STROJNISTVO.com • Poglej temo - Padec tlaka pri spremembi temperature

Padec tlaka pri spremembi temperature

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Padec tlaka pri spremembi temperature

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 12.9.2022 7:56

Glede na to, da PEME želi grobo oceno je formula, ki si jo predlagal, V=konstanta pravilna.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a PEME » 12.9.2022 7:57

V prilogi fotografija kaj sploh imam. Z rdečo so označeni grelni tokokrogi. Upognjena pločevina v trapez in navarjena na plašč rezervoarja. Ti so po parih in gredo po celotnem obodu in dnu rezervoarja. Vsak posamezen tokokrog ima volumen 210litrov. Skupaj iih je 7, 3x bočno in 4x v dnu.

V rezervoarju je vosek, v tokokrogih je , ko bo zadeva obratovala, voda z temperaturo 120°C.
Še enkrat tokokrogi so vodotesni. Tlak nam pade pri zahtevanem tlačnem preizkusu, 10bar v 24h.

Glede na to da je zadeva vodotesna, bi rad pač na nek,matematičen, način dokazal da pride do padca tlaka tudi zaradi razlike v temperaturi. Pa rečmo pač da bi rad dokazal da pride do padca v idealnih razmerah, vakuumu bilokje samo da je matematičlni izračun kjer se dokaže padec tlaka....

Sem dobil še namig da moram tudi ventil katerega smo imeli nameščenega preštudirat, ti imajo tudi neka odstopanja pri tlakih...... bomo že nekak rešli. Hvala vsem za pomoč.

lp
Priponke
Rezervoar.jpg
Rezervoar.jpg (369.39 KiB) Videno 3458 krat
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 12.9.2022 7:59

ManiaC napisal/-a:Glede na to, da PEME želi grobo oceno je formula, ki si jo predlagal, V=konstanta pravilna.

Samo to sem potreboval. Najlepše hvala. Je pa v moji prejšnji objavi še dodatno razloženo kak pa kaj.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2022 9:17

PEME napisal/-a:.....Glede na to da je zadeva vodotesna, bi rad pač na nek,matematičen, način dokazal da pride do padca tlaka tudi zaradi razlike v temperaturi. Pa rečmo pač da bi rad dokazal da pride do padca v idealnih razmerah, vakuumu bilokje samo da je matematičlni izračun kjer se dokaže padec tlaka....

Pa se nisi niti malo poglobil v razlago ki sem ti jo zgoraj opisal !!! :evil:
-Kot prvo ali si uporabil odplinjeno vodo?? (prevreta vsaj 15 minut in ohlajena brez prisotnosti zraka, ali pa vakumirana do tlaka vrenja na dejanski temperaturi ????
-Drugo, kako si odzračil in se prepričal da v sistemu ni ostalo niti enega mehurček zraka ??? Ali si odzračeval na način da vsaj pol ure voda pod pritiskom 10 bar kroži po tvojih kanalih????... verjetno nisi. In najmanjša količina zraka v sistemu zadošča d v 24-tih urah rata padec tlaka pri 10 bar ne glede na spremembo temperature !!! Če je pri tvojih 210 lit ostalo ujetih vsaj 0,1 lit zraka, pri 10bar se bo ta zrak 24 urah sigurno otopil v vodi in ne bo več ta zračni mehurček deloval kot ekspanzijska posoda pri centralnem ogrevanju (mogoče ti bo ta razlaga bolj razumljiva) in se bo pritisk zmanjšal...
Koliko po se bo zmanjšal je odvisno le o količini prisotnih plinov (ujetih mehurjev ali pa drobnih mehurčkov ki so prisotni v napajalni vodi iz vodovoda in ki so ratali ob sproščanju pritiska pri polnjenju tvojega sistema.), malenkost od spremembe temperatura in pred vsem o togosti tvoje tlačne posode katere elastičnost tudi deluje kot ekspanzijska posoda. Edino v pogojih idealne (neelastične) posode pride v poštev matematični izračun padca tlaka glede na spremembo temperature.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2022 9:25

PEME napisal/-a:
ManiaC napisal/-a:Glede na to, da PEME želi grobo oceno je formula, ki si jo predlagal, V=konstanta pravilna.

Samo to sem potreboval. Najlepše hvala. Je pa v moji prejšnji objavi še dodatno razloženo kak pa kaj.

