epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Demz napisal/-a:Samo brez barvanja prosim. Itak se bo les impregniral z olji od orodja itd, te lazure samo motijo.
...

vili napisal/-a:demz:
kar se pa tičev tiče, pa tč najlepš na češpl poje..., haha..., kaka hruška...

Ležaj napisal/-a:Živjo!
Pred leti sem za svojo delavnico kupil kovinski predalnik za shranjevanje orodja. Ker so bili predali v notranjosti goli oz. kovinski, sem se odločil, da jih prekrijem z neke vrste podlogo. V Merkurju našel ploščato gumo debeline cca 3mm, ki je bila navita na kolut, prodajali pa so jo po metrih. Ta je bila na eni strani nazobčana, na drug pa ravna. Z njo sem prekril dno vseh predalov, da je bila zobčasta stran obrnjena navzgor ter orodje pospravil v predalnik, da je počivalo na gumi in ni drgnilo po kovinskem dnu predalov.
Sedaj pa po nekaj letih opažam, da mi je orodje v predalih (!) začelo rjaveti. Moji novi Bosch SDS-plus svedri (nekateri nerabljeni) so postali rjavi, imbus ključi tudi, klešče, ključi za matice, nastavki za izvijače, celo bakrena pletenica, ki jo uporabljam pri varjenju, je zoksidirala. Ves paničen, sem orodje hitro odstranil, pokrtačil rjo stran ter kovinske dele premazal z litijevo strojno mastjo.
Zanimivo pa je, da so predmeti zarjaveli le na spodnji strani, se pravi tam, kjer so bili v stiku z gumo. Na zgornji strani pa so bili čisti, zato rje tudi nisem pravočasno opazil. Celo tista bakrena pletenica je postala črna le na spodnjem delu, na vrhu pa ne. Sedaj me pa zanima zakaj se to dogaja. V delavnici sem že meril relativno vlago, ki je poleti okoli 60%, pozimi pa 40%. Če bi bila kriva vlaga, bi orodje ravelo enakomerno, rjavelo pa bi tudi tisto orodje, ki ni v predalih. Namesto tega pa rjavi le na mestih v stiku z gumo. Nevem, verjetno tista guma vase posrka vlago iz zraka, zato jo bom moral zamenjati.
Ima kdo predlog kateri material naj uporabim namesto gume?
lp

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov