STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zamenjava glavne varovalke

Zamenjava glavne varovalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Zamenjava glavne varovalke

OdgovorNapisal/-a sba » 7.1.2024 21:10

Zdravo. V lastni režiji bi zamenjal 3 glavne varovalke iz 20A na 25A. Ali to elekto vidi po digitalnem števcu. Je kdo že to naredil. Vem, da ni prav ampak vseeno.
sba
Novinec
Novinec

Re: Zamenjava glavne varovalke

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.1.2024 21:21

Zanimivo vprašanje. Zdaj s temi novimi števci te bodo verjetno pogruntali. Čakajo nas kar velike spremembe pri zaračunavanju omrežnin in po mojem mnenju bodo na tole malo občutljivi.

Poizkusi in se javi, da bomo vedeli kako te bodo ujeli ali pa ne. Pa srečno...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sba » 7.1.2024 21:25

No moram reči, da števec ni glih neki nov star približno 15let je pa digitalni.
sba
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 7.1.2024 21:44

Stari mački so včasih pancerke preložili, tako da je bila v 20 A ohišju 25 A.
Danes, kjer so števci digitalni imajo možnost v 15 min intervalih spremljati porabo.
Lahko jo spremljaš tudi sam... https://mojelektro.si/
Pri digitalnih števcih lahko nastavijo tudi limit max. porabe, tako da naj bi prej digitalni števec izklopil, kot pa varovalka pregorela. Nam so to nastavili ob zagonu sončne elektrarne.
Pogruntali te bodo prej ali slej, odločitev je na tvoji strani.
moj elektro.JPG
moj elektro.JPG (102.06 KiB) Videno 953881 krat
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 7.1.2024 21:46

To je zanimalo tudi mene ko sem pripeljal cnc stroj. Sicer imam 25, če bi bile težave sem imel namen dati noter večje. Problem le zagon stroja. Na srečo se trafo pri stroju prižge z 20D v omarici, tako da ni bilo potrebe.

So pa električarji povedali da ni težav če imaš samo kakšno špico, če boš pa kuril elektriko na polno pa zna priti kdo pogledat kaj se dogaja. Je neka varianta ohišje od manjše, notranjost od večje ali nekaj takega so mi razlagali. Ker če pride elektro pa vidi da so napačne noter ne bo ok.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 7.1.2024 21:47

pri nas smo meli 3x35A in smo zmanjšali uradno na 3x25A pred leti,
Potem mi pa motor 12 kw- 24A ni peljalo pa sem sam dal nazaj notr 35A,
So že dvakrat menjali števc pa ni noben nič rekel. Tako je že par let.
Po mojem lahko to narediš. Itak pa bodo sedaj drugače začeli obračunavat. Glede na to koliko boš obremenil max v mesecu.
Saj če maš močnejše varovale nič elektrike ne krdeš.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sba » 7.1.2024 21:53

Gre se mi samo zato ker mi včasih pobere varavalko. In bi dal pac večje. Vem da bi moral po fazah razporedit porabnike.
sba
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 8.1.2024 6:25

sba napisal/-a:Gre se mi samo zato ker mi včasih pobere varavalko.

Glede na napisano nimaš nastavljenega limita na digitalnem števcu.
Če bi imel nastavljenega, bi tudi imel na glavni elektro omari tipko za ponovni vklop.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 8.1.2024 9:15

susa napisal/-a:pri nas smo meli 3x35A in smo zmanjšali uradno na 3x25A pred leti,
Potem mi pa motor 12 kw- 24A ni peljalo pa sem sam dal nazaj notr 35A,
So že dvakrat menjali števc pa ni noben nič rekel. Tako je že par let.
Po mojem lahko to narediš. Itak pa bodo sedaj drugače začeli obračunavat. Glede na to koliko boš obremenil max v mesecu.
Saj če maš močnejše varovale nič elektrike ne krdeš.

Tisti, ki je števec menjal, ni imel podatka o vgrajenih varovalkah in tudi ni preverjal moči varovalk.

Z novimi digitalnimi števci te lahko pogruntajo ob večkratni povečani izmerjeni odjemni moči.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 8.1.2024 10:24

me ne bodo našli ker ne uporabljam več tega el. motorja. Bom moral enkrat dat nazaj 25A
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.1.2024 12:09

susa:
ja pojdi na varno stran, ker, če te najdejo bo bila čista pizdarija tu gor..., ma kako so me zjebal in, ne čačkaj mečku, pa uvek ja, stalno ja. :evil: :evil: :o :o :D :D, če bi vedel kdo si bi te prjavu, ker s tem jebeš mene "poštenega", samo to..., grrr :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.1.2024 14:32

A - če zabiješ cvek skozi pancerko, je to legalno?

Poleg tega in na prvem mestu - kako pa prideš v omarico s pancerkami? Razen s krampom. :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.1.2024 10:13

Včasih - no ne še tako dolgo nazaj si dal rajoncu za pir. S flašo pira se pri nas tako skoraj vsaka takšna usluga kupi in vsak se proda. Če ne za pir, pa za liter vina. Ja, tako žalostno je vse skupaj...
Danes je malo bolj komplicirano - so mi rekli, da so jih začeli po prstih tolčti, če so si ključe omaric kopirali. Je pa verjetno od vsakega elektro distributerja odvisno. Nekje na periferiji, je to še vedno mogoče lažje izvedljivo.

Jaz sem sicer na elektro klical, ko mi je kdaj pa kdaj odžgalo glavno varovalko. Večina ljudi, ki jih poznam, so to vedno preko zgoraj opisanega reševali. Pa čakali brez štroma potem na tistega rajonca, da je prišel na pir. Če imaš firmo, so greš to malo težje, meni se pa tudi ne da čakati, poklical sem dežurstvo in naj pridejo TAKOJ - saj so zato tam.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2024 10:21

A - če zabiješ cvek skozi pancerko,

ja včasih smo zihrngo flikali s cvekom, če jo je metalo ven, kako pa... :D :D :D

ja je pa imel prjatu električar števc naštiman, da semu je vrtel tudi nazaj, to je bilo tam leta 70+-...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 9.1.2024 13:21

V primeru da imaš pametni števec, lahko mirne volje vgradiš večje varovalke. Moč odjema v zadnjih letih ko je aktivno daljinsko odčitavanje spremlja števec. Novejši števci so itak sprogramirani za gospodnijsko rabo, na plačano odjemno moč 14kW (3x20A) ali 17kW (3x25A).
Števec dovoli krajše prekoračitve toka po fazi do 1,5 minute, če pa prekoračitev odjema traja dalj časa števec odklopi uporabnika iz omrežja. Potem je potrebno stisniti gumb na omarici. Vsak poseg ali odpiranje pokrova števca, števec zabeleži.

Prilagam še karakteristiko odklopa števca
Priponke
Odklop števca.jpg
Odklop števca.jpg (101.71 KiB) Videno 953133 krat
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov