STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ročna poravnava jeklene plošče

Ročna poravnava jeklene plošče

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Ročna poravnava jeklene plošče

OdgovorNapisal/-a agrego » 9.12.2023 10:34

Zdravo,

imam jekleno ploščo dimenzije cca. 80x80x2 cm in bi jo rad nekako "pobrusil" oziroma poravnal. Če
pogledam z ravno brušeno vodno tehnico lahko pomerim posamezne izbokline cca. 0.2-0.5mm.
Razmišljal sem o večjem kosu ravnega marmorja cca 30x40x5cm in z uporabo neke abrazivne paste bi potem ta kos premikal po površini in obrusil.
Druga varianta pa, da bi pod marmor dal vodobrusni papir, ga nekako napel in potem brusil ročno.

Zanima me vaše mnenje kaj od tega je možno oziroma kakšna druga možnost to narediti brez nekega stroja ali strojne obdelave.

Hvala
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Ročna poravnava jeklene plošče

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 10.12.2023 16:21

Na vibracijsko brusilko vpnite vodobrusni papir in pogladite, kot leseno ploščo. Če vztrajate na kamniti plošči, pa nanjo vpnite brusni papir in drsajte po njej, jaz tako pogladim cilider in glavo za moped.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.12.2023 17:33

kako pa veš, da je marmorna ali nevem kaka plošča "ravna", si preveril vsaj z "lasastim" ravnilom ali si imel na "pruftišu", če si, ja potem gor "šmirgl" in drgni, pa z "lasastim" preverjaj kje si, ne hiti preveč, pa lepo zalivaj z vodo, zakaj???... , daš pa lahko tudi nekomu na "flah žlajf " in si rešii...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.12.2023 22:35

Saj to je princip "tuširanja", kajne. Vzameš neko kontra ravno ploščo (enako grobo kot obdelovanec), vmes daš abraziv in brusiš. Vrhove odnaša in dobivaš mnogo ravnejšo površino kot prej. Zadeva gre proti povprečju.

Za tako obdelavo je treba imeti čas (in voljo), v glavnem Božjo žavbo. Največji problem je pa na začetku, ko je treba odnesti škajo iz površine, ki je mnogo trša od osnovnega materiala. To so oksidi, trdi kot steklo ... ali zadevo speskaš, ali pa zjedkaš s kislinami, v vsakem primeru je tu že pol dela narejenega.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zels » 11.12.2023 6:39

Demz napisal/-a:Saj to je princip "tuširanja", kajne. Vzameš neko kontra ravno ploščo (enako grobo kot obdelovanec), vmes daš abraziv in brusiš. Vrhove odnaša in dobivaš mnogo ravnejšo površino kot prej. Zadeva gre proti povprečju.

Za tako obdelavo je treba imeti čas (in voljo), v glavnem Božjo žavbo. Največji problem je pa na začetku, ko je treba odnesti škajo iz površine, ki je mnogo trša od osnovnega materiala. To so oksidi, trdi kot steklo ... ali zadevo speskaš, ali pa zjedkaš s kislinami, v vsakem primeru je tu že pol dela narejenega.

To pa ne vem če bo držalo. Tuširanje ali strganje je postopek kjer se ročno ali pa z električnim strojem (biax strgalom) strga površino. Postopek se uporabljal predvsem za vodila strojev ker strgana površina ni povsem gladka ampak ima majhne žepke kamor se ujame olje. Po mojem misliš postopek lepanja (ang. lapping)
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a agrego » 11.12.2023 6:47

Jeklena plošča je brez škaje, ker je izdelana iz dekapirane pločevine in je tudi brez rje. Glede marmor
plošče sem preveril na roko s brušenim kotnikom (lasno brušeno ravnilo) po celi površini in izgleda
ravna. Z istim merilom sem preveril tudi jekleno ploščo in pokaže precej teh izboklin...
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.12.2023 9:12

"tuširanje", če dovolite, ja gre s "tušircajhi" (ročni ali stojni), ravnost se pa preverja z granitno letvijo, premaže se jo z indigo in se z njo preverja ravnost, barva z letve ostaja na vrhovih in ponavljaš vajo, dokler ni plava barva enakomerno po vsej "flehi"..., aha to so nam delali "majstori" iz raše in bregane..., pred ohoho leti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov