.2022 7:34

Cel [cenzurirano] ste naredili iz enega kondenza :D
Počakajte na poletje,da bo toplo.Nujno v taprvo gostilno na mrzlo pivo in gledat flašo kako kondenzira pa pametovat.Pri 7-8 piru bo vse jasno,če bo pa zraven še trdilc pa še prej. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.1.2022 9:31

danes ni bilo rose, zunaj okloli +1, ko sem okna odprl na stežaj je butnil prepih in ni bilo časa za kondenzacijo na zunanji šipi, ma hebiga..., morda jutri...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 23.1.2022 10:07

vili napisal/-a:danes ni bilo rose, zunaj okloli +1, ko sem okna odprl na stežaj je butnil prepih in ni bilo časa za kondenzacijo na zunanji šipi, ma hebiga..., morda jutri...

Sem ti jaz zrihtal sliko :) Pri nas Gregorčič bolj zadane :-) :lol: :lol:
IMG_20220123_081401.jpg
Vilijev fenomen
IMG_20220123_081401.jpg (916.51 KiB) Videno 2990 krat

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.1.2022 11:06

lesy:
ja to je to, bravo, si me zahebal, ma moje okno je podobo, tudi radiator enak, pri nas so jebene "vremenske razmere" in se mi nič ne rosi, danes je bilo +2, čista jeba..., nobene zime, okno imaš pa kot jaz..., no pa se pojdimo moliera, haha..., pa mrzel suh zrak spodaj, pa topel vlažen zrak zgoraj, saj gre tako nekako... :D :D :D , zelo enostavno, kdor razume, oziroma hoče - želi razumeti..., no moraš pa malo razmisliti..., res lepo... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 23.1.2022 17:40

Pozdrav vsem skupaj.
Včasih, ne vem kako je sedaj, si pri visokokvalitetnih cilindričnih vložkih, Kot je DOM, ali Winghaus, dobil mazivo, grafit v prahu. napačno je " mazati" cilindre z mastjo, ker potem cilinder ne opravlja vedno svoje funkcije. Mogoče bi poizkusil z tem in zunanjo zaščito cilindra.
Lp
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.1.2022 18:15

@vilijev fenomen - topel vlažen zrak gre ven pri vrhu, hladen suh zrak pa noter spodaj. Šipa je pa mrzla in če je le prilika - bo kondenziralo če ima kaj.

Vse skup je pa odvisno od relativne zračne vlažnosti in temperature zraka. Vpliva tudi tlak, toda v naših atmosferskih razmerah zanemarljivo, ker je bolj ali manj okoli 1 bar (1000 mb).
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.1.2022 20:05

včeraj, danes zjutraj okoli 000, ni bilo rose na gornjem delu šipe, par dni nazaj pa pri -5...-10 cela zunanja mrzla špipa rosna, od kod, razloži, dobro, če kaj šlafcimer v dvoje aktivno navlažiš je pa drugo... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.1.2022 21:07

vili napisal/-a:včeraj, danes zjutraj okoli 000, ni bilo rose na gornjem delu šipe, par dni nazaj pa pri -5...-10 cela zunanja mrzla špipa rosna, ....

Ha ha... očitno si bolj aktiven pri -10.... :D :lol: :P (mislim.. v šlafcimru.. :-? )
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.1.2022 22:34

piz...da , ne me hebat, ja ko pride, ja itak, ščije po notranji šipi, pa nisem pozavil vse od pokojnega profa ŽUNA zakaj preide do tega, dobro ne grem pa strogo analitično samo malo zajeban molirer in to je to..., dobro nimam kontaktnih termometrov niti higrometra, vse vidim na šajbi, je bilo v redu ali ne, preden začnem zjutraj luftat... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov