STROJNISTVO.com • Poglej temo - POPOLDANSKA OBRT

POPOLDANSKA OBRT

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

POPOLDANSKA OBRT

OdgovorNapisal/-a muhotepec » 7.10.2022 19:08

Pozdravljeni strojniki in strojnice!

Dolgo se že odločam, da bi v svoji garaži (velikost: za dva avtomobila in dva motorja :D )pričel s popoldansko obrtjo. Namreč po poklicu sem strojni inženir konstrukter in delam v eni manjši firmi, ki se ukvarja z avtomatizacijo in strojegradnjo.
Odločam se v smer neke maloserijske proizvodnje. Seveda pa imam na strani nekaj denarja za nakup mašine. Če se to razvije v nekaj večjega toliko boljše haha...
Glede na to da v službi delamo stroje (niso preveč zahtevni) sem tudi razmišljal da bi začeu jaz proizvajat nekatere enostavnejše stroje za avtomatiziranje proizvodnje.

Kaj vi pravite?
lp
muhotepec
Pripravnik
Pripravnik

Re: POPOLDANSKA OBRT

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 7.10.2022 21:34

Saj to je ajnfoh-vedet moraš. kaj bi delal, imet moraš s čim, dobr je da to, kar bi delal , dejansko znaš, pa še stranke, ki bodo plačale moraš najt. Če imaš vse to, noben problem. Če pa kaj od naštetega nimaš, bo pa težje. Ja, seveda, z raznoraznimi popoldanskimi aktivnosti(fitnes, hobiji, šport...) boš pa tud lahko nehal.
Pa če imaš ženo al pa punco, je tud dobro, da se strinja, ker se ji boš bistveno manj posvečal.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 8.10.2022 20:52

SAJKO napisal/-a:S...., z raznoraznimi popoldanskimi aktivnosti(fitnes, hobiji, šport...) boš pa tud lahko nehal.
Pa če imaš ženo al pa punco, je tud dobro, da se strinja, ker se ji boš bistveno manj posvečal.

Ne ga preveč strašit, saj bo imel izgovor ,da pelje kam material ali gre iskat kako orodje, pa se kdaj dobi s kašno , ne samo na kavici , ampak.......
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 9.10.2022 8:26

Najprej se prepričaj, če ti sedanji delodajalec dovoli imeti tako popoldansko obrt.....
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 9.10.2022 9:02

Slavc napisal/-a:Najprej se prepričaj, če ti sedanji delodajalec dovoli imeti tako popoldansko obrt.....

Delodajalec mu nima kaj, razen , če bi ga v službi kaj podje....zaradi zavisti...
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.10.2022 10:14

alg:
seveda sme delodajalec posredovati, ok, če bo delal zanj ni panike, če bo pa izkoriščal "delodajalčevo" "znanje - lastnino", poslovne poti pa to ne gre, če bi bil jaz delodajalec bi v takem primeru dobil nogo..., sem pa moral podpisat izjavo parkrat, da ne bom "lastnine" uporabljal brez soglasja delodajalca..., tako nekako..., če bi pa to padlo kje na kakem sodišču pa nebi vedel..., dobro se je prej z delodajalcem prej malo pomeniti..., da ni potem nepotrebnih pidarij...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 9.10.2022 10:33

Če bi direkt SVOJEMU DELODAJALCU iztrgal program je to moteče za delodajalca, v takem primeru mu lahko da odpoved , delodajalec že lahko najde kak vzrok,. Drugače pa če ti delaš nekaj splošnega , ti delodajalec NE MORE NIČ.
Lahko se dogovori tudi da dela za delodajalca kot kooperant v kakih terminih ko delodajalec ne uspe časovno ter je vezan na rok dobave ?
Po drugi strani ,če bo imel svoj program lahko uspe in čez čas zamenja delodajalca , če bi ga delodajalec kaj oviral pri delu ,ter se mu zdi kaj primernega od prejšnega delodajalca vkluči v svoj program. ( kar ni povezani z kakimi patenti ..... )
Se že najde neka pot da se da.......
Variant je mnogo, kot je ljudi .....
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.10.2022 12:32

Pogled iz ene strani:
Muhotepec, boljše najti takšen fuš, da lahko med šihtom fušaš. Delodajalec ti lepo prispevke pa plačo plačuje, ti pa še lepo zraven v žep. Najbolj idealno in ne izgubljaš časa. Je pa odvisno kakšno plačo imaš. Jaz, če bi se dogovarjal za službo bi ob prenizki plači rekel, da naj od mene ne pričakujejo preveč, ker bom moral še fušati zraven. Drugače je pa malo preveč dela in nič nimaš od življenja.

Pogled iz druge strani:
V službo se pri teh plačah tako ne splača hoditi. Najbolje je kar skočiti in začeti na svojem, če imaš kaj denarja. Sicer niso najboljši časi za to. Po drugi strani pa nikoli niso. Vidim tudi veliko takšnih, ki bi imeli plačo in ziher zaposlitev pa še malo zraven, samo ko pa hočeš delati z njimi, pa nič zares ne gre.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov