STROJNISTVO.com • Poglej temo - Linearna tehnika težki pogoji

Linearna tehnika težki pogoji

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Linearna tehnika težki pogoji

OdgovorNapisal/-a grega09 » 10.8.2023 13:20

Zanima me katere izdelke linearne tehnike (vodila, drsni ležaji, vretena) kaj uporabljate v strojegradnji, ki dela v težjih pogojih - prah, umazanija, itd.? Bom malo bolj definiral, da ne bo kdo spet v luft skakal. :D Ni ravno avtomobilska industrija ali pa farmacija, kjer je vse speglano čisto in lahko uporabiš kar se ti zazdi.

Točnega primera trenutno za skico nimam, je bolj splošno vprašanje, se mi pa zahteve pojavljajo vedno enake - fini rečni pesek, prah od brušenja kopozitnih materialov (steklena vlakna + epoksidne smole), med vzdrževanjem se po vodilih tudi hodi, itd. Veliko avtomatizacije je na linearni tehniki, zato vprašam po izkušnjah s čim ste kaj zadovoljni in katere izdelke kaj uporabljate. Ne se obremenjevati z reklamo in teženjem v tej smeri, samo izkušnje kaj je dobro in kaj ne. Mogoče pride prav tudi kakšen primer zaščite vodil oz. rešitev v tej smeri.

Da povem malo svoje izkušnje - nekaj je vodil izdelanih custom, a je v teh številkah proizvodnje to vedno težje, zato se bolj nagibamo h kupljencem.
Nekaj se uporablja SKF rešitev: https://www.skf.com/skf/campaign/mechatronicsin/media/4664-6_EN.pdf.
IGUS smo preizkusili pa je vse skupaj malo prenežno za takšne pogoje, vsaj kar sem preizkusil linearnih vodil. Drsni ležaji za vrtljive aplikacije so se izkazali kar v redu, so pa trenutno v uporabi na linij bolj stran od najtežjih pogojev. Tu je super, ker ne potrebujejo nič vzdrževanja in skakanja okrog stroja z mastjo - doživljenjska rešitev.
Pri HIWIN pa nekako niso bili navdušeni nad takšnimi pogoji, ko sem jih povprašal za mnenje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Linearna tehnika težki pogoji

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.8.2023 20:11

Taksna vodila s krogljicami bodo v pogojih, kjer je prisotna mivka težko delovali.
Da se izboljšanje pogojev obratovanja taksna vodila zaščitiš mehansko.

Npr za kroglicna vretena in matice
https://www.hema-group.com/en/products/ ... l-springs/

Imajo pa tudi zaščitne mehove.

Takšna vodila in da boš hodil po njih, ne gre ravno skupaj. Ce imaš možnost obrneš, vodilo zgoraj, voziček spodaj, ali vodilo na steni in od zgoraj pokrito s pločevino.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 11.8.2023 8:13

Za zaščito vodil se uporablja oprema kot jo ponuja podjetje HEMA:
https://www.hema-group.com/produkte/sch ... utzsysteme
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.8.2023 9:47

Hennlich Slovenija ima tudi nekaj rešitev

https://www.hennlich.si/vsi-proizvodi.html
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 11.8.2023 11:49

fikus_ napisal/-a:Takšna vodila in da boš hodil po njih, ne gre ravno skupaj.

Ja, vem da ne gre, samo se pa zgodi, dokaj redno. Zaščite so že v redu, samo za takšno industrijo nepraktične - pa še sigurno bo kdo stopil gor med vzdrževanjem in vse povil. Verjetno se da dovolj močno izdelati, samo spet prinese ceno in kompleksnost zraven. Neke omejitve in varnost ter razna pomagala med vzdrževanjem je pa spet nepraktično.

Ima kdo kaj izkušenj s temi sistemi - V-rail:
https://www.hepcomotion.com/product/lin ... ear-slide/

Tule je nekaj povzetka:
https://www.hepcomotion.com/about-hepco ... echnology/
Všeč mi je, ker glavni kotalni elementi niso v direktnem stiku z vodilom ampak so skriti v kolesu in zaprti, kar pomeni manj obrabe in vzdrževanja - to sem siguren. Vsa ostala linearna vodila imajo ta problem. Tudi natančnosti izdelave nosilnih površin vodil so lahko tu slabše, kar spet pomeni nekaj poenostavljanja pri snovanju in izdelavi nosilnih konstrukcij.

Sicer moram malo raziskati nosilnosti in možne natančnosti... Kakšen znan dobavitelj pri nas?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 11.8.2023 12:39

Vprašaš naročnika kaj imajo vgrajeno sedaj? lahko greš na sejem od branže, če obstaja in če imaš čas.

Kaj pa sploh delaš? Saj še ne veš če rabiš točnost 00.1mm ali 1mm. To je velika razlika.

Zakaj ne bi bile zaščite vodil dovolj močne da nekdo stopi ?? Pa daj gor nalepke
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.8.2023 16:15

"Pa daj gor nalepke", ja podobno kot, ne hodi po progi ali pa STOP znak..., če ne moreš tega fizično, mehansko preperčit..., ja tega se vedno ne da...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.8.2023 18:16

Eh, to je podobno kot v Bosni, kjer imaš prometni znak "vrlo oštar ovinak" ali "crna tačka" itd. :roll:
Kaj koga briga, koliko se jih je tam ubilo, pomembno je opozorilo, da tam nekaj je. Popolnoma zadostuje - za normalnega človeka.

Saj vem, termin "oštar ovinak" itd ... kwa pa ko se bosanci pri nas Łomijo sa slovenštinom?

Gre za natančnost vodila : če ni tako zelo velika oz. za klasične tudi umazane pogoje, enostavno kvadratna cev postavljena na diagonalo in ustrezni valjčni voziček na njej. Za kaj bolj natančnega v težkih pogojih pa - zaščitne zavese, kwa pa drugega.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.8.2023 14:34

Lube duše, v proizvodnjah danes ni več normalnih ljudi, Juge ni več, pa Tito je tudi že pokopan :roll:.

Tale vodila, ki sem jih pokazal malo višje - kolesa in V vodilo je kar super koncept za takšne industrije. Je pa malo drago in tole s cevjo in kolesom je tudi meni padlo v glavo. Samo težko je nekaj na pamet, moram poračunati globalne sile, lokalne kolesne pritiske in videti kaj lahko naredim pri določenih dimenzijah cevi. Ker iščem neko dolgoročno rešitev, ki jo bom lahko ponavljal na več strojih za različne namene, vse pa v podobnih pogojih.
Po domače - znalo bi biti da bom tipiziral poceni rešitev, ki mi bo krila vso gibanje na mnogih strojih brez nekega kupovanja dragih vodil, kar pomeni da lahko dokaj enostavno potem zastavim celoten življenjski cikel stroja tudi kar se tiče poprodajnih aktivnosti - vzdrževanje s par elementi in enostavno skladišče rezervnih delov brez nekih "morem pa ne morem" in "nimam na zalogi bla blajev", kar ponavadi dobiš če brez premisleka mečeš v stroje neke komponente - samo da si hitro fertik :roll: ... Me pa čaka še nekaj dela, da lahko potrdim uporabo.

Hvala zaenkrat za možgansko nevihto... :P
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 16.8.2023 20:53

Verjetno bo zate primernih več vrst drsnih konstrukcij ali rešitev iz "trgovine".
Tvoje vprašanje in tvoja rešitev problema bi se morala bolj natančno usmeriti na področje aktivne zaščite vodil pred umazanijo.
Na misel mi najprej pridejo npr standardne manšete, ki sproti odtranjujejo vse kar se nabere npr na batnicah hidravličnih cilindrov. Tudi ti obratujejo v težkih razmerah.
Tudi drsna vodila na CNC obdelovalnih centrih so izpostavljena intenzivni umazaniji.
Malo poglej principe rešitev zaščite v tej smeri...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 17.8.2023 7:34

Malce bolj robustna vodila ponuja WINKEL:
https://www.winkel.de/en/
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.8.2023 16:08

Winkel sem opazil. Nekako se gibljejo na +- par mm toleranci, kakor sem uspel ugotoviti, tako da za trenutni namen niso. Sem jih pa zabeležil...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.8.2023 20:39

Ponujajo valjane U profile in mehansko obdelane ter bolj precizne.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 18.8.2023 6:44

WINKEL ponuja vodila z zračnostjo 0,1-0,3mm in 0,3-1,0mm.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost