STROJNISTVO.com • Poglej temo - Viljamovka

Viljamovka

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Viljamovka

OdgovorNapisal/-a Mrdenis » 23.10.2022 14:24

Zdravo

Da se tu vidim, ce je kak mojster :)

Najprej naj povem, da sem cisti amater kar se tice sadjarstva ali cesarkoli povezanega s to panogo.

Nameravam zaceti z kuhanjem viljamovke…Tudi tega se nisem nikoli pocel :)

Treba pa je nekje zaceti…

Zdaj najprej bi potreboval pomoc pri izbiri sadik in sajenju.

Dosti clankov in literature sem ze prebral na to temo, so dolocene stvari se razlikujejo, ker vsak ima svoj nacin dela…

Me pa zanima, ce bi bil kdo pripravljen deliti svoje izkusnje, na kaj treba biti pozoren, itd…

Za zacetek nameravam posaditi cca 30 sadik

Najlepsa hvala
Mrdenis
Novinec
Novinec

Re: Viljamovka

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.10.2022 16:40

He, tole je mimogrede, strojniški forum in tu je najbolj popularna vsakodnevna železnina ki jo premetavamo iz enega kupčka na drugega ... :P

...tko da, če bi šel vprašat za nasvet na kakega tišlarskega, bi bil nedvomno dosti bližje. :)

- Čeprav, imamo pa tule tudi enega uporabnika, ki pravi, da je vrtičkarstvo dosti boljše od žerjavarstva ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 23.10.2022 16:56

Če se ne znajdeš na za to namenjenih forumih in spletnih straneh, npr:
vrtobilja.si
zelenisvet.com
dominvrt.si
---
...

Če so ti bolj všečni tehnični forumi, ti predlagam UGANKARSKI forum https://www.s5tech.net/ kjer boš našel predvsem uganke, obstaja pa oseba, ki ve vse, ampak res vse in Bog ne daj da kdo reče da nekaj zna bolje...
Šalo na stran, nekateri člani so izkušeni vrtičkarji in imajo veliko izkušenj... za viljamovko ne vem, lahko pa je kdo ki lahko pomaga, poskusi.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.10.2022 8:35

Ni problem dati nasveta iz znane prakse. Zame je problem, kako kuhati in kaj dodati, da proizvod ni tako oster kot domači šnops. Morda se povežeš s Pleterskemi menihi (kuhajo v 300 l kotlu). Verjetno se boš marsikaj naučil . Priporočam, da jim ponudiš nekaj dni brezplačnega dela v zameno za prejeto znanje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.10.2022 9:50

žerjavar:
pa šnops mora zažgati ali ne, ali te morajo z rukpriglom čez hrbet kot na gorenjskem, da zapeče..., haha :o :oops:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.10.2022 10:01

vili napisal/-a:pa šnops mora zažgati ali ne,
Potem pa reci, zakaj se večina žensk brani domačega šnopsa, roke pa se jim zatresejo, ko jim ponudiš Wiski, Martini, .... ?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.10.2022 10:20

no, ko sem pred desetletjema kuhal ČISTO slivo je morala teči po CVIRNU, stara šola..., ja je pa bila res "žlahtna", so pa tu pred destletji knapi kuhali šnops, pa so ga morali po kuhanju iti kupiti, da so "plačali" kotel... :oops: :oops:, dobro žerjavar, pa mi povej kaj je sploh en viskač, vodka ena krompirjevak , ječmenovka in nič drugega, in ta zažiga..., je pa sadje kar malo bolj kompleksna stvar, kje ni samo voda pa cuker in škrob, so tudi jebeni aromati, ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.10.2022 15:02

Aromati itak. Ti tudi nagajajo, ker so z vreliščem preblizu etanolu.

Malce pokomentirajte tole, če pije vodo: pred sto leti sem naredil po naročilu enemu gorencu (ti so znani po žganjekuhi) lonček za točno ta namen, da torej žganje "ne peče".

Torej, na izlivu iz destilacije (kjer mora šnopc teči kot las tanko), vstaviš vmes lonček s sifonskim prekatom, npr. 2dl velik. V prvem prekatu se na vrhu tekočine ustavi neka rumenkasta frakcija, za katero je ta moj gorenc trdil, da je povzročitelj tega problema. Imenoval jo je "termično olje".