Noooo...!! ...ne se hecat s fiziko! Ni tako preprosto. :evil: :roll:
Katere pa stopinje imaš namen vstavit v to tvojo formulo ??? Mogoče C, ali F, aali R, ali pa K ???
Poskusi in nam povej ali so rezultati enaki!?!?
In pa... ta formula bi veljala za pline !! https://sl.wikipedia.org/wiki/Amontonsov_zakon
Zadnjič spremenil Deutz, dne 12.9.2022 11:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.9.2022 9:30

probaj dobiti plinarje, ti znajo najti puščanje, nam so ga v inštalaciji v petnajstih minutah, sem pa zgoraj napisal na grobo kako to poteka..., sem pa mnenja, da tisti V=const, ne bo čisto držalo???, dobro lahko tudi, ma kaj vem...

še malo igranja za razmislek, naj mi nekdo razloži zakaj v FEM pride do deformacij, kaj delam narobe ali je moj FEM u kur...cu:... :o :o, če pravite, da je V=const, V se ne spreminja???

pos.4.jpg
pos.4.jpg (54.08 KiB) Videno 3426 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.9.2022 9:33

PEME napisal/-a:V prilogi fotografija kaj sploh imam. Z rdečo so označeni grelni tokokrogi. Upognjena pločevina v trapez in navarjena na plašč rezervoarja. Ti so po parih in gredo po celotnem obodu in dnu rezervoarja. Vsak posamezen tokokrog ima volumen 210litrov. Skupaj iih je 7, 3x bočno in 4x v dnu.
Verjetno boš povedal še kakšen detajl o posodi z vodo pod pritiskom. Iz sedaj povedanega sklepam, da imaš kar nekaj posod, ki so narejene tako, da je trapezna pločevina privarjena na ravno steno kvadraste velike posode, ki jo segrevaš. Dimenzija teh posod in debelina pločevine so osnova za pristop k izračunu sprememb volumna zaradi pritiska.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.9.2022 10:04

mislim pa, da boš z neko enostavno enačbo - računom težko kaj dokazoval nekumu, ki se na te zadeve vsaj malo spozna..., dobro probaj..., če ti bo ratalo poročaj, da se še mi kaj novega naučimo, boš...

no to kar pa piše dojc ja pa značilno za "kesonsko bolezen", za potaplače..., kombinacija plinov in vode, kri je v glavnem voda in pa sprememba tlaka v telesu...mislim, da gre tako nekako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2022 11:12

vili napisal/-a:no to kar pa piše dojc ja pa značilno za "kesonsko bolezen", za potaplače..., kombinacija plinov in vode, kri je v glavnem voda...

...je jebi (ne bodi krivoveren)... "KRI NI VODA"!!! :evil: :oops: :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.9.2022 11:32

dojc:
ah jebiga vedo kaj zajeb...em... :o :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2022 11:36

PEME napisal/-a:

Noooo...!! ...ne se hecat s fiziko! Ni tako preprosto. :evil: :roll:
Katere pa stopinje imaš namen vstavit v to tvojo formulo ??? Mogoče C, ali F, aali R, ali pa K ???
Poskusi in nam povej ali so rezultati enaki!?!?
In pa... ta formula bi veljala za pline !! https://sl.wikipedia.org/wiki/Amontonsov_zakon[/quote]
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 12.9.2022 12:04

To, da stranka zavrača tak izdelek zaradi tega razloga se mi zdi butasto. Pušča? Vizuelna kontrola po 24 urah, če je kakšen moker madež. Ni? Potem ne pušča.
Pa tudi: če bi puščalo, se po 24 urah ne bi pogovarjali o padcu tlaka samo za 0,6 bara pri 10 barih! (gume na cestnem kolesu spustijo več, pa jih smatram za odlično tesne!)

Drugo: ste poizkusli ponoviti test v istem prekatu večkrat? Je vedno enako? Ker če ni - potem je pač šlo za malce plastične deformacije pločevine - ta se je tekom noči malce raztegnila - in posledica je za kakšen cm3 večji volumen samega prekata. To pa je dovolj za padec tlaka.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.9.2022 12:10

še slika iz kraut-a o preobrazbah...:

WP_20220912_12_55_13_Pro.jpg
WP_20220912_12_55_13_Pro.jpg (176.13 KiB) Videno 3374 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.9.2022 12:19

ja lahko je tako kot pravi dojc, imaš nekaj ujetega zraka, ki se s časom razoti v vodi zaradi povišanega tlaka in znižanja temperature - kesonska bolezen, ja če se zrak topi v vodi se zmanjša volumen in s tem padec rlaka, samo potem ni več V=konst, ampak gre po pojma nimam kateri preobrazbi..., poglej sem ti prilimal stran...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.9.2022 15:39

vili napisal/-a:.... poglej sem ti prilimal stran...

....izohora !!! YES!!!... to je to !!! :D :P ampak velja samo za pline (idealni plin) ne pa za vodo !! :wink:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov