Zanima me katere izdelke linearne tehnike (vodila, drsni ležaji, vretena) kaj uporabljate v strojegradnji, ki dela v težjih pogojih - prah, umazanija, itd.? Bom malo bolj definiral, da ne bo kdo spet v luft skakal.

Ni ravno avtomobilska industrija ali pa farmacija, kjer je vse speglano čisto in lahko uporabiš kar se ti zazdi.
Točnega primera trenutno za skico nimam, je bolj splošno vprašanje, se mi pa zahteve pojavljajo vedno enake - fini rečni pesek, prah od brušenja kopozitnih materialov (steklena vlakna + epoksidne smole), med vzdrževanjem se po vodilih tudi hodi, itd. Veliko avtomatizacije je na linearni tehniki, zato vprašam po izkušnjah s čim ste kaj zadovoljni in katere izdelke kaj uporabljate. Ne se obremenjevati z reklamo in teženjem v tej smeri, samo izkušnje kaj je dobro in kaj ne. Mogoče pride prav tudi kakšen primer zaščite vodil oz. rešitev v tej smeri.
Da povem malo svoje izkušnje - nekaj je vodil izdelanih custom, a je v teh številkah proizvodnje to vedno težje, zato se bolj nagibamo h kupljencem.
Nekaj se uporablja SKF rešitev:
https://www.skf.com/skf/campaign/mechatronicsin/media/4664-6_EN.pdf.
IGUS smo preizkusili pa je vse skupaj malo prenežno za takšne pogoje, vsaj kar sem preizkusil linearnih vodil. Drsni ležaji za vrtljive aplikacije so se izkazali kar v redu, so pa trenutno v uporabi na linij bolj stran od najtežjih pogojev. Tu je super, ker ne potrebujejo nič vzdrževanja in skakanja okrog stroja z mastjo - doživljenjska rešitev.
Pri HIWIN pa nekako niso bili navdušeni nad takšnimi pogoji, ko sem jih povprašal za mnenje.