Zares, njegov šnopc ni več zažigal, je bil bolj podoben oni bosanski "mekani rakiji". Sem kasneje naredil še kar nekaj teh lončkov za domače fante, danes so mi vmes že vsi pomrli ... kaj čmo :roll: . Toda vsi so mi potrdili, da smeš tako celo hitreje kuhati, saj se tista neželjena frakcija ustavi tam v prekatu. Tudi logično bi bilo, saj je pri kuhanju šnopca problem ravno v zelo točni temperaturi destiliranja, kar je pa s temi domačimi kotlički težko.

Evo, še malo pa bomo na vilijamovki ... :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.10.2022 20:11

Demz, tista tvoja naprava verjetno prepreči, da bi žganje bilo motno, ko bolj na debelo teče, da neke snovi ostanejo v tem loncku.
Je bil iz bakra?
Bi nam zaupal kakšno skico s kaksno mero? :D
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 25.10.2022 5:30

Demz napisal/-a:
Evo, še malo pa bomo na vilijamovki ... :P

Vilijamovka ima Vili-ja že v imenu :-)

Je pa žal že pokojni sosed imel nasad 400 kom dreves vilijamovk...ene 3 sorte se mi zdi...pol je pa kuhal... (no drevesa so še...pa pozeba skoraj vsako leto....)

Kolikor vem...je pri vilijamovki ena od bistvenih stvari da odstotek alkohola ni previsok....tam od 36-38 vol se mi zdi...sa se sploh aroma razvije v polnosti...že pri prvem kozarčku :D :D :D :D

Drugače je pa o teh kotlih za destilacijo prava znanost...so znancu delali enega za eterična olja iz rastlin pridobivat pa ni nekaj ratalo...ga bom povprašal ob priliki...

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.10.2022 7:10

Ma ja, zadeva je ajnfoh. Pač lonček s prekatom, velik kakih fi60 x 150 mm. Narejen iz NR, baker je predrag (dva hriba naprej so že zbiralci, se ga ne splača imet kaj preveč doma :lol: )
Priponke
Lonček za žganjekuho 1.jpg
Lonček za žganjekuho 1.jpg (21.81 KiB) Videno 7962 krat
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.10.2022 8:38

demz:
naši zbiralci ti "spucajo" cufraste žlebove u NULO, ti jih pošljem, nič ne računajo, delajo volontersko..., kje je cvirn...???
Zadnjič spremenil vili, dne 25.10.2022 8:41, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 25.10.2022 8:41

Demz napisal/-a:Ma ja, zadeva je ajnfoh. Pač lonček s prekatom, velik kakih fi60 x 150 mm. Narejen iz NR, baker je predrag (dva hriba naprej so že zbiralci, se ga ne splača imet kaj preveč doma :lol: )

Na tak način (kot je tvoja skica) se pridobivajo eterična olja...ali aromati...oziroma kako te parfume imenujete (enako narediš. če zlivaš šnops v posodo, kjer lahko odlivaš spodaj, na vrhu pa se naberejo eterična olja...moreš pa seveda čakat :-) :-)).....ampak a ni ravno poanta različnih šnopsov v tem, da imajo aromo?

Če hočeš meti čisti etanol pa fermentiraj sladkor v vodi in pol to sestiliraj....pa maš čistaka :-)

Je pa umetnost ločiti tiste aromate, ki jih želiš odstranit od tistih, ki morajo ostati da dajo vonj žganici.

Itak moraš dati proč prvi tok, kjer imaš kar nekaj metanola in pa lahkohlapne aromate, ki hlapijo pri nižjih temperaturah. Seveda pa tudi zadnji tok ko maš luter al kak so rekli :-).

LPL

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.10.2022 8:48

lesi:

ja tist prvi deci dva, tu se je reklo "cvet" je bil za mazat kao reumo, ja je pa tudi po grlu dobro zažgal..., ha ja so mi pa smeli prjatli reči tudi Viljamovka..., je bilo luštno-simpatično...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.10.2022 10:38

lesy1 napisal/-a: .....Seveda pa tudi zadnji tok ko maš luter al kak so rekli :-).

...."najga"... :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost