AlesME napisal/-a:S to funkcijo stroj niha z vrtljaji, da se zmanjšujejo vibracije.
ja s spreminjanjem vrtlajajev ubijaš lastno frekvnco resonančnega področja, ko gredo sile in deformacije u 3pm, to je tako malo po domače, to smo počeli na TNP-jkah, VDF-kah, ADA-h, to smo počeli ročno s heblnom za vklop in izklop glavnega vretenta, so stari znani štosi v drejariji, imeti si pa moral občutek, bravo "programerji", če vam je to ratalo, dobro resonanci se izogneš tudi s pravilno brušenim orodjem..., to je pa že druga zgodba..., to so me naučili stari mački..., saj boste "novodobniki" rekli, vili ga majčkeno "kaki", ampak opreostite..., no včasih je bil dovolj na veli ali aksi, če si jo pritisnul s štilom od sirkove metle, matr mam štosov..., glej tako smo ubijali "resonanco"..., no če grem čisto majčkeno po fiziki, imaš dva matriala z različnima lastnima frekvencama in ti dve se med seboj "ubijata" in ne more priti do resonance, no imaš tudi dolge "borštange" za luknje in so polnjene recimo s svincem glede dušenja, zopet ne more priti do resonace, dobro morda sem šel za danes že predaleč..., sem se pa dvakrat zezal s takima borštangama, haha..., dobro FANUC skuša to reševati s starimi preizkušenimi recepti - fintami..., pač s spreminjanjem vrtlajaev in s tem "ubiti" resonanco..., super...